„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (145)

2012 m. gruodžio 14 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Jaunatviška gyvybės gynimo dvasia

Mindaugas BUIKA

Lila Rose

Abortų „tamsaus biznio“ demaskavimas

Džiugu, kad tarp jaunosios kartos žmonių daugėja tikrųjų gyvybės gynėjų, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose, kurių įvykius stebi visas pasaulis. Šioje šalyje, kur prieš beveik keturis dešimtmečius legalizavus abortus, dabar kasmet daugiau kaip milijonas motinų įsčiose pradėtų kūdikių tampa sąmoningo žudymo aukomis. Viena žinomų gyvybės kultūros kūrėjų, jau įgijusi tarptautinį pripažinimą, yra 24 metų Kalifornijos universiteto (UCLA) absolventė Lila Rose. Ji, dar būdama 15-metė moksleivė, įsteigė Live Action (Gyvybės Akcija) jaunimo sąjūdį, išviešinantį ir tiriantį abortų industrijos nusikaltimus bei švietėjiškais ir sąveikos su žiniasklaida veiksmais skatinantį visuomenės sąmoningumą dar negimusių kūdikių teisių užtikrinimui. Ypatingas L. Rose ir bendražygių taikinys yra liūdnai pagarsėjusi Planuotos tėvystės asociacija, didžiausia JAV abortų skatintoja, kurios 40 proc. pajamų sudaro nėštumo nutraukimas. Ši, neva, pelno nesiekianti (labdaringa?) organizacija žinoma ir skandalingais negimusių kūdikių žudymo atvejais, kai abortai atliekami slapta jaunoms paauglėms mergaitėms, pastojusioms nuo seksualinių ryšių su suaugusiais vyrais, apie tai neinformuojant nei tėvų, nei visuomenės, nei teisėsaugos, nors kartais kalbama apie išžaginimą. Planuotos tėvystės asociacija, nepaisant savo korumpuotumo ir komercinių nuostatų, iš JAV vyriausybės (taigi visų mokesčių mokėtojų) per socialines programas kasmet gauna apie 400 milijonų dolerių paramą.

Tokią moraliai smerktiną veiklą L. Rose pradėjo viešinti prieš kelis metus, kai būdama aštuoniolikmetė mergina nuėjo į vieną Planuotos tėvystės kliniką ir, prisistačiusi kaip nepilnametė, sakė, kad pastojusi nuo suaugusio vyro ir nori daryti abortą. Įstaigos darbuotojai užuot pranešę tėvams ir teisėsaugai dėl galimos prievartos atvejo, patarė niekam nesakyti apie incidentą, meluoti apie savo amžių ir partnerį ir tuoj pat daryti abortą. Vėliau L. Rose šį įrašytą demaskuojantį pokalbį patalpino interneto svetainėje, taip parodydama tikruosius Planuotos tėvystės klinikos užmojus. Tokių išviešinančių akcijų su „slapta kamera“ apie minėtą asociaciją Life Action jaunimas yra surengęs įvairiose JAV vietovėse ir gausiai dalyvavo maldos renginiuose prie abortus darančių klinikų. L. Rose apibūdina Planuotos tėvystės asociacijos veiklą kaip „tamsų biznį“, nurodo, jog daugelis jos veikėjų, matyt, pačios turėjo abortus ir dabar iš to nori gauti pajamas, išlaikyti negimusių kūdikių naikinimo legalumą bet kokia kaina. Toks beširdis išpuolis prieš žmogaus gyvybę turi ir politinį atspalvį. Planuotos tėvystės asociacija aktyviai dalyvavo liberalaus prezidento B. Obamos rinkiminėje kampanijoje, nes baiminosi, kad atėję į valdžią konservatyvūs respublikonai gali abortų darymą tėviškai suvaržyti, kartu sumažinant ir jos dotacijas. Toje rinkimų kampanijoje respublikonų kandidato gubernatoriaus Mito Romnio palankios gyvybei nuostatos Planuotos tėvystės asciacijos buvo įvardytos, kaip karas prieš moteris.

L. Rose gimė ir augo darnioje ir gausioje, aštuonių vaikų susilaukusioje, Kalifornijos aukštųjų technologijų inžinieriaus šeimoje. „Mano tėvai išmokė mane gerbti kiekvieno žmogaus gyvybę, ginti kiekvieno pradėto kūdikio vertę“, – sakė jaunoji aktyvistė prieš kurį laiką duotame interviu JAV katalikų laikraščiui „National Catholic Register“. Auklėta kaip protestantė, vėliau atsivertė į katalikybę, tapo pamaldžia ir praktikuojančia Katalikų Bažnyčios nare. „Norėjau priimti Viešpatį šventojoje Eucharistijoje“, – aiškino Lila savo svarbiausią atsivertimo priežastį. Vos tik įstojusi į Los Andželo universitetą studijuoti istorijos, ji įkūrė studentišką gyvybės gynimo žurnalą „The Advocate“, kuris dabar yra didžiausias tokio pobūdžio periodinis leidinys, platinamas daugelyje šalies aukštųjų mokyklų ir turintis 200 tūkstančių egzempliorių tiražą. Pati L. Rose dažnai kviečiama dalyvauti žinomų radijo ir televizijos stočių programose, apie jos veiklą plačiai rašo stambieji spaudos leidiniai, o už gyvybės gynimo skatinimą ji yra gavusi įvairių apdovanojimų.

Paskata tarptautinei sąveikai

Apie savo ankstyvos jaunystės žingsnius link tvirto apsisprendimo ginti užsimezgusią gyvybę L. Rose papasakojo gruodžio pradžioje duotame interviu tarptautinei katalikų žinių agentūrai „Zenit“. Ji paaiškino, kad, būdama devynmetė mergaitė, namuose rado knygą apie abortų darymo techniką „A Handbook on Abortion“ ir sklaidydama jos puslapius buvo sukrėsta matytų vaizdų. „Žiūrėjau į fotografiją mažo kūdikio, gal kokių dešimties savaičių, į jo mažas rankeles ir kojytes, jau besiformuojantį veidelį, kuris tapo aborto auka. Apimta siaubo svarsčiau, kaip galima taip elgtis su kūdikiu“, – sakė Lila. Ji pripažino, kad tas atvejis giliai pervėrė jos širdį, stiprėjant suvokimui, kad daug tokių vaikų nėra saugūs ir reikia kažką daryti jų apgynimui. Vėliau, paaugusi, ji sužinojo, kad Jungtinėse Valstijose kasdien atliekama 3–4 tūkstančiai abortų ir kad šis žudymas kažkam yra konstitucinė teisė. Šalia L. Rose namų buvo Planuotos tėvystės abortų klinika, priimdavusi moteris nėštumo nutraukimui du kartus per savaitę ir tomis dienomis būdavo nužudoma po trisdešimt kūdikių. Siekti pasipriešinti šiam blogiui ir ginti nekaltuosius Lilai pagrindą davė tikėjimas, įkvėpė pasakojimai apie šventosios Žanos D’Ark, palaimintosios Motinos Teresės herojiškumo pavyzdžius. „Būdama paauglė maldoje aš pradėjau klausti Dievo, ką aš galėčiau padaryti, kad sumažinčiau aborto blogį, išgelbėčiau kai kurias gyvybes“, – aiškino L. Rose apie Live Action iniciatyvos gimimą, kai su keliais bendraamžiais pradėjo šviečiamąją ir tiriamąją veiklą prieš abortų industrijos smurtinius nusikaltimus.

Lankydamasi Europoje jaunoji gyvybės gynėja dalyvavo nuo lapkričio 30 iki gruodžio 1 dienos Prancūzijos mieste Biarine vykusiame Tarptautiniame simpoziume už gyvybę, subūrusiame medikus, Bažnyčios hierarchus ir gyvybės gynėjus iš JAV, Rusijos, Ispanijos, Prancūzijos, Kanados ir Vatikano. Ten buvo kalbama apie visuomenės sąmoningumo ugdymą, kreipiamasi į politinius veikėjus, ypač didelis dėmesys skirtas jaunų žmonių entuziazmo panaudojimui gyvybės kultūros plėtroje. Pasakodama apie savo įspūdžius ir siekius paskleisti Gyvybės Akcijos patirtį Senajame žemyne, L. Rose duotame interviu JAV katalikų žinių agentūrai CAN sakė, kad Europoje šioje srityje dar daug abejingumo, apatijos ir netgi baimės dėl galimų agresyvaus feminizmo išpuolių priešinantis bet kokioms pastangoms suvaržyti abortus, tačiau su reikiamu profesionalumu ir įtikinimo galia galima įveikti visus iššūkius, aiškino Live Action vadovė, pati patyrusi ne tik teisinio, bet ir fizinio susidorojimo grasinimus.

Jos nuomone aktyvūs amerikiečių gyvybės gynėjai turi padėti kitų žemynų kovotojams prieš „mirties kultūrą“ ir dėl to, jog kaip tik iš JAV buvo „eksportuojama“ abortams palanki ideologija („abortion first“), primetant atitinkamą mentalitetą. „Tai – imperialistinis aborto mentalitetas, kuris sako, kad Afrikos ir Lotynų Amerikos tautos turi per daug vaikų, kad vaikai yra grėsmė, kad moterys turi būti sterilizuotos, nes moters vaisingumas kelia grėsmę tų šalių pažangai. Tai baisus išpuolis, kurį mes eksportavome į kitas šalis“, – pripažino L. Rose anksčiau minėtame interviu „Zenit“ katalikų žinių agentūrai. Ji priminė, kad šią klaidą stengėsi ištaisyti prezidentai Ronaldas Reiganas ir Džordžas Bušas per vadinamąją „Mechiko politiką“ (uždraudžiant remti tas JAV nevyriausybines organizacijas, kurios užsienyje skatina abortus), bet į valdžią atėjęs Barakas Obama tai tuoj pat atšaukė ir šis „abortų imperializmas“ toliau tęsiamas. Tačiau istoriškai vertinant, piliečių sąjūdis už lygias teises Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kitose šalyse, į kurį taip karštai įsitraukdavo jaunimas, turi apimti visus žmones ir negimusius kūdikius, kurių orumas turi būti ginamas ir gerbiamas įstatymų.

„Diena, kai abortas yra legalus, artėja į pabaigą ir ši (gyvybės) revoliucija mūsų kultūroje jau vyksta“, – optimistiškai agentūrai CAN kalbėjo L. Rose. Ji reiškė įsitikinimą, kad dėl tokių kultūrinių pokyčių ir ryžtingos gyvybės gynėjų kovos netrukus kūdikių žudymas motinų įsčiose bus nutrauktas, nes abortų ir kitų „mirties kultūros“ išpuolių sunkios demografinės pasekmės kelia grėsmę šalių ekonomikai ir tautų egzistencijai. „Jūs galite padaryti daugiau nei galvojate, jūs esate pašaukti padaryti daugiau nei galvojate ir jums reikia apdaryti daugiau nei galvojate, – skatina L. Rose jaunuosius gyvybės gynėjus. – Nusivylimai ateis, bet būkite drąsūs, laikykitės, keiskite savo šalį, ir Dievas suteiks jums visų reikiamų malonių“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija