„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (42)

2004-iųjų gegužės 21 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Alkoholio žala vertinama
nepakankamai rimtai

Žvelgiant globaliai, alkoholis yra beveik toks pat kenksmingas kaip tabakas. Kai kuriose pasaulio šalyse nuo šio legalaus narkotiko miršta iki 20 proc. visų žmonių, naujausiame numeryje rašo Didžiosios Britanijos mokslo žurnalas „Nature”, remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaita. Alkoholio žala sveikatai visame pasaulyje yra vertinama nepakankamai rimtai. Vien Vokietijoje, pavyzdžiui, dėl piktnaudžiavimo alkoholiu kasmet pirma laiko miršta apie 73 tūkst. žmonių.

Su rūkymu intensyviai kovojama, o alkoholiniams gėrimams šiandien kartais net yra taikomi mažiau griežti reikalavimai negu kitiems maisto produktams, žurnale „Nature” rašo vienas iš PSO studijos autorių, Stokholmo universiteto darbuotojas Robinas Rumas. Pirmą kartą po 20 metų PSO visuotinė asamblėja netrukus Ženevoje svarstys rezoliucijos projektą, kuriame raginama aktyviai kovoti su alkoholio vartojimu.

Daugiausia problemų dėl girtavimo, anot studijos, turi buvusios Rytų Europos socialistinės valstybės, buvusios Sovietų Sąjungos respublikos ir Lotynų Amerika, kur alkoholis yra tiesiogiai atsakingas už nuo 8 iki 20 proc. visų mirčių. Antroje vietoje eina turtingosios pramoninės valstybės. Europoje - išskyrus Rytų Europą - ir Šiaurės Amerikoje dėl piktnaudžiavimo alkoholiu miršta 5-8 proc. visų gyventojų. Čia sveikatos ekspertams didžiausią nerimą kelia besaikis jaunimo piktnaudžiavimas alkoholiu. Mažiausiai alkoholio problema yra paplitusi arabų šalyse.

Sveikatos apsaugos ekspertai ragina imtis drastiškų priemonių. Pirmiausia reguliuojant kainas, galima reguliuoti alkoholio vartojimą. Tokios priemonės esančios nepopuliarios iš dalies dėl žiniasklaidos kaltės - spauda, kaip ir politikai, gyvena labai „drėgname” pasaulyje.

dpa-ELTA

 

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija