„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.2 (39)

2004-iųjų vasario 13 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Priklausomybė lydės visą gyvenimą

Vasario 9 dieną Kauno I dekanato kunigai, vadovaujami dekano kun. Vytauto Grigaravičiaus, kasmėnesinį susirinkimą surengė Nemunaičio parapijoje (Alytaus r.), kun.Valerijaus Rudzinsko įkurtoje ir vadovaujamoje Pilnų namų bendruomenėje.

Tai vienintelė katalikiška bendruomenė, padedanti sergantiems narkomanija ir alkoholizmu žmonėms pakilti. Susirinkime aptarti kai kurie nerimą keliantys reiškiniai pasaulyje ir Lietuvoje. Su jais Kauno kunigus supažindino Nemunaičio klebonas kun.V.Rudzinskas.

Atvykusiems Kauno kunigams buvo papasakota apie bendruomenės gyvenimą ir vykdomą alkoholinę bei narkotinę priklausomybę turinčių žmonių reabilitaciją. Ši bendruomenė buvo įkurta prieš septynerius metus ir kasmet suteikia pagalbą daugiau kaip šimtui priklausomybę turinčių jaunuolių ir vyrų. Dažnas iš jų yra užsikrėtęs pavojinga kepenų liga hepatitu, kai kurie iš jų serga AIDS, nemažai iš jų praeityje dėl savo priklausomybės turėjo reikalų ir su teisėsauga.

Bendruomenė gyvena pagal tam tikrą dienotvarkę (regulą), kuri padeda atgauti dvasinę, psichologinę ir fizinę pusiausvyrą. Laiko skiriama darbui, maldai, savišvietai ir kūrybai. Kasdien bendruomenės nariai meldžiasi pagal „Valandų liturgiją“, dalyvauja šv. Mišiose, kontempliuoja, kas savaitę atlieka išpažintį, realiai išgyvendami, jog Dievas suteikia palūžusiam žmogui jėgų pakilti, pakeisti gyvenimą ir atstatyti žmogišką orumą. Bendruomenėje gyvena nuo 15 iki 30 žmonių iš skirtingų Lietuvos vietų. Jie privalo priimti bendruomenės taisykles ir atsisakyti bet kokios galimybės svaigintis, nes antraip iš karto šalinami iš bendruomenės, kuri dažniausiai lieka paskutinis šansas išsigelbėti.

Bendruomenė išsilaiko iš Dievo Apvaizdos geradarių paramos ir savo rankų darbo, nes nuolatinio finansavimo neturi. Klebonas yra pasirengęs visas 24 valandas būti ir visą laiką yra su savo bendruomene. Jo nelengvoje misijoje padeda socialinis darbuotojas, keletas klierikų. Klebonas teigė, kad besirengiantys kunigystei klierikai turėtų susipažinti, tiesiogiai įgyti patirties gelbstint ir kartu gyvenant panašaus pobūdžio bendruomenėse.

Pasaulyje narkotines medžiagas vartoja apie 200 milijonų žmonių. Narkotikų pramonė sudaro aštuonis procentus visos pasaulinės prekybos. Trys milijonai narkomanų per dieną suvartoja apie keturias tonas įvairių narkotikų. Vokietijoje vienas narkomanas per mėnesį narkotikams vidutiniškai išleidžia apie 120 eurų, tuo tarpu Jungtinėse Amerikos Valstijose – apie 300 dolerių. Ši priklausomybė vis labiau plinta Vakarų šalyse tarp jaunimo. Europoje vidutinis narkomanų amžius yra apie 27 metus, Lietuvoje jis daug mažesnis. Žinomi atvejai, kai net septynmečiai vaikai leidžiasi intraveninius narkotikus. Be to, vartojančių narkotikus moterų kūdikiai jau gimsta su priklausomybe ir jie taip pat yra gydomi nuo jos. Be abejo, narkotikai sutrikdo normalų vaisiaus vystymąsi, sergančios hepatitu moterys juo apkrečia ir vaisių, todėl būna daug apsigimimų.

Šiuo metu Lietuvoje oficialiai užregistruota yra apie penkis tūkstančius narkotikus vartojančių asmenų. Tačiau tiek jų, neoficialiais duomenimis, yra vien tik Klaipėdoje. Kiek tad jų realiai galėtų būti visoje Lietuvoje? Kiekvienas narkomanas per metus į narkomaniją įtraukia vidutiniškai nuo septynių iki vienuolikos asmenų, nes, siekdamas užsidirbti narkotikams, pats juos pardavinėja kitiems, įtraukdamas ir nevartojančius asmenis. Oficialiai skelbiama, kad vienokia ar kitokia priklausomybės liga Lietuvoje serga maždaug 70 tūkst. žmonių. Ko gero, tas skaičius realiai yra dar didesnis.

Narkotines medžiagos gali būti įvairiai vartojamos: vienos jų yra uostomos, rūkomos, kitos valgomos, trečios leidžiamos į veną. Lietuvoje labiau paplitę yra intraveniniai narkotikai – švirkštu į veną suleidžiama tam tikra dozė narkotinių medžiagų. Toks narkotinių medžiagų įsisavinimas pažeidžia vartojančiųjų venas rankose ir kojose, prasideda infekcijos ir kartais net tenka amputuoti galūnes. Naudojantis tais pačiais švirkštais, plinta įvairios užkrečiamos ligos, iš kurių pavojingiausios yra AIDS ir hepatitas. 80 proc. ŽIV užsikrėtimo atvejų pasaulyje įvyksta intraveniniu būdu. Lietuvoje šiuo metu užregistruoti 845 ŽIV nešiotojai. Pasak kun.V.Rudzinsko, jam pasitaikė atvejis, kai vienas Alytaus narkomanas, iki sužinojo sergąs AIDS, dalijosi švirkštais su daugeliu savo bendrų ir, aišku, yra apkrėtęs ne vieną iš jų. Tikrasis ŽIV nešiotojų skaičius yra daug didesnis nei užregistruota.

Pasak kun.V.Rudzinsko, per dieną narkomanui reikia apie šimtą litų, kad galėtų įsigyti keletą dozių. Tų pinigų išleidžiama ir daugiau. Vienas narkomanas jam prisipažinęs, jog per mėnesį yra išleidęs net 15 tūkst. litų. Kai išnaudojami visi turimi resursai, narkomanas pradeda vogti ir kitaip nesąžiningai bei nelegaliai prasimanyti pinigų. Taip patenkama į teisėsaugos rankas.

Kai žmogus yra ekstremalioje situacijoje, jo protas ir kūnas mobilizuojasi, ir padaromi kartais įprastai neįmanomi dalykai, pvz., piktam šuniui vejantis galėtum ir dviejų metrų tvorą įveikti. Narkomanui ekstremali yra kiekviena diena, nes, nepavartojęs narkotinių medžiagų, jis labai kenčia, todėl jis visada yra stipriai motyvuotas ir išsiugdo sugebėjimą vienaip ar kitaip prasimanyti lėšų, pradedant rankų miklumu su viela iškrapštyti iš bažnyčios aukų dėžutės pinigus arba spūstyje supjaustyti moterų rankines, baigiant psichologine manipuliacija, kai žmogus, patikėjęs jų pučiama į akis migla, savanoriškai duoda pinigų.

Pasaulio mastu apskaičiuota, kad iš šimto narkomanų išgyvena tik vienas. Net ir po reabilitacijos kurso galima vėl atkristi. Būna, kad kai kurie priklausomybe sergantys asmenys turėjo po keliolika reabilitacijų. Taigi ir alkoholizmas, ir narkomanija yra jau nebepagydoma liga, kurią įmanoma tik sustabdyti, o iki galo ji neišgydoma.

Nuo pirmos tabletės ar švirkšto iki mirties, jei nesiimama priemonių sustabdyti vartojimą ir gydytis, vidutiniškai tereikia ketverių metų, priklausomai nuo naudojamų narkotinių medžiagų. Per metus Lietuvoje nuo narkotikų miršta apie 300 žmonių. Tarp jų daug nesulaukusių 30-ies ar 20-ies metų. Sunaikinamas ne tik kūnas, bet ir žmogaus asmenybė. Žmogus visomis prasmėmis degraduoja.

Kyla klausimas, ar yra prasmė padėti šiems žmonėms, kai jų situacija iš pažiūros yra tokia beviltiška, tarsi turėtų bilietą į vieną pusę? Visais atžvilgiais tikslinga ir naudinga visuomenei, valstybei, jos biudžetui, patiems priklausomybę turintiems asmenims! Asocialus elgesys, nusikaltimai, nenaudingumas, ligų plitimas, naujų žmonių įtraukimas ir t.t. yra daug nuostolingesnis dalykas nei reabilitacija ir prevencija. Pavyzdžiui, vieno AIDS sergančio žmogaus gydymas iki mirties valstybei kainuoja apie vieną milijoną litų. Krikščionišku požiūriu yra svarbu padėti atstatyti žmogaus orumą ir prisidėti prie jo išganymo, nes narkotikai ir alkoholis negailestingai atima šitai iš daugelio ta liga sergančiųjų.

Narkomanija ir alkoholizmas nepataisomai pakeičia vartojančiojo psichiką ir organizmą. Emocinis nestabilumas, noras vartoti, haliucinacijos, stipresni ar silpnesni šizofrenijos ir paranojos reiškiniai ir kita lydi tolesnį vartojusiojo gyvenimą. Yra nuolatinė galimybė atkristi, pasitaikančios nedėkingos aplinkybės ir asmenys gali viską sugriauti, todėl reikalinga nuolatinė kvalifikuota parama iš pašalės.

Kunigų susitikimo su kun.Valerijumi metu iškilo prevencijos temos. Didelį nerimą kelia nedėkinga situacija tarp jaunimo, į kurią labai vangiai reaguoja visuomenė, šeimos ir švietimo institucijos. Visuotinai žinoma, jog jaunimo klubuose, diskotekose, gimtadieniuose, kai tėvai paprašomi palikti paauglius vienus, ir kituose susibūrimuose vartojamos narkotinės medžiagos. Pusė ir daugiau besilinksminančių tokiuose susirinkimuose jaunuolių vartoja įvairius narkotikus, alkoholį, leidžiasi į intymų ir nederamą bendravimą. Nemaža dalis vienuolikos – trylikos metų paauglių jau būna pirmą kartą išbandę lengvus narkotikus. Patirtis rodo, jog didesnei daliai paauglių priklausomybė atsiranda pirmą kartą išbandžius narkotikus. Mergaičių ir merginų procentas šiuo atveju yra didesnis nei vaikinų.

Priežastys atsirasti narkomanijai yra jaunimo paikumas, išlepimas, noras išbandyti naujus pojūčius ir palankios aplinkybės šitai įgyvendinti. Anksčiau į narkomaniją papuldavo daugiau asocialių šeimų, nepilnos šeimos vaikai ir kiti, turintys įvairių traumų, psichologinių bendravimo ir prisitaikymo problemų, tai šiais laikais jie nėra pagrindinė grupė. Tarp tokių yra ir nemažai pasiturinčių bei inteligentų šeimų vaikų, kurie pradeda vartoti iš valios silpnumo, nebrandumo, nesant tėvų kontrolės bei dėmesio, papuolę į blogų draugų įtaką.

Narkomanija pakankamai išplitusi ir kalėjimuose bei kariuomenėje. Europos Sąjungos kalėjimuose 80 proc. kalinių pradeda juos vartoti. Ne kitaip yra ir Lietuvos kalėjimuose. Kaip narkotinės medžiagos patenka į griežtai saugomus kalėjimus, yra vienas sunkiai suvokiamų dalykų. Nesenas įvykis, kai buvo atskleisti ŽIV paplitimo kalėjime mastai, leidžia daryti tam tikras išvadas.

Paklaustas, kaip elgtis su priklausomybės liga sergančiais asmenimis, kunigas V.Rudzinskas pateikė keletą taisyklių: niekada neremti jų pinigais ir daiktais, nes tai būtų tiesioginis prisidėjimas prie narkotinių medžiagų vartojimo, geriau duoti maisto, nes vartodami mažiausiai rūpinasi valgiu, todėl būna išsekę; neįsileisti jų į namus, nes garantuotai ką nors nugvelbs; būti kritiškiems ir nepakliūti į jų naudojamas manipuliacijų pinkles, t.y. atsispirti jų melui ir vaidybai; šeimos, kurios turi tokį narį, turėtų reikalauti iš savo sergančio artimo pradėti gydytis, ir, jei atsisakytų ir kenktų namams, vestų visus iš proto, nebepriimti jo į namus, kol nepriims namiškių sąlygų. Dažniausiai sergantysis nesusivokia, kad jam yra blogai, kol nepasiekia dugno, t.y. kol neįsitikina, kad jam reikia arba gydytis, arba lieka kapo duobė – nėra kito pasirinkimo. Todėl reikia leisti jiems prisiimti atsakomybę, kad ir kaip tai būtų sunku; ssergančiojo artimieji turėtų patys pradėti lankyti kursus ir susipažinti, kaip padėti jam sveikti ir kaip su juo elgtis.

Dar daug įvairių klausimų aptarė kunigai, tačiau, ribojant laiką, teko pokalbius pakeisti į trumpą pasivaikščiojimą po kaimą. Buvo susipažinta su bendruomenės gyvenimo sąlygomis. Vėliau įvyko susitikimas su bendruomenės nariais, kurie nuoširdžiai papasakojo apie savo gyvenimo kelią bei atsakė į gausius kunigų klausimus. Bendruomenės narys Raimondas pasakė labai svarbią tiesą, kurią patyrė savo gyvenimu, jog be dvasinių vertybių reabilitacija yra neefektyvi: kai žmogus pasitiki savimi labiau nei Dievu, jis lieka labai nepatvarus ir nepastovus bei gali greitai palūžti.

Vėliau kunigai drauge su bendruomene papietavo, padėkojo ir palinkėjo kun.Valerijui ir jo įkurtai bendruomenei Dievo palaimos. Ši pažintis ir patirtis labai pasitarnaus Kauno I dekanato kunigams, dažnai susiduriantiems su vis dažnėjančiais narkomanijos atvejais.

Kunigų delegacija, vadovaujama dekano kun.V.Grigaravičiaus, išvyko į Kauną, kelionėje sukalbėję už bendruomenę rožinio maldą. Pakeliui buvo apsilankyta žemės ūkio bendrovėje „Nematekas“, kur kunigus šiltai pasitiko ir apie bendrovę papasakojo jos vadovai.

Kun. Oskaras VOLSKIS,
Kauno I dekanato atstovas spaudai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija