„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2007 gegužės 4 d, Nr.2 (34)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ligonių piligrimystė – artimo meilės liudijimas

Maltos ordino ambasadorius Lietuvoje kartu su neįgaliaisiais vyksta į piligriminę kelionę

Balandžio 29 dieną, sekmadienį, iš Vilniaus į Lurdą autobusu išvyko grupė piligrimų, tarp kurių – Maltos ordino ambasadorius Lietuvoje grafas Douglas von Saurma-Jeltsch. Ambasadorius ryžosi vykti į šią kelionę kartu su ligoniais ir neįgaliaisiais, pabrėždamas piligrimystės reikšmę ir norėdamas moraliai palaikyti žmones, kurių daugumai tai - pirmoji išvyka ne tik iš Lietuvos, bet ir iš savo miesto. Grafas D. fon Saurma-Jeltsch specialiai atskrido iš Šveicarijos į Vilnių, kad galėtų nuo kelionės pradžios lydėti maldininkus. Kelionę organizavo Lietuvos Maltos ordino pagalbos tarnyba ir Piligriminio komiteto prie Lietuvos Vyskupų Konferencijos koordinatorė Dalia Tarailienė, turinti ne vienerių metų darbo šioje srityje patirtį.

Kartu su neįgaliaisiais vyko jų artimieji, taip pat Maltos ordino pagalbos tarnybos savanoriai, padėję judėjimo negalią turintiems žmonėms. Pakeliui į Lurdą – labiausiai pasaulyje katalikų garbinamą Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo vietą Pietų Prancūzijoje – piligrimai aplankys Bratislavą, Vieną, Veneciją, Paduvą, Turiną, grožėsis žymiausiais architektūros paminklais, melsis šių miestų bažnyčiose, išgyvens susitikimo su šventųjų relikvijomis akimirkas.

Kelionės tikslą maldininkai pasiekė jau išėję savotišką „meilės mokyklą“, kurioje išmokstama pastebėti šalia esantį silpnesnįjį, padėti jam, džiaugtis kitų paslaugumu ir kantrybe.

Grafas D. fon Saurma-Jeltsch Maltos ordino ambasadoriaus Lietuvoje pareigas eina nuo 2006 metų. Maltos ordinas yra katalikiškas pasaulietinis ordinas, įkurtas Jeruzalėje prieš 900 metų. Šiuo metu - tai seniausia ir viena didžiausių humanitarinės pagalbos organizacijų pasaulyje, teikianti pagalbą gamtos katastrofų ir karinių konfliktų metu, steigianti ir išlaikanti ligonines, slaugos namus, socialines bei greitosios pagalbos tarnybas. 80 tūkst. Maltos ordino savanorių padeda penkiolikai milijonų žmonių visame pasaulyje. Kaip suverenus tarptautinės teisės subjektas Maltos ordinas palaiko diplomatinius santykius su 96 pasaulio valstybėmis, turi savo nuolatinę atstovybę prie JTO, UNESCO bei kitų tarptautinių organizacijų. Diplomatinius santykius su Lietuvos Respublika Ordinas užmezgė 1993 metais. Maltos ordino pagalbos tarnyba Lietuvoje įkurta 1991 metais.

Piligriminio komiteto prie Lietuvos Vyskupų Konferencijos koordinatorė D.Tarailienė jau penktus metus rengia ligonių piligrimines keliones. Jos vadovaujami neįgalieji kasmet vyksta į didžiuosius Šiluvos atlaidus, dalyvauja Aušros Vartų Švenčiausiosios Mergelės Marijos, Gailestingumo Motinos, atlaiduose, drauge pamini Pasaulinę ligonių dieną. 2004-aisiais pradėtos organizuoti piligriminės kelionės į Lurdą, vėliau – į Romą. Moteris sako, kad pastarosios yra išbandymas visiems keliauninkams: būtina atrasti drąsos pakeisti įprastą gyvenimo būdą, įvertinti save, suprasti pasaulyje dar egzistuojantį gerumą, paslaugumą ir kantrybę, dar kartą Dievo akivaizdoje paliudyti artimo meilę.

Ligonių ir neįgaliųjų piligriminės kelionės – ypatingos. Jos reikalauja ne tik pačių keliauninkų begalinio noro, pasiryžimo, bet ir lydinčiųjų bei organizatorių pastangų, kantrybės ir patirties. „Aš jau kitais kriterijais, nei įprasta, vertinu viešbučių kokybę: pirmiausia teiraujuosi apie durų, liftų plotį, sanitarinių patalpų patogumą, slenksčių aukštį“, – šypsosi Dalia. Moteris prasitaria, kad rūpintis kitais yra jos pašaukimas, suteikiantis jėgų atlikti darbus, kurie kartais regisi nepakeliami.

Anot Dalios, piligrimas – tai žmogus, iš dalies trokštantis pasitraukti nuo kasdienio, primityvaus pasaulio. Vieni tai daro sekdami šventųjų keliais, kiti – susikaupdami dvasinei piligrimystei, atgailaudami, treti – išvykdami į pažintines turistines keliones po šventąsias vietas. Bet kuriuo atveju žmonės turi nugalėti gąsdinančius ir stabdančius vidinius barjerus, subręsti piligrimystei. Paklausta apie išgijimo stebuklus, kuriais garsėja Lurdo šaltinis, Dalia atsako, kad stebuklo galimybę kiekvienas nešiojamės savo širdyje: tikėjimas, viltis ir meilė yra tie faktoriai, kurie daro stebuklus – pirmiausia dvasinius, o tada ir fizinius.

Rima BRILIENĖ,
Maltos ordino pagalbos tarnybos
viešųjų ryšių koordinatorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija