„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.10 (107)

2009 m. spalio 30 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

„Pagarbos gyvybei sekmadienis“

Jungtinėse Amerikos Valstijos užvirė debatai apie sveikatos sistemos ateitį šalyje, visų pirma apie būdus, kaip pigiau ir kokybiškiau užtikrinti sveikatos apsaugą  kuo didesniam krašto gyventojų skaičiui. Į žiniasklaidos, sveikatos draudimo bendrovių, visuomenės ir politikų diskusiją sveikatos reformos klausimu įsijungė ir JAV katalikų episkopatas. Progą Bažnyčiai pasisakyti suteikė krašto parapijose minėtas „Pagarbos gyvybei sekmadienis“. Ta proga Vyskupų konferencijos sekretoriato „Už gyvybę“ pirmininkas kardinolas Rigali paskelbė laišką, kuriame iškėlė sveikatos reformos būtinumą visų pirma tam, kad būtų užtikrintas gydymas labiausiai pažeidžiamiems visuomenės nariams – negimusiems kūdikiams, vargšams, senukams ir imigrantams. Kardinolas laiške užsimindamas apie prezidento Obamos administracijos paskelbtą reformą atkreipė dėmesį į kai kuriuos reformos projektų aspektus, sukėlusius sąmyšį tarp krašto katalikų vyskupų, – ypač dėl valstybinio abortų finansavimo, sąžinės laisvės pripažinimo, senelių ir imigrantų sveikatos draudimo.

„Nors 67 proc. amerikiečių pasisako prieš aborto finansavimą iš valdžios fondų, – rašo laiške kardinolas, – visi Kongresui pateikti siūlymai siekia leisti ar net paversti privalomu tokį abortų finansavimą. Tačiau antra vertus, projektuose nekalbama apie sveikatos draudimo pripažinimą nelegaliems imigrantams ir vargšams. Nepriimtini taip pat siūlymai reformą finansuoti sumažinant senelių sveikatos lygį arba nustatant draudimo lygį pagal paciento gyvenimo kokybę.“ Pasak kardinolo Justin Rigali, Filadelfijos arkivyskupijos ganytojo, visai neturėtų stebinti, jeigu žmonių apleidimas arba jų mirtis bus paaiškinti, kaip būdas spręsti brangstantį sveikatos draudimą.

Demografinės kontrolės šalininkai besivystančiose šalyse abortą laiko neginčijamu kovos su skurdu metodu. Tačiau mirtis nėra ir negali būti laikoma gyvenimo problemų sprendimu: tik nesuvokiantieji transcendentinės tikrovės ir žmogaus gyvenimo reikšmės gali pritarti žmonių žudymui, kaip būdui spręsti ekonomines, socialines ir aplinkosaugos problemas. Priešnuodis tokiam trumparegiškumui – iš naujo įvertinti kiekvieno žmogaus asmens šventumą ir orumą.

JAV švęsto „Pagarbos gyvybei sekmadienio“ tema – „Kiekvienas vaikas dovanoja mums Dievo šypsnį“. Temos žodžiai parinkti iš homilijos, kurią 2007 metais Kristaus Krikšto sekmadienio Mišiose pasakė popiežius Benediktas XVI. „Pagarbos gyvybei sekmadienis“ yra rengiamas pagal JAV episkopato 1972 metais pradėtą „Pagarbos gyvybei programą“. Ja siekiama supažindinti visuomenę su katalikų Bažnyčios mokymu apie žmogaus asmens vertę ir orumą.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija