„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2008 sausio 4 d, Nr.1 (39)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Šarvuotos Kalėdos Irake

Basros bažnyčioje gieda Kalėdų
švęsti susirinkę krikščionys

Irako ministrų kabinetas oficialiai paskelbė gruodžio 25-ąją Kalėdų švente. Taigi ir Irako krikščionys galėjo švęsti Kalėdas kaip vilties šventę, nors vis dar turi išgyventi teroristų ir integralistų grasinimus.

Nors krašto vidaus padėtis gerėja, tačiau Irako krikščionių bendruomenė ir šiemet Kalėdas šventė už uždarų durų, siekdama nekristi į akis.

Apie Irako krikščionių šiandieną mintimis dalijosi Bagdado vyskupas augziliaras Šlemonas Vardunis. Jis pasakojo, kad už viešąją tvarką atsakingi pareigūnai iš anksto prašė informuoti, kur ir kada rengiamos krikščionių Kalėdų liturginės apeigos ir kiti šventiniai renginiai, kad būtų galima kontroliuoti ir užtikrinti saugumą prie bažnyčių. Anot vyskupo, tikintieji norėjo viso to išvengti, bet suprato, kaip svarbu užtikrinti tikinčiųjų saugumą. Dėl to liturginės apeigos sostinėje įvyko gruodžio 24-osios ir 25-osios ankstų rytą arba popietę. Tačiau jos buvo surengtos ne visose Bagdado bažnyčiose, nes daugelis jų yra uždarytos, o be to, trūksta kunigų. Naujasis Irako kardinolas, Bagdado Babilonijos patriarchas Emanuelis III Delis Kalėdų Mišias celebravo šv. Juozapo bažnyčioje. „Tačiau, deja, tikinčiųjų nebuvo labai daug“, – sielojosi vyskupas Š. Vardunis. Jis pasakojo, kad daug krikščionių išvyko iš sostinės bėgdami nuo smurto. Kai kurie jų yra apsistoję Irako šiaurėje. Mieste jų liko nedaug. Todėl per šventes Bagdado bažnyčios buvo apytuštės. „Tačiau visi tikintieji karštai meldėsi už visą Iraką, kurį, – sakė Bagdado vyskupas augziliaras, – šalies krikščionių bendruomenės pavedė Jėzui Kristui, Taikos Kunigaikščiui, laukdami laimės, susitaikymo ir vilties, kaip mus moko popiežius Benediktas XVI“.

Kitas teigiamas ženklas yra tai, kad buvo atidarytos dvi bažnyčios Doros mieste. Taip pat ir kitose krikščionių bažnyčiose vyko kalėdinės pamaldos dienos metu, kad būtų galima užtikrinti tikinčiųjų saugumą.

Tuo tarpu šiaurės Irake situacija išlieka labai kritiška. Vietos žmonės turi trauktis iš savo gyvenamų vietų dėl Turkijos kariuomenės bombardavimų. Iš viso Irake dėl įvairių priežasčių savo gyvenamąsias vietas turėjo palikti apie pustrečio milijono gyventojų, o dar kiti, daugiau kaip du milijonai, pasitraukė į kaimynines šalis Siriją ir Jordaniją. Tarp pabėgėlių nemažai yra krikščionių.

Pagal VR

Reuters nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija