„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.5 (42)

2004-iųjų gegužės 21 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Keistas būdas gerinti
demografinę situaciją

Maskvos meras J.Lužkovas ir Rusijos sostinės deputatai nusprendė pagerinti demografinę situaciją Rusijoje ir rimtai svarsto klausimą leisti vesti ir tekėti jaunuoliams, sulaukusiems keturiolikos metų! Matyt, vadovaujamasi sena patarle „Ne choču učitsa, a choču ženitsa! („Nenoriu mokytis, noriu vesti!). Anot Maskvos valdžios vyrų ir moterų, reikia gelbėti etninius rusus, nes į Rusiją plūste plūsta ir ten dauginasi, anot vieno Maskvos Dūmos deputato, įvairūs netikėliai – baškirai, čiuvašai, čečėnai, azerbaidžaniečiai, gruzinai ir šiaip „tamsaus gymio“ asmenys. Neaišku, kodėl prie „netikėlių“ priskirti ir ukrainiečiai.

Remiantis paskutiniojo Rusijos gyventojų surašymo duomenimis, Rusijoje užregistruota 34 milijonai susituokusių porų ir trys milijonai sugyventinių porų. Padidėjo vyriškos lyties atstovų skaičius. Dabar 100 mergaičių gimsta 105 berniukai. Tačiau tas skirtumas labai greitai išsilygina. Mat jau trisdešimtmečių moterų yra daugiau nei vyrų. Kiekvienam tūkstančiui Rusijos vyrų tenka 1147 moterys. Rusijos valdžiai kelia susirūpinimą labai didelė gyventojų migracija iš šiaurinių rajonų. Pasak dienraščio „Izvestija“ apžvalgininko Sergejaus Kolesnikovo, jeigu nebus imtasi skubių priemonių, tai labai greitai Rusijos Šiaurėje ir Tolimuosiuose Rytuose nebeliks gyventojų rusų, o jų vietas užims kinai.

Oficialiais duomenimis, dabar Rusijoje gyvena 145,2 mln. žmonių. Rusai sudaro absoliučią daugumą – 116 mln., arba 80 proc. visų gyventojų. Tad šaukti apie rusų išnykimą nėra prasmės. O tai nuolat daro įvairaus plauko nacionalpatriotai, skelbdami apie etininių rusų teisių pažeidimus ir net genocidą… Žinoma, tuo pačiu nepamirštant apraudoti buvusios Sovietų Sąjungos.

Ir štai dabar Maskvos valdžia, sumaniusi įteisinti paauglių nuo keturiolikos metų santuokas, aiškina, jog teisė tuoktis bus suteikta ne visiems, o tik tiems, kurie pristatys pažymas apie jau gimusį kūdikį arba nėštumą. Deputatai, siekdami įteisinti paauglių santuokas, remiasi kitų šalių pavyzdžiu. Ir net pateikia duomenis, iš kurių matyti, jog pasaulyje yra valstybių, kuriose leista tuoktis dar jaunesniems nei keturiolikos metų. Pirmiausia tai Nepalas, kur galima tuoktis sulaukus dešimties metų, Kongo Respublika (buvęs Zairas) – trylikos metų. Netgi Europos valstybėse – Ispanijoje ir Graikijoje – bei keliose Pietų Amerikos valstybėse minimalus sutuoktinių amžius – dvylika metų. Tuo tarpu Kinijoje jaunuoliai gali tuoktis sulaukę 22 metų, o merginos – 20 metų.

Rusijos spauda, komentuodama tokį Maskvos valdžios sumanymą įteisinti santuokas nuo keturiolikos metų, pažymi, jog, tai padarius, neišvengiamai kelis kartus padidės abortų skaičius tarp nepilnamečių. Pagal šį rodiklį dabar Rusija tvirtai pirmauja visame pasaulyje.

Petras KATINAS

 

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija