„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (109)

2009 m. gruodžio 11 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Cukrinis diabetas – pavojinga ir klastinga liga

Pro. habil. dr. Antanas Norkus
akcijoje pasakoja apie diabetą

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, lapkričio 14-ąją, minint Pasaulinę diabeto dieną, priminė apie šią klastingą ligą ir būtinas profilaktikos priemones, norint jos išvengti. Šio biuro visuomenės sveikatos specialistė doc. dr. Ada Azaravičienė sako, kad nuo 2006 metų Kauno mieste sergamumas šia liga padidėjo 26 proc., tad būtina laiku susirūpinti ir šalinti rizikos veiksnius, sukeliančius cukrinį diabetą: nutukimą, nepakankamą fizinį aktyvumą, neracionalią mitybą.

Cukrinis diabetas (toliau CD) – lėtinė neinfekcinė liga. Jei liga blogai gydoma ar visai negydoma (dažnai pasitaiko II tipo atveju), didelis gliukozės kiekis ilgainiui pažeidžia kraujagysles ir nervus. Sergant CD, daug greičiau vystosi aterosklerozė, kuri sukelia infarktą, insultą ir kitas komplikacijas. CD pažeidžia akis, o tai gali baigtis aklumu, taip pat inkstus, nervus. Ši liga sutrikdo daugelio organų, ypač galūnių, kraujotaką, todėl dažna jos komplikacija – diabetinė pėda (atsiranda opos, jutimo sutrikimai, nekrozės ar net gangrena). Sergant šia liga galūnių amputacijų rizika padidėja 40 kartų. Jei pastebėjote, jog jaučiate silpnumą, daug prakaituojate, sutrinka širdies veikla, padidėjo jautrumas, susilpnėjo imuninė sistema, atsirado niežulys ar potencijos sutrikimų, reikėtų pasitikrinti, ar nesusirgote nuo insulino nepriklausomu cukriniu diabetu (II tipo diabetas). Norint išvengti cukrinio diabeto ar susirgus šia liga būtina koreguoti savo gyvenimo būdą – laikytis dietos ir tinkamo fizinio aktyvumo. Turint antsvorį, būtina mažinti kūno svorį. Visgi pagrindinis dalykas yra racionali mityba. Rekomenduojama mažinti maisto kaloringumą, valgyti įvairų maistą, valgyti dažniau, bet po nedaug, didinti skaidulų turinčių produktų kiekį (daržovių, kruopų, vaisių ir kita), mažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį maiste.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Alina Didžiokienė džiaugiasi, kad garbaus amžiaus kauniečiai, sergantys šia klastinga liga, savo pavyzdžiu ragina aplinkinius rūpintis savo sveikata ir kuo anksčiau atkreipti dėmesį į CD sukeliančius rizikos veiksnius.

Nepaisant to, kad cukrinis diabetas neišgydomas, liga yra kontroliuojama tiksliai vykdant gydytojų nurodymus, keičiant savo gyvenimo būdą. Laiku pradėjus gydymą ir sistemingai reguliuojant gliukozės kiekį kraujyje galima gyventi pilnavertį gyvenimą.

Dovilė RUSYTĖ

Pažymint Pasaulinę diabeto dieną, Kaune surengta akcija, primenanti apie šią klastingą ligą. Akcijos dalyviai, nešini plakatu „Pasitikrink cukrų – gyvenimas neapkars“ ėjo Laisvės alėja. Lapkričio 14-oji pasirinkta todėl, kad tai insulino išradėjo gimimo diena. Insulinas buvo išrastas 1921 metais. Nuo tada ši liga pradėta gydyti. Kaip akcijos metu kalbėjo prof. habil. dr. Antanas Norkus, diabetas yra lėtinė, sunki ir klastinga liga, kuri vis plinta. Jei prieš 20 metų Lietuvoje ja sirgo apie 2 proc. žmonių, tai dabar serga jau 5 proc. Svarbiausia, kad tik du penktadaliai sergančiųjų yra registruoti, o likusieji net nežino, kad serga šia liga. CD turi nebylųjį pobūdį, neturi simptomų, žmogus niekuo nesiskundžia, galbūt išskyrus troškuliu, ypač karštuoju metų laiku, taip suverčiant kaltę vasarai. Diabetu sergantis žmogus gali 5-10 metų niekur nesikreipti ir apie savo ligą nieko nežinoti. Kai dėl ko nors liga priverčia žmogų kreiptis pas gydytoją, dažnai būna išsivysčiusios diabeto komplikacijos ir jau būna per vėlu. Diabetą svarbu laiku nustatyti. Kaip sakė prof. habil. dr. A. Norkus, visų žmonių neverta tirti, bet tikrintis pirmiausia turėtų tie, kuriems būdingas nutukimas, kam padidėjęs kraujo spaudimas, moterys, pagimdžiusios stambesnius, kaip 4 kg kūdikius, kurių bent vienas iš tėvų sirgo šia liga, pasireiškiant silpnumui, staigiam svorio kritimui.

Zenonas Šiaučiulis

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija