„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 gegužės 4 d, Nr.2 (34)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Afrikoje

Paskelbtas naujas palaimintasis, rūpinęsis vargšais Konge

Kun. Frančeskas Spotas gimė 1924 metais Sicilijoje. Būdamas dvylikos metų įstojo į Vargšų tarnų kongregacijos seminariją Palerme. Čia atsiskleidė jo polinkis mokslams bei dvasiniam augimui. Palermo seminarijoje studijavo ne tik teologiją ir filosofiją, bet ir prancūzų bei vokiečių kalbas, kad galėtų jas dėstyti. 1951 metais įšventintas kunigu. Nors buvo jauno amžiaus, gavus Šventojo Sosto dispensą, 1959 metais buvo išrinktas minėtos kongregacijos vyresniuoju. Po išrinkimo rašė savo motinai, kad reikia atsiduoti Dievo valiai ir pasitikėti Viešpačiu, kuris neleis pritrūkti nei sveikatos, nei išminties veikti.

1961 metais kun. F.Spotas įkūrė pirmą Vargšų tarnų kongregacijos misiją Konge, į kurią po dvejų metų pats atvyko. Tuo metu Konge vyko marksistų revoliucija, kovos, smurtas, sumaištis. Kunigas bei kiti trys vienuoliai buvo suimti, tačiau jam pavyko pabėgti. Po kelių dienų slapstymosi kun. Spotas paaukojo savo gyvybę sakydamas: „Viešpatie, atiduodu tau savo gyvybę, bet išgelbėk mano brolius vienuolius“. Nors ir daug kentėjo, kunigas paskutines gyvenimo dienas išgyveno su krikščioniška dvasia.

Iškentęs revoliucionierių kankinimus, jis mirė 1964 m. gruodžio 27 d., o po kelių dienų kiti trys suimti vienuoliai stebuklingu būdu išsigelbėjo. Kunigo auka nebuvo tuščia. Šiandien Vargšų tarnų misionierių kongregacijai Konge priklauso apie 50 vienuolių, kurie gyvena penkiose bendruomenėse. Palaimintasis Spotas šiandien mums yra gyvenimo prasmės pavyzdys. Jis mus moko aukotis ir gyventi dėl kitų su džiaugsmu, kuris kyla iš bendrystės su Kristumi.

Kun. F.Spoto beatifikacijos byla buvo pradėta 1992-aisiais, o 2006 metais popiežius Benediktas XVI patvirtino kunigo kankinystę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija