„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (112)

2010 m. kovo 19 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Glaukoma – paveldima akių liga

Gydytoja-oftalmologė
doc. Ingrida Janulevičienė

Kovo 12 dieną minėjome Pasaulinę glaukomos dieną. Jūsų dėmesiui – Lietuvos glaukomos draugijos prezidentės, KMU Akių ligų klinikos gydytojos-oftalmologės ir KMU Akių ligų poliklinikos administratorės doc. Ingridos Janulevičienės interviu apie tai, ką daryti, kad susirgęs šia liga žmogus galėtų išsaugoti regėjimą.

 

Ką mums reikia žinoti apie glaukomą?

Susirgęs glaukoma ligonis ilgą laiką net nežino, kad serga, nes pradinėse stadijose ši liga dažniausiai nesukelia jokių nusiskundimų: neskauda, negraužia akių, nors lėtai siaurėja akiplotis, darosi sunku orientuotis aplinkoje, pasaulis matomas tarsi pro vamzdį. Dažniausiai ankstyva glaukoma nustatoma, kai žmogus atvyksta profilaktiškai pasitikrinti, skųsdamasis netinkančiais akiniais, akių nuovargiu, ašarojimu ir pan. Šie požymiai nėra susiję su glaukoma, bet patyręs akių ligų gydytojas atkreipia dėmesį į pradinius pakitimus, būdingus glaukomai, ir nukreipia specialisto konsultacijai.

Pasitaiko, kad uždengus vieną akį ranka, pastebima, kad kita akimi matoma lyg pro rūką ar pro rakto skylutę. Žmogus galvoja, kad taip atsitiko staiga, tačiau neretai tai jau toli pažengusios klastingos ligos – glaukomos – požymis.

Mes visuomet baiminamės užsikrėsti kokia nors liga...

Glaukoma neužkrečiama, tačiau gali būti paveldima. Nors glaukoma laikoma vyresnio amžiaus žmonių liga, bet ja gali sirgti ir vaikai, ir kūdikiai. Žinoma apie 40 ligos formų, pati ligos eiga taip pat kinta: gali būti kompensuota, stabili eiga, nekompensuota, progresuojanti. Žmogui senstant, keičiasi ir akis, su ja – ir glaukoma bei jos gydymas.

Anksčiau glaukoma vadinta padidinto akispūdžio liga, tačiau dabar jau aišku, kad akispūdis yra vienas pagrindinių glaukomos rizikos veiksnių, tačiau glaukoma gali atsirasti ir esant normaliam akispūdžiui. Tai vadinama normalaus akispūdžio glaukoma.

Glaukomos eigai ir progresavimui didelę reikšmę turi kraujagysliniai rizikos veiksniai. Gali būti padidėjęs akispūdis, tačiau be glaukomai būdingų pakitimų – tai vadinama akies hipertenzija. Akispūdis yra dinamiškas fiziologinis parametras, svyruojantis paros metu. Daugeliui žmonių akispūdis pakyla naktį – apie 3–5 valandą ryto. Tuo metu labiausiai pažeidžiamas regos nervas, nes akispūdis aukštas, o sisteminis kraujo spaudimas naktį būna žemesnis, dėl to sutrinka regos nervo perfuzija.

Ryte akispūdis vėl gali būti normalus. Vėliau, atsiradus ryškiems glaukomos simptomams, stebimės, kodėl niekas anksčiau neįtarė ligos. Gali būti, kad akispūdis pakyla, tačiau ne tuo metu, kai žmogus lankosi poliklinikoje. Štai kodėl labai svarbu įvertinti akispūdžio svyravimų kreivę per parą.

Kokie klasikiniai glaukomos požymiai?

Glaukoma neturi diagnostinio žymeklio, pagal kurį būtų galima anksti ir neabejotinai diagnozuoti ligą. Klasikiniai glaukomos požymiai dažnai išryškėja tik vėlesnėse ligos stadijose, kuomet stebimi jau toli pažengę negrįžtami regos nervo pakitimai. Kuo liga toliau pažengusi, tuo lengvesnė diagnostika, tačiau tuomet oftalmologinė pagalba jau gali būti pavėluota.

Pasaulyje įdiegtos modernios glaukomos diagnostikos technologijos, vertinančios nervinio audinio storį, regos nervo defektus, tai leidžia gana anksti nustatyti prasidėjusį procesą. KMU Akių ligų klinikoje turime modernią bazę ankstyvai glaukomos diagnostikai, galiu drąsiai sakyti, kad čia glaukomos diagnostinės technologijos atitinka pasaulinius standartus.

Kodėl būtinai reikia gydyti glaukomą?

Glaukomų gydymo tikslas – išlaikyti regėjimo funkcijas, užtikrinant žmogaus gyvenimo kokybę. Pagrindinis šiuo metu naudojamas gydymo būdas, apsaugantis nervines ląsteles nuo žuvimo, yra akispūdžio mažinimas ir visų žinomų rizikos veiksnių koregavimas.

Vieni antiglaukominiai lašai mažina akies skysčių gamybą, kiti gerina skysčių tekėjimą iš akies. Lašai vartojami nuolatos, 1–3 kartus per dieną visą gyvenimą.

Pirmiausia kiekvienam pacientui individualiai nustatomas tikslinis akispūdis. Tai priklauso nuo pirminės apžiūros metu nustatyto akispūdžio, glaukominio proceso pažeidimo laipsnio, gyvenimo trukmės tikimybės, gretutinių rizikos veiksnių.

Pradėjus glaukomą gydyti akių lašais, būtina įvertinti jų efektyvumą, nustatyti progresavimo riziką. Pasitaiko, kad akių lašų efektas ilgainiui mažėja.

Ar įmanomas chirurginis įsikišimas?

Chirurginis glaukomos gydymas taikomas, kai gydymas lašais neefektyvus, nepavyksta sustabdyti glaukomos progresavimo. Operacijos metu sudaromos sąlygos akies skysčiui filtruotis iš akies vidaus į išorę. Chirurginiu būdu sumažinus akispūdį, ligos eiga stabilizuojasi, bet prarastas regėjimas neatsistato.

Papasakokite apie Lietuvos glaukomos draugijos tikslus ir veiklą.

Vienas iš Lietuvos glaukomos draugijos, vienijančios gydytojus, dirbančius glaukomos srityje, tikslų yra formuoti visuomenės nuomonę apie šią ligą. Šių dienų medicina gali gana daug – diagnozuoti, gydyti ir sustabdyti glaukomos progresavimą. Deja, glaukomos sukelto aklumo šiuolaikinė medicina išgydyti dar negali. Glaukomos atveju aklumas yra negrįžtamas, nes žūsta regos nervas. Vienintelė ir tikra profilaktika – savalaikė akių gydytojo konsultacija, kurios metu įtariama ar patvirtinama glaukomos diagnozė, skiriamas gydymas ir sudaromas tolesnio sekimo bei priežiūros planas. Būtina įsidėmėti: kuo ankstyvesnėje ligos stadijoje skiriamas gydymas, tuo didesnė tikimybė išvengti aklumo.

Jei kiekvienas asmuo bent kartą per 1–2 metus pasitikrintų akis, didelė tikimybė, kad glaukoma būtų diagnozuojama laiku ir skiriamas veiksmingas gydymas.

Būkime aktyvūs, pasitikrinkime akių būklę, kad išvengtume ar bent jau būtų sustabdyta glaukomos sukelto aklumo grėsmė.

Kalbėjosi Džiuljeta Kulvietienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija