„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2014 m. birželio 6 d., Nr. 3 (53)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Palaimintųjų pėdsakais

Palaimintasis – žydų gelbėtojas

Italijoje į Altorių garbę buvo iškeltas Odoardas Focherinis – šeimos tėvas, katalikų veikėjas, kankinys. Beatifikacijos ceremonijai Karpio mieste šiaurinėje Italijoje vadovavo Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kardinolas Andželas Amatas. Jis perskaitė popiežiaus Pranciškaus skelbimo palaimintuoju įsakymą.

O. Focherinis, draudimo įmonės vadovas, katalikiškos spaudos darbuotojas, septynių vaikų šeimos tėvas, Karpio vyskupijos Katalikų akcijos pirmininkas už žydų gelbėjimą, tapo Antrojo pasaulinio karo auka. Jį Vokietijos naciai suėmė 1944 m. kovo 11 d., iš pradžių kalino Italijoje, paskui deportavo į Flosenburgo koncentracijos stovyklą Rytų Bavarijoje. Perkeltas į stovyklos padalinį Hersbruke Odoardas, būdamas 37 metų, tų pačių metų gruodžio 27 dieną mirė kankinio mirtimi. Popiežius Benediktas XVI pripažino palaimintojo kankinystę 2012 metais, dekrete nurodydamas, jog O. Focherini buvo nužudytas iš neapykantos tikėjimui. Karpio vyskupija pradėjo kankinio beatifikacijos bylą 1996 metais.

Palaimintasis Odoardas išgelbėjo iš viso 105 persekiojamus žydus, parūpino ir įteikė padirbtus dokumentus, su kuriais jie galėjo išvykti iš Italijos. Kartą nešdamas dokumentus asmeniui į Karpio ligoninę buvo suimtas, uždarytas ir tardytas Modenos policijos nuovadoje, kur kaip įkaltis buvo pateiktas jo paties laiškas, kuriame tvirtino, jog rūpinasi žydų gelbėjimu ne dėl uždarbio, o tik iš krikščioniškos artimo meilės. Šis pasisakymas tapo vieninteliu įkalčiu, dėl kurio buvo išvežtas į Fosolio koncentracijos stovyklą, o vėliau į Griesą, netoli Bolcano. Iš šio laikotarpio išlikę per šimtas palaimintojo laiškų žmonai ir tėvams. Viename jų O. Focherini rašo: „Jei būtum matęs, kaip savo akimis mačiau šiame kalėjime, kaip verčia žydus kentėti, nesigailėtum, kad neišgelbėjai kur kas didesnio jų skaičiaus“.

Pagal Vatikano radijo informaciją 

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija