„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2008 m. spalio 24 d., Nr. 3 (41)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės tėvai paskelbti palaimintaisiais

Liudvikas ir Zelija Martenai,
šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės tėvai

Spalio 19 dieną Prancūzijoje palaimintaisiais paskelbti Liudvikas ir Zelija Martenai, šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės iš Lizjė tėvai.

Liudvikas Martenas (1823-1894) ir Zelija Guerin (1831-1877) susituokė Alansono mieste 1858 metų vasarą. Liudvikas buvo laikrodininkas, o Zelija siuvinėtoja. Šiame mieste prabėgo 19 jų santuokos metų. 1865 metais Zelijai buvo diagnozuotas krūties vėžys. Ji mirė 1877 metais, greta budint vyrui ir broliui. Martenų šeimoje gimė devynios mergaitės, tačiau keturios mirė labai anksti. Jauniausioji iš išgyvenusių buvo Marija Pranciška Teresė, kuri Karmelio vienuolyne priėmė Kūdikėlio Jėzaus ir Švenčiausiojo Veido Teresės vardą ir per 24 gyvenimo metus nuėjo tokį dvasinio gyvenimo kelią, dėl kurio buvo paskelbta jauniausia visos Bažnyčios mokytoja.

Tačiau ne dėl savo dukros šlovės Martenų šeima yra skelbiama palaimintaisiais, o todėl, kad Bažnyčiai atidžiai ištyrus buvo pripažinta, kad jie tikrai tokiais pavyzdžiais buvo. Dar 1957 metais buvo užvestos Liudviko ir Zelijos atskiros beatifikacijos bylos, kurios 1971 metais buvo sujungtos į vieną. Bylose surinkta šimtai liudijimų apie sutuoktinius: žmonių pasakojimai, Martenų laiškai, gyvenimo epizodų aprašymai. Jie yra publikuoti ir visiems besidomintiems prieinami. 1994 metais, kurie Bažnyčioje buvo paskelbti Šeimos metais, popiežius Jonas Paulius II pripažino sutuoktinių Martenų herojiškas krikščioniškas dorybes.

Oficialiai stebuklą, įvykusį meldžiant jų užtarimo, 2003 metais pripažino Milano arkivyskupas kardinolas Dionigi Tettamanzi, ištyrus Šiliro šeimos liudijimą. Pasak sutuoktinių Šiliro, 2002 metais jiems gimęs sūnus Petras turėjo labai sunkų kvėpavimo sutrikimą ir keturiasdešimt parų gyveno ant mirties slenksčio, jo gyvybę palaikė tik aparatai. Tuo metu sutuoktiniai, patarti šeimos draugo karmelitų kunigo, meldė Martenų šeimos užtarimo, prašydami taip melstis ir visų savo draugų bei pažįstamų. Pradėjus antrąją maldos noveną kūdikis labai netikėtai ir greitai pradėjo sveikti. Po kurio trumpo laiko tėvai jį išsivežė visiškai sveiką, šiandien jam jau šešeri metai. Medikų išvadose šis atvejis buvo įvardintas kaip „stebinantis“.

Martenų paskelbimas palaimintaisiais sako, kad į šventumą yra pašaukti visi, ne tik asketai atsiskyrėliai, bet ir kiekviena šeima.

Parengta pagal VR informaciją  

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija