„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.3 (284)

2016 m. kovo 12 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Švelnumo terapijos reikšmė

Popiežiaus Pranciškaus apsilankymas  Mechiko pediatrinėje ligoninėje

Mindaugas Buika

Šventasis Tėvas linksmai
bendravo vaikų ligoninėje

Popiežius Pranciškus apkabino mažąjį
ligonį. Šalia stovi jo gydytojas

Popiežius sveikino ligonius
ir jų artimuosius

Parodytas švelnumas mažajam pacientui

Popiežius Pranciškus, ištikimas gyvybės gynėjas ir kenčiančių vaikų užtarėjas, į apaštalinio vizito Meksikoje programą įtraukė apsilankymą pediatrinėje ligoninėje. Vasario 14 dieną jis buvo nuvykęs į sostinės Mechiko vaikų ligų kliniką, pavadintą jos įkūrėjo, žinomo meksikiečių gydytojo Federiko Gomeso (Federico Gomez) vardu. Tai buvo jau antrasis Popiežius, aplankęs šią ligoninę, kurioje yra onkologijos skyrius, o mažiesiems pacientams atliekamos sudėtingos operacijos, įskaitant širdies transplantavimą. 1979 metais, pirmojo vizito Meksikoje metu, joje svečiavosi šventasis popiežius Jonas Paulius II. Kreipdamasis į ligonius, jų tėvus ir gydytojus bei slaugytojus, Šventasis Tėvas pabrėžė „švelnumo terapijos“ svarbą.

„Dėkoju Dievui, kad suteikė man galimybę atvykti čia, bendrauti su jumis ir jūsų šeimomis šioje ligoninėje, šiek tiek pasidalinti patyrimu, kalbėtis su tais, kurie jumis rūpinasi: gydytojais, slaugytojais, personalu, savanoriais“, – sakė popiežius Pranciškus. Pokalbio tema jis pasirinko trumpą Evangelijos pasakojimą apie Jėzaus vaikystę, kai Marija ir Juozapas buvo atnešę savo Kūdikį į Jeruzalės šventyklą, kad paaukotų Dievui (Lk 2, 22–34). Šventasis Tėvas priminė, kaip šventykloje buvęs dievobaimingas senelis Simeonas, apšviestas Šventosios Dvasios ir matydamas mažąjį Jėzų, buvo labai sujaudintas ir kupinas padėkos. „Žvelgimas į Kūdikį jį įkvėpė dviem dalykams: dėkojimui ir Palaiminimui“, – sakė Popiežius Pranciškus. Taip pat ir ligoninėje besidarbuojantys žmonės savotišku būdu dėkoja Dievui už mažųjų gyvybes, stengiasi jas globoti ir laiminti. Kreipdamasis į ligonius (vaikus) Šventasis Tėvas sakė, kad ir jie gali laiminti savo globėjus, melstis už juos Jėzui ir tokiu būdu reikšti padėką už rūpinimąsi jais.

* * *

Popiežius Pranciškus aiškino, jog ir jis pats priima evangelines senelio Simeono pamokas ne tik dėl panašaus senyvo amžiaus. „Ateidamas čia ir matydamas jūsų akis, jūsų šypsenas, jūsų veidus, jaučiu troškimą dėkoti“, – tikino Šventasis Tėvas, pabrėždamas, jog tai – pirmiausia padėka ne tik už svetingą priėmimą, bet pripažinimas to švelnumo, kuriuo yra globojami mažieji pacientai. Kaip yra svarbu sergantiems vaikams jausti globos šilumą, sklindančią iš artimųjų ir ligoninės personalo ir labai padedančią greičiau pasveikti. Laimindamas šiuos žmones ir atsakingą jų darbą, popiežius Pranciškus prašė Dievo pagalbos jauniesiems ligoniams, jų šeimoms ir medikams, ypač, kad tos švelnumo terapijos, kuri kartais ne mažiau svarbi nei vaistai, niekada nepritrūktų. Norėdamas sustiprinti mažųjų ir jų artimųjų viltį dėl Švenčiausios Mergelės Marijos globos, Šventasis Tėvas priminė ir Jos apsireiškimo Gvadelupėje jaunam vietos indėnui Chuanui Diegui istoriją. Jis labai išgyveno, kad artimas giminaitis sunkiai sirgo, bet 1531 metais apsireiškusi Dievo Motina paguodė, padrąsino, užtikrino savo pagalbą. „Mes turime Mariją, savo Motiną, todėl prašykime jos, kad perduotų savo Sūnaus Jėzaus malonę“, – sakė popiežius Pranciškus, pakviesdamas visus trumpam tyloje kontempliuoti, nes to labiausiai trokšta širdis, ir po to sukalbėti maldą „Sveika, Marija“.

* * *

Pasaulinės ligonių dienos, jau 24-ąjį kartą minėtos vasario 11-ąją, proga kreipimesi Šventasis Tėvas iškėlė pamaldumo Dievo Motinai, besirūpinančiai ligoniais, svarbą. „Marijos rūpestingumas atspindi švelnią Dievo meilę. Tai juntama gyvenime visų tų, kurie ligoniams padeda ir moka suprasti jų net menkiausiai pastebimus poreikius (o tai ypač svarbu mažiesiems pacientams), nes žvelgia meilės kupinomis akimis“, – rašė popiežius Pranciškus. Jis linkėjo visiems, kurie tarnauja ligoniams ir kenčiantiems, būti įkvėptiems Marijos, Gailestingumo Motinos, dvasios. „Tegu jos meilus žvilgsnis lydi mus visus šiuos Šventuosius metus, kad iš naujo atrastume Dievo švelnumo džiaugsmą, ir paliečia mūsų širdis bei veiksmus, – teigiama Pasaulinei ligonių dienai skirtame kreipimesi. – Kreipkite į ją savo maldą, kad ji pažvelgtų į mus savo gailestingomis akimis, ypač skausmo akimirkomis, ir padarytų mus vertus šiandien ir amžinai regėti gailestingąjį Sūnaus Jėzaus  veidą“.

* * *

Lankydamasis pediatrinėje ligoninėje Šventasis Tėvas vaikštinėjo po įvairių skyrių palatas, individualiai bendravo, fotografavosi atminčiai su keliomis dešimtimis mažųjų pacientų ir jų artimaisiais. Beje, šis vizitas buvo surengtas vasario 14-ąją, Šv. Valentino dieną, kai tradiciškai apsikeičiama meilės ir palankumo ženklais. Ypač jaudinantis buvo popiežiaus Pranciškaus susitikimas vienoje Onkologijos skyriaus palatoje su leukemija sergančia vos ketverių metukų mergaite, kuri jam įteikė savo meilės ženklą, specialiai apipavidalintą kortelę. Vienoje jos pusėje širdelės fone buvo įrašytas pacientės vardas ir žodžiais: „Sveikinimai popiežiui Pranciškui“. Kitoje kortelės pusėje buvo įrašyti kitų to skyriaus jaunųjų ligonių vardai ir prašymas, kad Šventasis Tėvas už juos pasimelstų. Daug kitų mažųjų pacientų prisipažino mylintys Šventąjį Tėvą, ir į tai su šypsena atsiliepdamas jis prašė pasimelsti už jį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija