„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (173)

2015 m. balandžio 17 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Socialdemokratai ir konservatoriai su liberalais griauna valstybę iš vidaus

Kaip Seimo nariai kuria sąlygas, naikinančias Lietuvos šeimas, luošinančias žmonių gyvenimus

Sveikuoliai.lt karikatūra

Visų priekyje originaliai žygiuoja Seimo narys Antanas Matulas su savo nesibaigiančiomis kompleksinėmis priemonėmis stabdyti alkoholio vartojimą Lietuvoje. Jis inicijuoja daug gerų projektų, kaip mažinti alkoholio vartojimą, tačiau jie įsigalios po kelių metų, nes autorius pritaria jų nukėlimui į ateitį. Tai – A. Matulo taktika?

Stebiu šitą procesą nuo 2011 metų, kai dalis konservatorių, išdavę visus jais tikėjusius rinkėjus, besirūpinančius kokybiškos alkoholio kontrolės politika šalyje ir savo vaikų saugumu, inicijavo alkoholio reklamos draudimo įstatymo atšaukimą, kuris turėjo įsigalioti 2012 metais. Seimo narys ir frakcijos seniūnas Jurgis Razma į priekaištą, kad partija apgaudinėja rinkėjus, šaltu veidu tuo metu trumpai atsakė: „Vienus rinkėjus prarandam, kitus atrandam“. Kaip patogu. Į Seimo rinkimus eini su viena programa ir pažadais rinkėjams, bet baigiantis kadencijai, keiti kryptį, imiesi to, kas palanku alkoholio pramonei. Tokio akibrokšto iš konservatorių nesitikėjo tie, kurie palaikė juos rinkimuose dėl deklaruojamų programoje vertybinių nuostatų. Nors šioje partijoje yra nuostabių ir sąžiningų žmonių, šaukštas deguto vis tiek visą medaus statinę sugadina.

Seimo tribūnoje įstatymo atšaukimo iniciatorių pateikiami argumentai tuomet buvo daugiau panašūs į atmintinai išmokto teksto, kurį surašė alkoholio pramonės atstovai ir padavė kaip mokinukams skaityti, kartojimą net ir tuomet, kai būdavo aišku, jog atsakymas visai nesusijęs su klausimu. Beliko tik stebėtis, kaip meistriškai Seimo nariai moka žiūrėti kiaulės akimis į keliančius klausimus žmones.

Dabar vėl stebime A.Matulo, besidedančio Lietuvos gelbėtoju, veiksmus. Šį kartą trys socialdemokratai – Juras Požėla, Andrius Palionis ir Eduardas Šablinskas – įregistravo tokį įstatymo projektą, o A. Matulas jiems pritaria iki 2019 metų atidėti draudimą prekiauti alkoholiu degalinėse, nors jis turi įsigalioti nuo 2016 metų. Ir vėl girdime tą patį: norint mažinti alkoholio vartojimą šalyje, reikia kompleksinių priemonių, kurias kada nors (greičiausiai niekada) tokios sudėties Seimas patvirtins. Kaip nebūtų graudu, dėl visokių „kompleksinių priemonių“ A. Matulas tariasi su alkoholio pramonės atstovais, neva jie geriausiai žino, kaip sumažinti alkoholio vartojimą šalyje. Tiesa, socialdemokratų jaunimėlis šį kartą labai nustebino uolumu vykdant partijos užsakymą ir nuoširdžiu rūpesčiu, kad kaimo žmonės negalės nusipirkti alkoholio degalinėse.

Tiek konservatoriai, tiek ir socialdemokratai visada būdavo valdančioje daugumoje. Pastarieji niekada neslėpė savo veiksmų remti alkoholio pramonės interesus. Visada pritardavo kitoms partijoms (ypač liberalų) šiuo klausimu kaip tikri broliai. Tik socialdemokratai prasigeriančiai tautai daugiau išmokų žada, o liberalai prasigėrusius visai palieka likimo valiai, kad užsitikrintų sau palankesnių rinkėjų ratą. Daugiau niekuo vieni nuo kitų nesiskiria.

Tokie Seimo nariai kuria sąlygas, naikinančias Lietuvos šeimas, luošinančias žmonių gyvenimus, papildančias vaikų globos namus įvairių raidos sutrikimų turinčiais vaikais, paimtais iš šeimų, nesusitvarkančių su priklausomybe alkoholiui, socialinės rizikos grupei priklausančių šeimų sąrašus, kalėjimo įstaigas, didinančias socialinių darbuotojų seniūnijose, bedarbystės ir socialinių pašalpų, socialinėms programų, įvairių projektų, skirtų socialinės rizikos šeimų vaikams poreikį. O kur dar įtemptas policijos darbas su nuo alkoholio apsvaigusiais asmenimis keliuose, smurtautojais šeimose?

Jau seniai daugelis Seimo narių nevertina mokslo argumentų alkoholio kontrolės srityje, užsienio šalių patirties, pataikauja alkoholio pramonei, apsimetinėja, kad to nedaro. Šalį valdantys konservatoriai, socialdemokratai ir liberalai metai iš metų griauna šalį iš vidaus ir naikina jos orumą. Jiems pavyko pasiekti, kad taptume trečia šalimi pasaulyje, suvartojančia daugiausiai alkoholio, kad pakiltume į trečią vietą pagal alkoholio kiekį, kurį suvartoja nepilnamečiai. Galime tik nuspėti, kas mūsų laukia po 20 tokio valdymo metų.

Sigita Kriaučiūnienė,
Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija