„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2008 m. spalio 24 d., Nr. 3 (41)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mirė kardinolas  Antonijus Inocentis

Romoje mirė kardinolas Antonijus Inocentis, vienas vyriausių Kardinolų Kolegijos narių. Rugpjūčio 23 dieną jam sukako 93-eji. Kardinolas buvo ilgametis Šventojo Sosto diplomatas ir kelių Romos kurijos dikasterijų vadovas. Nuo 1986 iki 1995 metų Inocentis buvo Kunigų kongregacijos prefektas, Bažnyčios kultūrinio ir istorinio paveldo apsaugos tarybos ir Popiežiškosios komisijos „Ecclesia Dei“ pirmininkas.

Antonijus Inocentis gimė 1915 metais Popi mieste centrinėje Italijoje ir buvo įšventintas kunigu 1938 metais. Per paskutiniuosius Antrojo pasaulinio karo mėnesius Inocentis buvo nuteistas mirties bausme už deportuojamų žmonių gelbėjimą ir net išvestas priešais bausmės vykdymo dalinį, bet įsakymas sušaudyti paskutinę akimirką buvo atšauktas.

1949 metais įstojęs į Bažnytinę akademiją Inocentis tarnavo Šventojo Sosto atstovybėse dabartinėje Kongo demokratinės respublikoje, Šveicarijoje, Olandijoje, Egipte, Paryžiuje, buvo pasiųstas į Briuselį tuomet, kai ten pradėjo kurtis europinės institucijos, o paskui ir į Strasbūrą, kur atstovavo į Europos Tarybą stebėtojo statusu priimtam Šventajam Sostui. Dar vėliau buvo paskirtas nuncijumi Paragvajuje.

Popiežius Pauliaus VI arkivyskupą Inocentį 1975 metais grąžino į Romą ir paskyrė Sakramentų kongregacijos bei prie jos prijungtos Kulto kongregacijos sekretoriumi. Prie Jono Pauliaus II jis vėl grįžo į diplomatinę tarnybą ir tapo nuncijumi Ispanijoje. Atšauktas į Romą Inocentis buvo skiriamas į vis atsakingesnius postus. Paskirtas Kunigų kongregacijos prefektu ir kardinolu, A. Inocentis 1990 metais buvo VIII Vyskupų Sinodo generalinės asamblėjos pirmininkas delegatas.

Kardinolų Kolegijoje dabar italų kardinolų yra 41, iš kurių 20 yra elektoriai ir 21 neelektorius.

Parengta pagal VR informaciją 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija