„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2008 m. spalio 24 d., Nr. 3 (41)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mirė Ekvadoro kardinolas

Ekvadoro vyskupų konferencijos sekretoriatas pranešė, jog spalio 13 dieną mirė 83 metų buvęs sostinės Kito arkivyskupas, kardinolas Antonijus Chosė Gonzalesas Zumaraga.  

Ekvadoro vyskupai, kurie kaip tik tomis dienomis Romoje dalyvavo vizite ad Limina pas popiežių Benediktą XVI, Romos Didžiojoje Marijos bazilikoje aukojo iškilmingas padėkos Mišias už ekvadorietės šv. Jėzaus Narcizos kanonizaciją ir drauge meldėsi už velionį kardinolą Gonzalesą Zumaragą.

Kardinolas A. Ch. Gonzalesas Zumaraga Ekvadoro tikinčiųjų buvo labai gerbiamas ganytojas, garsėjęs kaip taikdarys ir ekvadoriečių santarvės ugdytojas. Ekvadoro kečujų indėnai, iš kurių buvo kilęs, jį laikė ne tik visos Ekvadoro Bažnyčios, bet taip pat ir savo vadovu.

Gimęs 1925 metais, A. Ch. Gonzalesas Zumaraga buvo įšventintas kunigu 1951 metais šv. Petro ir Pauliaus liturginės iškilmės dieną, kuri yra ir Ekvadoro nacionalinė šventė. Paskirtas vyskupu ir Kito augziliaru 1969 metais, Gonzalesas Zumaraga buvo popiežiaus Pauliaus VI perkeltas į Machala vyskupiją 1978 metais. Jonas Paulius II vyskupą Gonzalesą Zumaragą paskyrė Kito koadjutoriumi 1980 metais ir patvirtino jį Kito ordinaru 1985 metais. Į Kardinolų Kolegiją vyskupas buvo įvesdintas 2001 metais.

Mirus kardinolui Gonzalesui Zumaragai Kardinolų Kolegiją sudaro 192 kardinolai, iš kurių 116 yra galimi popiežiaus elektoriai. 76 kardinolai, kurie jau peržengė 80 metų amžiaus ribą, yra netekę teisės dalyvauti Popiežiaus rinkimuose.

Gavęs žinią apie Kito emerito kardinolo Gonzaleso Zumaragos mirtį popiežius Benediktas XVI pareiškė užuojautą Ekvadoro Bažnyčiai pasiųstoje telegramoje.

Parengta pagal VR informaciją  

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija