„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2007-iųjų rugsėjo 19 d., Nr.5


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Karas dėl reformų VSD tik prasideda

Lietuvos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas po vasaros atostogų rugsėjo mėnesį susirinko į pirmąjį posėdį tartis dėl būsimų darbų. Komitetui vadovaujantis parlamentaras Algimantas Matulevičius žadėjo nepalikti ramybėje Valstybės saugumo departamento. Jau įvyko ir pirmasis Seimo NSGK bei naujojo VSD generalinio direktoriaus susitikimas „akis į akį“. Kai kas planavo, kad šis pokalbis bus įtemptas. Mat jokių esminių pakeitimų naujasis VSD vadovas per vasarą dar neatliko: liūdnai pagarsėjusių VSD generalinio direktoriaus pavaduotojų veikla neįvertinta, jie neatleisti iš tarnybos, nesulaukė pažeminimo pareigose, net papeikimų. O dėl tikrai abejotinų priežasčių atleisti VSD karininkai atgal į tarnybą nepriimti. Ir greičiausiai nebus grąžinti. Bent jau taip mano patys atleistieji pareigūnai. O juk jų išstūmimo iš VSD tikrieji motyvai – abejotinos vertės. Visa Lietuva žino, jog buvęs VSD direktorius jais atsikratė tik todėl, kad šie išdrįso apie netvarką saugume liudyti specialiai Seimo komisijai. Valdžią apie saugumo tarnyboje iškilusias rimtas problemas informuojantys karininkai visame pasaulyje giriami, susilaukia paaukštinimų, ordinų. Lietuvoje kol kas priešingai. Lietuviai geriausiu atveju netenka postų, blogiausiu – galvos. Tačiau prognozės dėl karšto pokalbio su VSD generaliniu direktoriumi nepasitvirtino. Po ilgokai trukusio posėdžio dauguma Seimo NSGK narių žiniasklaidai pasakojo, kad naujosios VSD veiklos gairės, su kuriomis juos supažindino P.Malakauskas, palikusios puikų įspūdį. Nepaisant net aplinkybės, kad P.Malakauskas kategoriškai pareiškė neleisiąs niekam nurodinėti, kokius pavaduotojus privalo pasirinkti. Viena vertus, jeigu jau P.Malakauską paskyrėme generaliniu direktoriumi, tai ir leiskime jam pačiam formuoti savo kadrų politiką. Kita vertus, „kadrai lemia viską“. Jeigu vengiama atsisakyti nepatikimų pareigūnų paslaugų, tai irgi iškalbingas ženklas. Ypač jei nekliudomi pareigūnai, tiesiogiai susiję su neteisėtu tarnybinių butų privatizavimu. Beje, kai kam iš politikų kadaise labai patiko P.Malakausko grandioziniai planai reformuoti STT. Tik, deja, geri norai taip ir liko popieriuose.

Žinoma, vasara Lietuvoje greitai prabėga. Gal naujajam VSD vadovui ir pritrūko laiko įsigilinti į visus niuansus. Tačiau nereikėtų atmesti galimybės, jog P.Malakauskas specialiai vengia imtis kardinalių reformų. Juk dėl kai kurių paklausimų naujai iškeptas vadovas nusprendžia žaibiškai. Pavyzdžiui, dėl šiandien Amerikoje besislapstančio Šarūno Paberaliaus. Vos tik seimūnai oficialiai pasiteiravo, ar šis vaikinas teikė mūsų slaptosioms tarnyboms konfidencialią informaciją apie Viktorą Uspaskichą, kai dirbo suvirintojo iš Rusijos asmens sargybiniu, P.Malakauskas davė atsakymą per kelias dienas. Penktadienį buvo įteiktas paklausimas, o pirmadienį jau pateiktas atsakymas: ne, neteikė informacijos ir, suprask, net negalėjo teikti. Nepadėjo net ankstesniojo Seimo NSGK pirmininko Algirdo Katkaus viešas pareškimas, kad „Š.Paberalius sąžiningai dirbo Lietuvos valstybei“. Būtent vasarą, kai parlamentarai atostogauja, naujasis pagrindinės slaptosios tarnybos šefas pirmąjį vizitą surengė pas premjerą Gediminą Kirkilą, nors, vadovaujantis Lietuvos įstatymais, jis niekaip, nei tiesiogiai, nei netiesiogiai, neatskaitingas ministrui pirmininkui. VSD vadovą skiria ne Premjeras, o Prezidentas, sulaukęs Seimo pritarimo. Bet tai – tik pusė bėdos. Šiandien akivaizdu, kad pasisėdėjimas buvo surengtas Albino Januškos, kurio veiklą Seimo NSGK vadovybė laiko labai įtartina, iniciatyva. Dėl ko tartasi su įtartinuoju A.Januška?

Lietuvoje egzistuoja daug galingų jėgų, kurios nesuinteresuotos rimtomis reformomis pagrindinėje lietuviškoje slaptojoje tarnyboje. Jei Seimo NSGK turėtų Prezidento, Premjero, pagrindinių partijų palaikymą, - viskas klostytųsi kur kas sparčiau. Dabar jėgų pasiskirstymas naudingas tiems, kurie norėtų, jog VSD ir toliau būtų bedantė, nematanti iš Rusijos kylančių pavojų.

O juk Rusijos ekonominis, politinis bei finansinis stiprėjimas - svaiginantis. Kad ir ką darytų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, jam viskas sekasi puikiausiai. Rusijos mokslininkai jau pradėjo gaminti vakuuminę bombą, kuri žymiai galingesnė už amerikietišką analogą. Rusija jau parengė veiksmingą programą, kaip per artimiausius keletą dešimtmečių šalyje sukurti sąlygas, skatinančias gimstamumą. Rusija jau įveikė Čečėnijos problemą. Promaskvietiška šios Šiaurės Kaukazo respublikos vadovybė apie atsiskyrimą nuo Maskvos neleidžia prasižioti ne tik saviems, čečėnams, bet žada prorusišką, promaskvietišką tvarką įvesti ir kaimyniniuose regionuose. Sakykim, Ingušijoje. O Džordžo Bušo vadovaujamai Amerikai Irake iki šiol nesiseka įvesti bent kiek normalesnės tvarkos. Amerikoje gausėja antimilitaristinių demonstracijų, kurios rengiamos Vašingtone, prie pat Baltųjų rūmų. Rusijoje pacifistų nematyti, Amerikoje jie – galinga, įtakinga jėga. Jei V.Putinas iškėlęs aukštai galvą svečiuojasi Indonezijoje, Jungtiniuose Arabų Emiratuose, Australijoje, tai Dž.Bušas, viešėdamas Australijoje, šią šalį įsigudrina supainioti su Austrija, tokiu būdu sudarydamas puikų pretekstą pasišaipymams. Jei Rusijos biudžetas dėl itin aukštų naftos kainų kasmet pučiasi nuo pinigų gausos, tai Amerika, kai kurių ekonomikos ekspertų teigimu, įsiskolinusi užsienio bankams iki pat ausų.

Artimausiu metu Rusijos gyvenime nusimato pasikeitimų. Bus renkamas naujas parlamentas, naujas prezidentas. Bet politikos ekspertai neabejoja, kad itin dideles galias turintis Rusijos prezidentas V.Putinas jau pasirūpino, jog į valdžią ateitų būtent tie, kuriems patrauklios didžiarusiškos, šovinistinės, imperinės ambicijos.

Lietuvai iš tokių perspektyvų – maža paguodos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija