„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 gegužės 4 d, Nr.2 (34)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Afrikoje

Ganos evangelizavimo šimtmetis

Tautų evangelizavimo
kongregacijos prefektas
kardinolas Ivanas Diasas
buvo Šventojo Tėvo
ypatingasis pasiuntinys
minint Ganos evangelizavimo
iškilmių uždarymą

Ganos žemėlapis

Navrongo Bolgatangos
vyskupijos katalikų delegacija
Jungtinėse Valstijose,
Medinsono vyskupijoje,
su vyskupu Robertu Morlinu

Šiaurinėje Ganoje balandžio 23 dieną prasidėjo regiono evangelizavimo pirmojo šimtmečio jubiliejinių iškilmių uždarymas. Dvylika mėnesių Ganos Bažnyčia minėjo Padėkos už gautą katalikišką tikėjimą metus. Šventiniai susitikimai vyko šiaurinėje Navrongo Bolgatangos vyskupijoje. Šventojo Tėvo Benedikto XVI ypatingasis pasiuntinys iškilmėse buvo Tautų evangelizavimo kongregacijos prefektas kardinolas Ivanas Diasas. Iškilmėse dalyvavo Jungtinių Valstijų katalikų delegacija iš Medinsono vyskupijos (Niujorko valstija), kuri bendradarbiauja su Navrongo Bolgatangos vyskupija.

Dabartinė Gana ilgai buvo kolonizuota. Portugalai XV amžiuje iškėlė kryžių Šamos vietovėje tikėdamiesi apaštalauti, bet jų pastangos buvo nesėkmingos. Evangelizavimui laikas pribrendo tik XIX amžiuje, kai Gana buvo britų Aukso Kranto kolonija. Krikščionių protestantų iš šiaurinės Europos pradėtą evangelizavimą pratęsė katalikai. Pirmieji Ganos katalikai misionieriai atvyko iš kaimyninės Burkina Faso Respublikos 1880 metais. Tai buvo Afrikos misionierių kongregacijos vienuoliai airiai, dėl dėvimo balto abito vadinami Baltaisiais tėvais.

Baltieji tėvai šiaurinę Navrongo vietovę pasiekė per 1906 metų Jurgines, balandžio 23 dieną. 1927 metais buvo įkurta pirmoji Navrongo apaštalinė prefektūra. 1934 metais ją pakeitė apaštalinis vikariatas. Evangelizavimo pirmojo šimtmečio proga popiežius Benediktas XVI Sopulingosios Švč. Mergelės Marijos bažnyčiai suteikė mažosios bazilikos titulą.

Ganoje gyvena daugiau kaip 20 mln. žmonių. Iš jų apie 15 proc. save laiko katalikais (apie 3 mln. žmonių). Katalikų Bažnyčia Ganoje deda dideles pastangas auklėjimo ir švietimo bei sveikatos apsaugos srityse, ypač rūpinasi sergančiaisiais AIDS. Bažnyčia taip pat stengiasi nuraminti etninius konfliktus, skatina krikščionišką tikėjimą atitinkančią vienybės ir dialogo dvasią. Ji šelpia vargšus ir jais rūpinasi.

Kardinolas I.Diasas aplankė svarbius Bažnyčios Ganoje centrus. Kumasio arkivyskupijoje jis meldėsi prie vyskupo Džeimso Ovuso kapo ir pašventino katalikų universiteto administracinio pastato ir naujosios kunigų seminarijos kertinius akmenis. Keip Koste vyko kardinolo susitikimai su vyskupais, kunigais, vienuoliais bei seminaristais. Iškilmingas Eucharistijos šventimas su Popiežiaus pasiuntiniu surengtas Keip Kosto Šv. Petro kunigų seminarijoje. Kardinolas Diasas Ganos sostinėje Akroje buvo priimtas Respublikos prezidento Džono Kufouro bei lankėsi Afrikos ir Madagaskaro vyskupų konferencijų simpoziumo būstinėje. Jis Akros katedroje aukojo šv. Mišias ir vadovavo pamaldoms Kpando Marijos šventovėje.

Kovo 6 dieną, minint Ganos nepriklausomybės 50 metines, krašto katalikų vyskupai atnaujino Ganos paaukojimo Švč. Jėzaus Širdžiai ir Švč. Mergelės Marijos Nekalčiausiajai Širdžiai aktą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija