„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.8 (69)

2006-iųjų rugpjūčio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Neleistini medicinos eksperimentai ir jų galimos alternatyvos

JAV prezidentas Dž.Bušas
per kamieninių ląstelių įstatymo
ceremoniją ant rankų laiko
berniuką, gimusį iš išsaugoto
„perteklinio“ embriono, kuris
galėjo būti atiduotas
tyrimams ir sunaikintas

Mindaugas BUIKA

Kompromisas neužkerta kelio gyvybės naikinimui

Nors buvo tam tikra viltis, kad Europos Sąjungos nacionalinėms vyriausybėms atstovaujanti ES Ministrų taryba peržiūrės birželio viduryje Europos Parlamente nedidele balsų dauguma patvirtintų žmogaus embrionų kamieninių ląstelių tyrimo finansavimą, – plačiau apie tai rašoma praėjusiame „Pro vita“ numeryje, – tačiau mokslinės programos rėmimo iš 2007-2013 metų ES biudžeto pakeitimai tebuvo kosmetiniai ir vėl susilaukė aštrios Bažnyčios kritikos. Liepos 23 dieną ES Ministrų taryboje priimtą galutinį sprendimą nefinansuoti tiesioginio embrionų naikinimo, bet remti kamieninių ląstelių tyrimą, kurios kaip tik gaunamos sunaikinant embrionus, Vatikano oficialus laikraštis „L’Osservatore Romano“ pavadino „iškreiptai suprastos pažangos makabrišku rezultatu“.

Europos Sąjunga sutiko tęsti kamieninių ląstelių tyrimų finansavimą po ilgų debatų ES Ministrų taryboje po to, kai iki tol tam prieštaravusios Vokietija ir Italija nusprendė balsuoti už šiek tiek pakeistą etiškai prieštaringos programos tekstą. Šių šalių pasitraukimas iš kamieninių ląstelių tyrimui prieštaraujančios koalicijos, – kurią taip pat sudaro Austrija, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Lenkija ir Slovakija, – balsavime įgalino pasiekti pritariančiųjų programai kvalifikuotą daugumą. Vokietijos ir Italijos pozicijos pakeitimą „paskutinę minutę“ sąlygojo šį pusmetį Europos Sąjungai vadovaujančios Suomijos intensyvios diplomatinės pastangos.

Priimtas kompromisinis sprendimas neleisti naudoti ES biudžeto pinigus kamieninėms ląstelėms išgauti iš žmogaus embrionų, bet finansuoti tyrimą tų ląstelių, gautų „iš kitų šaltinių“, iš esmės nieko nekeičia ir tik legalizuoja „neleistiną prekybą“ embrionine ląsteliena, pažymi „L’Osservatore Romano“. Tai pripažino ir ES komisaras mokslo sričiai Janesas Potocnikas, kuris po balsavimo Ministrų taryboje sakė, jog taip užtikrintas „egzistuojančios praktikos tęstinumas“. Ši praktika iš tikrųjų stebėtina: Eurospos Sąjungos biudžetą formuoja visos 25 valstybės narės ir tie pinigai galės būti naudojami kamieninių ląstelių tyrimui, kuris leidžiamas tik ketvirtadalyje tų šalių: Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje ir Belgijoje be jokių apribojimų, o Prancūzijoje, Ispanijoje ir Olandijoje su tam tikrais apribojimais.

Žmogaus embrionų „komercializacijos procesas“

Tos šalys, kurios įeina į minėtą besąlygiškumo kamieninių ląstelių tyrimo draudimo koaliciją, išsakė aiškų nepritarimą ir pasiektam kompromisui. „Mes negalime tam pritarti, nes iš esmės niekas nepasikeitė, – sakė Austrijos mokslo ministrė Elizabeta Gėrer. – Ar mes iš tikrųjų norime, kad 300-400 apvaisintų žmogaus embrionų būtų sunaikinta kuriant kamieninių ląstelių seką. Mes negalime paremti, nes nenorime, jog ES pinigai, įskaitant Austrijos pinigus, būtų naudojami tam finansuoti“. Panašią nuostatą Briuselyje išsakė ir Lenkijos mokslo ministras Michalas Severinskis, kuris pabrėžė, kad „mano vyriausybė, mano parlamentas, mano viešoji nuomonė ir mano paties sąžinė įpareigoja mane atmesti tą siūlymą“. Jis taip pat pastebėjo, kad jeigu ES Ministrų tarybos dauguma sutarė dėl vadinamojo kompromiso, tai dar nereiškia, jog tas kompromisas yra etiškai teisingas.

Aptardamas ES Ministrų tarybos pasiektą minėtą „kompromisinį“ sprendimą, Popiežiškosios gyvybės akademijos prezidentas vyskupas Elijas Sgrečia liepos pabaigoje duotame interviu Vatikano radijui sakė, kad tame sprendime yra akivaizdžios trys nuostatos. Pirmiausia teigiama, jog tyrinėtojui yra draudžiama naikinti žmogaus embrionus siekiant kamieninių ląstelių išgavimo. Tačiau antroji nuostata pabrėžia, kad jis gali naudoti tyrimams kamieninių ląstelių sekas, gautas „iš kitų šaltinių“, tai yra tas ląsteles, kurios pagamintos sunaikinant gyvus embrionus. Šis „komercializacijos procesas“ iš esmės reiškia „sutapimą interesų tų, kurie paruošia kamieninių ląstelių sekas, – sunaikindami žmogaus embrionus, – ir tų, kurie tas ląstelių sekas perka“. Moraliniu atžvilgiu abi pusės – kamieninių ląstelių gamintojas ir pardavėjas bei jų pirkėjas vėlesniems tyrimams – yra vienodai atsakingi už žmogiškosios gyvybės sunaikinimą.

Vyskupas E.Sgrečia daro išvadą, kad savo minėtuose sprendimuose europinės institucijos dar kartą atsisako ginti pradėtos žmogiškosios gyvybės teises, ypač pirmutinę ir svarbiausią teisę gyventi. Įstatyminiai aktai, leidžiantys manipuliuoti žmogaus embrionų likimu, iš esmės pripažįsta principo „aš žudau dėl kitų naudos“ teisingumą. Popiežiškosios gyvybės akademijos vadovas atkreipė dėmesį į darnos nebuvimą tarp to, kad Europa kolegialiai stengiasi sustabdyti prievartos aktus naujajame konflikte Artimuosiuose Rytuose ir tuo pat metu „neprieštarauja žmogaus gyvybę naikinantiems tyrimams pačioje jos užuomazgoje“, ir naikinimui to, iš ko visi mūsų vaikai ir visi mes atėjome į pasaulį.

Griežta Europos vyskupų kritika

ES Ministrų tarybos pasiektą sprendimą nauju pareiškimu pasmerkė ir Europos Sąjungos vyskupų konferencijų taryba (COMECE). Dokumente, pasirašytame COMECE pirmininko Roterdamo (Olandija) vyskupo Adriano van Luino ir generalinio sekretoriaus airio monsinjoro Noelio Treinoro, primenama bendroji Bažnyčios mokymo nuostata, jog „elgimasis su žmogaus embrionu kaip su tyrimo objektu yra nesuderinamas su pagarbos žmogiškajam orumui reikalavimu“. Tuo tarpu ES Pagrindinių teisių chartijos 1-as straipsnis aiškiai skelbia, kad „žmogiškasis orumas yra nepažeidžiamas. Jis privalo būti gerbiamas ir ginamas“.

Konstatavę kamieninių ląstelių – išgautų iš žmogaus embrionų juos sunaikinant – tyrimo etinį nepriimtinumą, Europos vyskupai savo pareiškime pažymi šio pobūdžio debatų svarbą žemyno ateičiai. Todėl ganytojai kviečia visus ES piliečius, ypač katalikus „daryti viską, kas yra jų galioje, kad šie debatai būtų skatinami europinių institucijų, šalių narių ir visos pilietinės visuomenės lygiu“. Tai gyvybiškai svarbu ypač žinant, jog sprendimas dėl mokslinių tyrimų finansavimo iš ES biudžeto dar nėra galutinis, nes ateinantį rudenį projektas toliau bus svarstomas Europos Parlamente antruoju skaitymu. (Nors pagal dabartinę Europos parlamento sudėtį vargu ar galima tikėtis palankaus krikščioniškoms nuostatoms sprendimo antrajame ir galutiniame balsavime.)

Panašius ES Ministrų tarybos sprendimą smerkiančius pareiškimus padarė daugelio Europos šalių nacionaliniai episkopatai. Vokietijos vyskupų konferencijos pareiškime pabrėžiama, kad sprendimas leisti finansuoti iš embrionų išgautų kamieninių ląstelių tyrimą naudojant ES 2007-2013 metų biudžeto lėšas yra „sukrečiantys ženklai“, rodantys, kokia yra sunki padėtis Europoje su žmogiškosios gyvybės gynimu nuo jos prasidėjimo momento. „Tyrimo interesai šiuo atveju yra labiau vertinami nei žmogiškasis orumas ir teisė gyventi“, apgailestauja vokiečių ganytojai.

Jie taip pat atkreipia dėmesį į tą paradoksalų atvejį, – apie tai savo pareiškime rašė ir Lenkijos vyskupai, – kad embrionų kamieninių ląstelių tyrimo finansavimui per ES biudžetą bus skiriami pinigai tų šalių mokesčių mokėtojų, – Vokietijos, Lenkijos, Austrijos, Lietuvos ir kt., – kuriose panašūs tyrimai yra draudžiami įstatymais. „Sprendimas yra tuo labiau apgailėtinas, žinant, jog egzistuoja alternatyva embrionų kamieninių ląstelių tyrimui, būtent etiškai priimtinas iš suaugusio audinio gautų kamieninių ląstelių tyrimas“, primena Vokietijos vyskupų konferencija, pabrėždama pastarųjų tyrimų žinomą sėkmę sunkių ligų terapijoje.

Pirmasis prezidento Dž.Bušo veto

Pažymėtina, jog maždaug tuo pat metu, kai Europos Sąjungos institucijose vyko karštos diskusijos dėl žmogaus embrionų kamieninių ląstelių tyrimo finansavimo, panašų įstatymo projektą svarstė ir Jungtinių Valstijų Kongresas. JAV Senatui balsavimu patvirtinus galimybę išplėsti kamieninių ląstelių tyrimo biudžetinį finansavimą, šį įstatymą kitą dieną, liepos 19-ąją, vetavo prezidentas Džordžas Bušas, šitaip pirmą kartą per savo pusšeštų metų valdymo laikotarpį pasinaudodamas valstybės vadovui suteikta veto teisė.

„Mokslas mums padeda atverti vis daugiau žmogaus biologijos paslapčių, bet taip pat siūlo pagundas manipuliuoti žmogiškąja gyvybe ir pažeisti žmogaus orumą, – kalbėjo žinomas gyvybės kultūros šalininkas Dž.Bušas minėto veto akto priėmimo iškilmėse. – Mūsų sąžinė ir tautos istorija reikalauja, kad šioms vilionėms būtų pasipriešinta. Pažymėjęs, jog, įsigaliojęs įstatymas pirmą kartą Jungtinių Valstijų istorijoje skatintų finansuoti sąmoningą embrioninės žmogaus gyvybės naikinimą, prezidentas sakė, jog šito jis negali leisti. Dž.Bušas aiškino, kad kamieninių ląstelių tyrimas, kuris žudo žmogaus embrionus, sąlygoja „konfliktą tarp mokslo ir etikos, tuo pačiu darydamas žalą abiem, kaip ir tautai, kaip visumai“.

Veto pasirašymo ceremonijoje Baltuosiuose Rūmuose dalyvavo 18 amerikiečių šeimų, kurių vaikai – žinomi snaigių“ vaikų įvardijamu – gimė iš anksčiau užšaldytų embrionų, sukurtų dirbtiniam apvaisinimui, bet vėliau biologinių tėvų dovanoti kitoms šeimoms inplantavimui į „snaigių“ motinų gimdas. Kaip tik tie „pertekliniai“ užšaldyti embrionai būtų naudojami kamieninėms ląstelėms išgauti, juos pačius sunaikinant. „Snaigių“ vaikai primena mums, ką mes prarastume, jeigu embrionai būtų sunaikinti dėl abejotinų tyrimų, pažymėjo prezidentas Dž.Bušas.

„Jie mums primena, kad visų mūsų gyvenimas prasideda kaip mažų ląstelių rinkinys. Taip pat jie mums primena, jog siekiant vystyti naujas gydymo formas, – kamieninės ląstelės, kaip tvirtinama, perspektyvoje gali padėti gydyti sunkiąsias Alzheimerio, Parkinsono ir kitas ligas, – Amerika niekada neturi atsisakyti mūsų pagrindinių moralės reikalavimų“, – sakė JAV vadovas. Šalia jo veto akto ceremonijoje taip pat buvo grupė amerikiečių, kurie sėkmingai gydyti kamieninėmis ląstelėmis, tačiau gautomis ne iš embrionų, bet iš suaugusio audinio, kurio naudojimą, kaip alternatyvą, remia Bažnyčia.

Šie išgydyti žmonės yra „gyvas patvirtinimas, kad efektyvus medicinos mokslas gali tuo pačiu metu būti ir etiškas“, – pabrėžė Dž.Bušas, kurio sprendimą pasinaudoti veto teise ypač sveikino Jungtinių Valstijų vyskupai ir gyvybės gynėjų organizacijos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija