„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2010 m. kovo 26 d., Nr. 2 (34)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Tai margi nėrinių raštai...

Vytautas Bagdonas

Genė Kutkienė savo rankdarbius
neseniai demonstravo parodoje
Vaitkūnų kultūros namuose

Svėdasų seniūnijos Vaitkūnų kaimo (Anykščių rajonas) gyventoja Genė Kutkienė  jau sulaukė garbaus amžiaus, jai nebereikia skubėti į darbą, rūpintis vaikais ir anūkais – jie visi užaugo, išsimokslino, turi darbus, gyvena savais rūpesčiais. Taigi, Genei ir jos vyrui Feliksui pakanka laiko ir televizorių pasižiūrėti, ir knygą ar laikraštį pasiskaityti, ir savo mėgstamiems užsiėmimams skirti daugiau laiko.

Vaitkūnietė G. Kutkienė mėgsta nerti ir megzti. Spalvingos staltiesės, lovatiesės, skaros, servetėlės ir kitokie nėriniai bei mezginiai sužavi iš pirmo žvilgsnio. Taip ir norisi pačiupinėti, pasigrožėti. Didesni ar mažesni darbai raštų margumynu, ornamentų įvairove, spalvų gama nepanašūs vienas į kitą. Tai tarsi meno kūriniai, gimę mezgėjos mintyse ir įkūnyti nagingomis rankomis. Mezga Genė ir pirštines, kojines bei kitus kasdieniniam gyvenimui reikalingus daiktus. Bet ir tie kasdieniški dalykai numegzti su dideliu kruopštumu. Išmoko ji megzti šias grožybes iš savo motinos: anuomet retai kas turėjo pirktinių apdarų – viskas buvo audžiama, mezgama, neriama namuose iš savų medžiagų...

G. Kutkienės  ir kitų vaitkūniečių auksarankių moterų rankdarbiai prieš kurį laiką puošė parodą Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriuje. Jos darbai buvo eksponuojami ir tradiciniame Svėdasų krašto talentų  sambūryje „Ieškokime „deimančiukų“ savyje ir šalia tavęs“, kurį organizuoja Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus. Tokie renginiai suteikia galimybę eksponuoti savo darbus, susipažinti su kitų rankdarbiais. G. Kutkienės, kaip ir kitų Vaižganto gimtinės talentingų žmonių, pavardės ir nuotraukos puošia specialiai parengtą ir muziejuje Kunigiškiuose saugomą  albumą „Svėdasų krašto „deimančiukai“.      

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija