„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2008 m. spalio 24 d., Nr. 3 (41)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Išleista enciklopedija apie Olandijos XX amžiaus katalikus kankinius

Olandijos vyskupai išleido XX amžiaus katalikų kankinių enciklopediją. 672 puslapių veikale „Kristaus liudytojai“ pateikiami straipsniai apie 221 kankinį: olandų kunigus, vienuoles ir vienuolius bei pasauliečius. Didžioji dauguma pristatomų kankinių buvo nužudyti nacių valdymo laikais arba misijų kraštuose.

Žinomiausi veikale pristatomi kankiniai yra šv. Ona Kotryna Dierks, Kinijoje per 1900 metų persekiojimus nukirsdinta misionieriškos kongregacijos vienuolė pranciškonė, ir du Dachau koncentracijos lageryje nužudyti kunigai, karmelitas ir filosofas palaimintasis kun. Titus Brandsma ir jėzuitas, tarptautinės teisės profesorius, t. Robert Regout. Enciklopedijoje taip pat pristatomi kitų tautybių katalikai, gyvenę ir krauju liudiję tikėjimą Olandijoje. Tarp pastarųjų yra Europos globėja šv. Edita Štain ir jos sesuo Roza.

Šv. Edita Štain, iš Vokietijos žydų šeimos kilusi filosofė ir basųjų karmelitų vienuolė Šv. Kryžiaus Teresė Benedikta, yra viena iš šešių pagrindinių Europos globėjų.

Kraują praliejusiųjų aukos pristatymas šiame leidinyje padeda tikintiesiems įsitikinti, kad Dievo galia gali išsiskleisti taip pat mūsų silpnume ir jog tai yra pats Dievas, kuris mus mūsų silpnume stiprina taip, kad ir mes galėtume tikėjimu, viltimi ir meilę paliudyti tikėjimą, – pažymėjo enciklopedijos įvade Olandijos vyskupai.

Parengta pagal VR informaciją  

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija