„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (309)

2018 m. balandžio 20 d.


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


 

Įvertintos Seimo pastangos gerinti piliečių sveikatą

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija (NTAKK) parengė naujosios Seimo kadencijos alkoholio ir tabako kontrolės politikos reitingą, skelbiamą nuo 2012 metų. Įvertinus 142 esamų ir buvusių šios kadencijos Seimo narių balsavimus, aukščiausiai įvertinta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija (8,8 balo iš 10 galimų) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija su 7,9 balo. Toliau rikiuojasi Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija (7,1), Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija (6,3), Frakcija „Tvarka ir teisingumas“ (6,0), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija (5,5), Mišri Seimo narių grupė (4,6) ir Liberalų sąjūdžio frakcija (1,8).

NTAKK sudaromas politikų reitingas parodo, kaip nuosekliai Seimo nariai ar frakcijos palaiko visuomenės sveikatą apsaugančias alkoholio ir tabako kontrolės politikos priemones, kurios pagal apibendrintus mokslo tyrimus ir tarptautinių organizacijų rekomendacijas gali turėti teigiamą poveikį Lietuvos gyventojų sveikatai.

Šis reitingas sudarytas remiantis NTAKK viešai skelbiama metodika, įvertinus Seimo narių 2016 m. lapkričio 14 d. – 2018 m. sausio 13 d. viešai skelbtus 20 balsavimų svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo, Akcizų įstatymo ir Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo projektus.

Palyginus frakcijų šios ir praėjusios kadencijos įvertinimus geresnį rezultatą pasiekė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija (+1,9 balo), Frakcija „Tvarka ir teisingumas“ (+1,6 balo) ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija (+0,7 balo).

Prasčiau įvertintos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija (–0,4 balo) ir Mišri Seimo narių grupė (–0,7 balo). Liberalų sąjūdžio frakcija tiek ankstesnėje, tiek ir šioje Seimo kadencijoje išlieka blogiausiai vertinama frakcija balsuojant alkoholio ir tabako kontrolės klausimais ir įvertinama neigiamai (2 balai ankstesnėje kadencijoje ir 1,8 balo – šioje kadencijoje).

Vertinant individualių Seimo narių balsavimus reitingo lyderiai yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai, kurių net 9 surinko maksimalius galimus įvertinimus.

Vyriausybėje dirbusių ar dirbančių Seimo narių balai neįtraukti skaičiuojant frakcijos reitingą, nes dėl darbo specifikos dažnai nedalyvauja balsavimuose, jų veiklos rezultatą interpretuoti pernelyg sudėtinga, todėl siekta neiškreipti frakcijų vertinimo vidurkio.

Balsavimas sudaro reitingo pagrindą, be to, vertinamas ir nedalyvavimas balsavimuose. Susumavus atskirų balsavimų rezultatus Seimo narių veikla įvertinta pažymiais nuo 0 iki 10, beje, žemesni kaip 5 balų pažymiai yra neigiami.

 

 

Dabartinės Seimo kadencijos reitingas alkoholio ir tabako kontrolės srityje

 

 

Dr. Mindaugas Štelemėkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija