„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (56)

2005-iųjų liepos 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Alkoholis moterų smegenims kenkia labiau negu vyrų

Alkoholis moterų smegenims kenkia labiau nei vyrų, nustatė Vokietijos mokslininkai. Smegenų studija suteikė daugiau įrodymų, kad moteris piktnaudžiavimas alkoholiu itin pažeidžia. Labdaros įstaiga „Alcohol Concern“ teigė, kad atradimas kelia didelį susirūpinimą, ypač žinant, jog vis daugiau moterų piktnaudžiauja alkoholiu.

Vokietijos mokslininkai atliko 158 savanorių smegenų skenavimą, tarp kurių buvo 76 alkoholikai ir alkoholikės bei 82 sveiki savanoriai. Alkoholikai tyrimui buvo parinkti iš šešių savaičių gydymo programos stacionare.

Tyrimui vadovavęs Heidelbergo universiteto profesorius Karlas Manas sakė: „Mums pavyko patvirtinti, kad moterys turi teleskopinę priklausomybę nuo alkoholio, tai reiškia spartesnį įvykių, kurie sukuria alkoholio priklausomybę, vyksmą ir ankstesnę neigiamų padarinių pradžią moterims“.

Tyrimas taip pat parodė, kad moterų smegenys yra pažeidžiamos sparčiau. „Mes patvirtinome, jog alkoholikų moterų ir vyrų smegenų atrofija yra didesnė negu alkoholio nevartojančiųjų, - sakė profesorius. - Be to, alkoholiu piktnaudžiaujančių moterų smegenų tūris sumažėja per trumpesnį laiką negu vyrų alkoholikų“.

Rezultatai patvirtino ankstesnius teiginius, kad neigiami alkoholio vartojimo padariniai - psichikos ligos, širdies ir kitų raumenų pažeidimas, kepenų ligos - priklauso nuo lyties.

Visi šie padariniai moterims išsivysto sparčiau nei vyrams, net tada, kai jos vartoja žymiai mažiau alkoholio, sakė profesorius K. Manas.

Pagal dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija