„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2010 m. kovo 26 d., Nr. 2 (34)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Įamžintos Nemuno krašto spalvos

Gintarė Martinaitienė

Pranas Jasevičius nuo 1959 metų
su fotoaparatu nesiskiria iki šiol
Dariaus Pavalkio nuotrauka

Vasario 11 dieną Šakių bibliotekos Žiemos sodo galerijoje atidaryta fotografo, armonikieriaus, dainininko, šokėjo, tiesiog visų galų meistro Prano Jasevičiaus fotografijų paroda „Nemuno krašto spalvos“.

Fotografija P. Jasevičius susidomėjo seniai. Pirmąją nuotrauką nufotografavo siaurajuosčiu fotoaparatu „Balda“ 1959 metais. Dar sovietmečiu P. Jasevičius įgijo V kategorijos fotografo kvalifikaciją, o 1996 metais gavo tarptautinį „Kodak“ profesionalo pažymėjimą.

Renginį eilėmis pradėjusi bibliotekos Aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė negailėjo šiltų žodžių parodos autoriui. Ne vienas kalbėjusysis P. Jasevičių apibūdino kaip kultūringą, pagarbų, šiluma dvelkiantį žmogų, puikų armonikierių, dainininką, zanavykų šokių šokėją ir, žinoma, fotografą. Parodoje „Nemuno krašto spalvos“ eksponuojamose fotografijose užfiksuotas Panemunės kraštovaizdis, rudenėjančio peizažo spalvos.

Net neišvardysi visų, sveikinusių P. Jasevičių: draugai, artimieji, šeimos nariai, Kultūros ir turizmo skyriaus atstovai, literatai, tautodailininkai ir daugelis kitų. O folkloro ansamblis „Šakija“, kuriam priklauso ir fotografas, susirinkusiuosius pradžiugino liaudies dainomis. Zanavykų krašto muziejaus direktorius Vidmantas Dėdynas džiaugėsi, kad P. Jasevičius fotografijose perteikia ne tik gamtos grožį, bet jau nuo senų laikų yra įamžinęs ir nemažai žmonių. L. Eringienė parodos autoriui padovanojo jo paties inicijuotą „Jaunystės aidų“ leidinuką – knygelę, kurioje sudėti jo klasės draugų, mokytojų prisiminimai, fotografijos. Ne vienoje jų įamžintas ir pats autorius.

Šakiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija