„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2010 m. kovo 26 d., Nr. 2 (34)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Laikas ir žmonės

Parodoje – kraštiečio kūrybos versmės

Rūta Averkienė

Universalus menininkas Valentinas
Algirdas Kaliūnas Varėnos kultūros
centre per tapybos ir fotografijos
parodos „Kūrybos versmės tau,
gimtine“ atidarymą

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta universalaus menininko Valentino Algirdo Kaliūno, kilusio iš Senosios Varėnos, tapybos ir fotografijos paroda „Kūrybos versmės tau, gimtine“. Šia paroda prasidėjo renginių ciklas, skirtas Vasario 16-ajai. Dailininkas, fotomenininkas, pedagogas ir režisierius varėniškiams pristatė ką tik išleistą albumą apie savo gyvenimą ir kūrybą „Išgyvenimų ir patirčių atspindžiai“. Tądien parodos dalyviai turėjo galimybę pamatyti filmą, sukurtą naudojant V. Kaliūno menines fotografijas su Varėnos, Druskininkų ir Nidos apylinkių gamtos vaizdais.

Kaip sakė pats menininkas, šio filmo ir albumo moto – prancūzų rašytojo Gilbert Sinouė žodžiai apie prarastojo rojaus pasaulį, kuriame žmogus gyveno harmonijoje su gamta, leidusia žmogui dalytis visomis grožio formomis. Pristatydamas parodą V. Kaliūnas sakė, kad kiekvienas menininkas stengiasi į meno istoriją įmūryti savo akmenį. „Aš savo akmenėlį į tautodailės aruodą gal jau ir įdėjau“, – kuklindamasis kalbėjo parodos autorius.

Ne veltui savo gyvenimą ir kūrybą V. Kaliūnas tapatina su gimtosiomis apylinkėmis pratekančia vingiuota Varėne. Jis net penkiolika metų praleido tremtyje Permės miškuose ir Vorkutos anglies kasyklose. Sugrįžęs į Lietuvą, studijavo muziką, teatro režisūrą, dailės pedagogiką. Yra surengęs daugiau kaip trisdešimt personalinių tapybos ir fotografijos parodų Lietuvoje ir užsienyje, dalyvavo pleneruose Lenkijoje ir Italijoje. 2005 metais V. Kaliūnui suteiktas meno kūrėjo statusas.

Kraštietį menininką pasveikino ir padėkos raštą įteikė Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša. Savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis džiaugėsi, kad V. Kaliūno darbų galima išvysti kai kuriose Švedijos, Lenkijos, Vokietijos savivaldybėse, nes varėniškiai kraštiečio menininko darbus dovanodavo pristatydami Varėnos kraštą. Tvirtybės ir kūrybinės sėkmės linkėjo jam Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė, kiti jo kūrybos gerbėjai, draugai, kolegos, giminės ir kaimynai.

Albumo „Išgyvenimų ir patirčių atspindžiai“ sudarytojas, profesorius, habilituotas daktaras Antanas Andrijauskas V. Kaliūną apibūdina kaip vieną nuoširdžiausių Lietuvos, o ypač Dzūkijos gamtos grožį atskleidžiančių menininkų, kurio kūryba nusipelno būti prieinama kuo platesniam žiūrovų ratui.

Parodos autorių ir dalyvius nuotaikingomis vaikiškomis dainomis linksmino Varėnos vaikų lopšelio-darželio „Žilvitis“ mažieji atlikėjai (solistas Domantas Taukinaitis, vadovė Onutė Zacharkienė).

Varėna
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija