„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2012 m. gruodžio 21 d., Nr. 2 (49)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Japonijos vyskupai atsiprašė už palaimintojo Petro To Roto mirtį

Palaimintasis Petras To Rotas

Popiežiaus Benedikto XVI ypatingas pasiuntinys į pal. Petro To Roto gimimo šimtųjų metinių iškilmę Papua Naujojoje Gvinėjoje pakvietė tikinčiuosius gerbti šeimos ir katalikiškos santuokos vertybes, būti visuomet ištikimus Evangelijai. Kardinolas Džozefas Zenas vadovavo jubiliejaus iškilmių šv. Mišioms pal. P. To Roto, katalikų katecheto ir kankinio, tėviškėje, Rakunai kaime. Su popiežiaus ypatinguoju pasiuntiniu kardinolu J. Zenu koncelebravo apaštališkasis nuncijus Papua Naujojoje Gvinėjoje arkivyskupas Santo Gangemi, Rabaulo arkivyskupas Francesco Panfilo, kiti krašto ganytojai ir apie keturiasdešimt kunigų, dalyvaujant valdžios atstovams ir keliems tūkstančiams tikinčiųjų.

Kardinolas J. Zenas kvietė visuomet būti ištikimus Bažnyčios mokymui pal. P. To Roto pavyzdžiu, priminė Papua Naujosios Gvinėjos evangelizavimo svarbiausius etapus. Pirmieji Švč. Jėzaus Širdies kongregacijos misionieriai išsilaipino Matupito saloje prieš 130 metų, o 1912 metais (beje, tais pačiais metais gimė palaimintasis P. To Rotas) Marijos Nekaltojo Prasidėjimo dukterų kongregacijos vienuolės įkūrė savo bendruomenę Rabaule.

Prieš šv. Mišių pabaigą Rabaulo ganytojas perskaitė Japonijos vyskupų konferencijos pirmininko laišką, kuriame Japonijos Bažnyčios vardu atsiprašyta už kankinio P. To Roto mirtį. „Kaltė dėl pal. Petro To Roto mirties krinta ant mūsų“, – pareiškė laiške Japonijos vyskupų konferencijos pirmininkas. „Japonija yra padariusi baisių dalykų per Antrąjį pasaulinį karą. Vienas iš didžiausių nusikaltimų buvo brangiosios gyvybės dovanos atėmimas iš P. To Roto. Negalima teisintis skirtingos ideologijos arba religijos pagrindu. Būtent todėl Japonijos Bažnyčia šiandien atsiprašo“, – rašė laiške Japonijos vyskupų konferencijos pirmininkas, Osakos arkivyskupas Leo Jun Ikenaga.

Laiškas buvo perskaitytas pal. P. To Roto gimimo šimtmečio jubiliejaus ceremonijoje Rakunai šventovėje, Papua Naujosios Gvinėjos Rytų Naujosios Britanijos provincijoje, iš kurios palaimintasis kilęs, kurioje ilsisi jo žemiški palaikai. Iškilmė įvyko liepos 7 dieną.

Nuoširdumas, su kuriuo buvo išsakytas atsiprašymas, giliai sujaudino Papua Naujosios Gvinėjos tikinčiuosius. Išklausę Japonijos arkivyskupo laišką, jie labai ilgai plojo. Arkivyskupas L. J. Ikenaga dar prašė atleisti už „barbariškus Japonijos okupacinių pajėgų veiksmus Papua Naujojoje Gvinėjoje“.

P. To Rotas buvo nužudytas japonų koncentracijos lageryje suleidžiant nuodų preparatą nežinomą 1945 metų dieną. Jį palaimintuoju paskelbė popiežius Jonas Paulius II 1995 m. sausio 17 d. Papua Naujosios Gvinėjos sostinėje Port Morsbyje. P. To Rotas yra pirmas Okeanijos žemyno čiabuvis, iškeltas į Altorių garbę.

„Pal. Petro To Roto gimimo šimtųjų metinių proga noriu perduoti atsiprašymo žinią jums visiems Papua Naujojoje Gvinėjoje iš Japonijos, kuri yra atsakinga už jo mirtį“, – šiais žodžiais pradedamas laiškas, kuriame Japonijos episkopato vadovas gana išsamiai apžvelgė pal. P. to Roto gyvenimą ir kankinystę.

Okeanija apima didžiulius plotus. Katalikų Bažnyčiai sudėtinga ten skelbti Evangeliją. Kai P. To Rotas buvo jaunas, ten nebuvo daug misionierių. Jis mokėsi būti katechetu, buvo pavyzdingas mokinys, labai gerbė Sakramentu, buvo pamaldus ir darbštus tikintysis. Tapęs kvalifikuotu katechetu, jis atsidėjo šiam pašaukimui. Po kurio laiko vedė jauną katalikę iš gretimo Paula Ia Varpit kaimo ir gyveno pavyzdingą sutuoktinio ir šeimos tėvo gyvenimą.

Per Antrąjį pasaulinį karą Japonijos kariai užpuolė Papua Naująją Gvinėją, įkalino kunigus, vienuolius ir vienuoles, juos uždarė į koncentracijos lagerį. Kadangi nebebuvo kunigų, Petras, būdamas katechetas, ėmė rūpintis sielovada, krikštijo naujagimius, vadovavo laidotuvėms, tarpininkaudavo santuokose, vesdavo bendrą maldą. Japonai neleido Bažnyčiai veikti, net griovė maldos namus. Jie taip pat draudė katalikišką santuokos modelį, vertė krašto gyventojus grįžti prie poligamijos.

P. To Rotas tam pasipriešino, liudijo, jog santuokos tikroji prasmė yra būti Dievo sujungtiems, kad ji gali būti įgyvendinama tik tada, kai susituokusios poros yra „kaip vienas“. Jis nesutiko atsisakyti tokio savo požiūrio ir buvo dėl to suimtas, įkalintas, nukankintas ir nužudytas.

„Japonija nei dabar nėra, nei tada nebuvo krikščioniška šalis. Katalikai ir protestantai sudaro mažiau nei dešimtąją dalį gyventojų, todėl požiūris į humaniškumą ir žmogaus gyvybę visiškai skiriasi nuo krikščioniškų kraštų. Japonų kariams per Antrąjį pasaulinį karą krikščioniškas požiūris į santuoką buvo visiškai svetimas. Atidėjus į šalį ideologinius ir religinius skirtumus, yra tiesa, kad Japonija humanitarine prasme padarė daug nuostolių ne vienam kraštui, taip pat ir Papua Naujajai Gvinėjai. Japonija iš P. To Roto atėmė brangią gyvybę beatodairiškai pasitelkusi nežmonišką galią“, – rašė laiške Japonijos vyskupų vadovas, pridurdamas, kad jis, kaip katalikas vyskupas, jaučia pareigą pal. P. To Roto gimimo jubiliejaus intencija aukoti šv. Mišias.

Parengta pagal VR informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija