„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2010 m. kovo 26 d., Nr. 2 (34)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Laikas ir žmonės

Viešintiškis nuobodžiauti laiko neturi

Bronius VERTELKA

Algimantas Bronius Bekenis
daro ne vieno žmogaus darbus

Kovo 10-ąją Anykščių rajono Viešintų seniūnijos salėje buvo pristatyta Algimanto Broniaus Bekenio parengta ir jo lėšomis išleista antroji knyga „Viešintiškių pamėgtos dainos“ (pirmoji knyga pasirodė 2007-aisiais).

Potraukis rinkti užrašytą eiliuotą kūrybą Algimantui Broniui atsirado 2001-aisiais, mirus žmonai. Iš pradžių aplankė buvusius savo bendraklasius, plačiu ratu išvaikščiojo apie Viešintas – net sąvartyne rado sutrintų prirašytų sąsiuvinių. Po kruopelytę surinktą medžiagą sudėjo į dvi knygas.

Savo tėvo Povilo Bekenio ir senelės Julijos Bekenienės paliktas daugiausia religinio turinio knygų ir žurnalus atidavė saugoti į patikimas rankas. Seniausias leidinys išspausdintas 1902 metais. Viešintų bendruomenės įpareigotas, Algimantas Bronius teikia pagalbą muziejininkams tvarkant Povilo Jurkšto senienų muziejų, priklausantį Viešintų bendruomenei.

Dvidešimt metų A. B. Bekenis vaidino Viešintų klojimo teatre. Su spektakliais apvažiavo Lietuvą, tris kartus vaidino Lenkijoje. Ypač į atmintį įstrigo pirmasis vaidmuo. Režisierius tada prisakė: norint nesijaudinti, reikia žiūrėti ne į žiūrovus, bet akis nukreipti virš jų galvų. Bet išėjus į sceną vis tiek pylė prakaitas, ėmė  jaudulys, drebėjo keliai.

A. B. Bekenio sodyba – viena gražiausiai tvarkomų Viešintose.  O natūralų grožį jos šeimininkas  pamėgo bendraudamas su anykštėnu Albinu Černiausku. Turėjo šis knygelę, kurią Algimantas Bronius  vadino „kantička“, ir joje buvo surašytos gražiosios vietovės, kaip jas surasti. Viešintiškis su bendraminčiais daugelyje Lietuvos vietų aplankė pavyzdines sodybas, kažką iš jų kopijavo, o parvykęs dar savo sugalvojo ar priderino. Viešintiškio viskas padaryta paprastai ir natūraliai, užtat ir traukia akį. Priešais sodybą – kryžius tėvo, Sibiro lagerių kalinio, atminimui.

Viešintiškiai A. B. Bekenį seniūnaičiu, dešiniąja seniūnės ranka, išsirinko.

Viešintos, Anykščių rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija