„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2006 m. lapkričio 17 d., Nr. 4 (19)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Motina ir sūnus

Šis pasakojimas apie meilę. Šventą, amžiną ir abipusę. Motinos ir sūnaus.

Šiluva. Netoli šventos vietos – koplyčios gyveno Jono ir Paulinos Pociliauskų šeima. Vaikų jie neturėjo.

1934 m. gegužės 20-osios ankstų Sekminių rytą jie ant laiptelių rado paliktą ryšulėlį, kuriame buvo labai žaizdotas ir silpnas vaikelis. Įsūnijo. Tėvelio vardu pavadino. Gydė, rūpinosi ir apgaubė stipria motiniška meile. Po daugelio metų Paulina prisimins, kad tik pasiaukojimas ir ašaros išgelbėjo sūnų: „Ašarose maudžiau“.

Tuo metu Šiluvoje dirbo gydytoja žydė Šteinaitė, kuri labai padėjo, rūpinosi ir patarė pirkti ožką, jei nori, kad vaikas išgyventų. Nupirko.

Kas skaičiuos, kiek neišmiegotų naktų, darbo teko atiduoti silpnam ir ligotam vaikeliui. Gal todėl Paulinos artima draugė yra pasakiusi: „Gyveni prie Šv. M.Marijos kojų, kuri tai atnešė džiaugsmą ir skausmą“.

Šeima gyveno sunkiai. Teko griebtis visokių darbų, kad pragyventų ir galėtų mokyti sūnų. Laikė ožkas, kurioms vantas iš miško nešė ir Jonelis. O kai teko mokėti už mokslą, pardavė paskutinę, kad pinigus sūnus nuneštų į mokyklą.

Buvo laikotarpis, kai Šiluvoje nebebuvo kepyklos ir niekas nepardavinėjo duonos. Ją Jonas su kitais šiluviškiais nešdavosi iš Lyduvėnų kepyklos. Ten pirmiausia buvo aprūpinami tilto statytojai. Likusią parduodavo. Oi, kaip kvepėjo duona jau nuo Rybokų kalno.

Nuo mažumos patarnavo bažnyčioje. Kelią parodė artimiausias kaimynas Arnas Rosenas, būsimasis aktorius. Nuo to laiko Jonas su bažnyčia nesiskiria. Štai ir dabar gieda Šiaulių Šv. Jurgio bažnyčios chore.

Paulina buvo geros širdies žmogus. Kad ir kas ateitų į namus, visada pavalgydins, apnakvindins. O tokių, ypač per Šilines, buvo daug. Gal todėl ji buvo vadinama „ubagų motina“.

Negaliu sakyti, kad šį būdo bruožą paveldėjo, bet gal Paulina savo pavyzdžiu rodė sūnui artimo meilę. Pirmiausia šitą meilę patyrė pati. Ne kiekvienas, oi, ne kiekvienas susilaukiam iš tikrų vaikų tokio dėmesio ir atjautos.

Važiavo kartą Paulina sunkvežimiu, kuriame vežė kelmus. Iškrito iš mašinos „ant bruko“. Prasiskėlė galvą. Tytuvėnų ligoninė vilčių nesuteikė. Kol atvežė į Šiaulius, visa pagalvė nuo kraujo buvo raudona raudona. Operavo gydytojas Kleiza. Moteris dešimt parų buvo be sąmonės. Visas tas dienas ir naktis slaugė ir ledo kompresus prie galvos dėjo jos sūnus. „Ar ne sunku?“ – stebėjosi gydytojas, sužinojęs šeimos istoriją. „Ne!“ – vienu žodžiu atsakė Jonas. Stebuklas įvyko – mama pagijo.

Ir taip visą gyvenimą, suprasdami ir atjausdami vienas kitą, ėjo vargo keliu. Jonas buvo geras ir paklusnus sūnus. Bet kartą mama baudė Joną. Buvo taip. Gyveno Šiluvoje labai mažo ūgio žmogelis. Sėdi jis prie didžiulės žabų krūvos ir rūko pypkę. Jonelis, atsistojęs už krūmo, šaukia: „Putuk, putuk! Cika cika!“. Taip jį erzindavo daugelis vaikų. Atsistoja žmogelis pažiūrėti, kas jį užkabinėja. Tuo tarpu Jonelis atsitupia. Ir vėl iš pradžių. Ir pasitaikyk taip – gatve ėjo mama su kaimyne. „Tu, pažiūrėk, ką mano vaikas daro!“ Namuose liepė mautis kelnes...

Jonas kaip ir mama pasirengęs kiekvienam padėti. Tą žino Šiaulių aklųjų draugijos nariai ir bibliotekos, kurioje jis dirba, skaitytojai. Tą patyrė ir daugelis jį pažįstančių ir artimųjų. Matyt, jis vadovaujasi nuostata, kad gyvenime, norint gauti, pirmiausia reikia duoti kitiems.

Nors iš kaimynų ir vaikų Jonas seniai žinojo esąs įsūnytas, Paulina apie tai ryžosi pasakyti jau suaugusiam. Atsiklaupė sūnus prieš mamą, išbučiavo rankas, kojas ir padėkojo už viską.

Paulina mirė tą pavasarį gegužės 6 dieną. Jau per trisdešimt metų sūnus Jonas kiekvieno mėnesio šeštą dieną eina išpažinties ir priima šv. Komuniją. Namuose viskas išsaugota taip, kaip buvo Paulinai gyvai esant. Kambarėlyje ir lova taip pat paklota, ir, maldaknygė su kryželiu ant staliuko. Rūpestingai prižiūrimas mamos kapas Šiluvos kapinėse. Visos datos pažymimos šv. Mišiomis, kaip ir šiemet – mamos Paulinos šimtmetis.

Zita Sigita STASIŪNIENĖ

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija