„XXI amžiaus“ priedas apie slaptąsias tarnybas

2011 m. sausio 19 d., Nr.1 (50)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Keičiasi spectarnybų vadovybė

Izraelyje keičiasi pagrindinių šalies specialiųjų tarnybų vadovybė: Mossad’as ir karinė žvalgyba jau turi naujus vadovus, o kontržvalgybos vadovas po pusmečio turi išeiti į atsargą. Kaip pažymi ekspertai, tai vyksta ne dėl politinių priežasčių, o dėl techninių – dėl to, kad ribojamas terminas tokioms pareigoms eiti.

Didžiausią susidomėjimą kelia, žinoma, Mossad’o šefo pasikeitimas. Izraelio žvalgybai aštuonerius metus vadovavo iš Novosibirsko kilęs 65-rių metų Meiras Daganas. Kaip tik Mossad’as buvo įtariamas organizavęs vieno Hamas lyderio Mahmudo al-Mabhuho nužudymą 2010 metų sausį ištaigingame Dubajaus viešbutyje. Dėl to Izraelis atsidūrė diplomatinio skandalo centre, nes organizuojant žmogžudystę buvo panaudoti Vakarų šalių piliečių pasai. Dar viena speciali operacija, priskiriama Mossad’ui, – Imado Mugnijos, Hezbollah žvalgybos vadovo, susprogdinimas Damaske 2008 metais.

Lapkričio 29 dieną Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu paskyrė 57-rių Tamirą Pardo, iki tol keletą metų ėjusį specialiosios tarnybos direktoriaus pavaduotojo pareigas, naujuoju Mossad’o direktoriumi. T. Pardo studijavo Tel Avivo universitete istoriją ir politologiją, tarnavo ryšių karininku Izraelio gynybos armijos elitiniame specialiajame padalinyje, kurio vadas buvo Netanjahu vyresnysis brolis. 1980 metais jis pradėjo dirbti Mossad’e, vėliau vadovavo departamentui, atsakingam už elektroninę žvalgybą bei pasiklausymus. 1976 metais T. Pardo dalyvavo išlaisvinant izraeliečius įkaitus, pagrobtus Palestinos liaudies išsivadavimo fronto Ugandoje Entebbe mieste, per kurią žuvo vyresnysis brolis Jonatanas Netanjahu. Po 2005 metų ėjo vyresniojo patarėjo operacijų klausimais pareigas Generaliniame štabe, 2009 metais išėjo į privatų biznį. T. Pardo daugiau naudojo technines priemones, negu plėtojo agentūrinį tinklą.

Izraelio karinė žvalgyba (AMAN) taip pat gavo naują šefą. Lapkričio 22 dieną AMAN vadovu paskirtas brigados generolas Avivas Kochavis. 46-ių A. Kochavis pakeitė generolą Amosą Jadliną, vadovavusį karinei žvalgybai pastaruosius penkerius metus. Jadlinas ištarnavo Izraelio gynybos armijoje 40 metų. Karinės žvalgybos viršininko postas numato, kad šis tiesiogiai gali teikti savo vertinimą ministrui pirmininkui ir gynybos ministrui. 2004–2006 metais, iškeliant žydų gyvenvietes, buvęs desantininkas A. Kochavis  vadovavo armijos padaliniui Gazos sektoriuje. 2007–2009 metais jis vadovavo Izraelio gynybos armijos Generalinio štabo Operatyvinės valdybos operatyviniam skyriui. 2006 metais A. Kochavis atšaukė kelionę į Karališkąjį gynybinių tyrimų koledžą (Royal College of Defence Studies) Didžiojoje Britanijoje, bijodamas būti suimtas pagal tarptautinį orderį kaltinant jį dėl karo nusikaltimų.

 Izraelio kontržvalgybos (ŠABAK), kuri turi kovoti ir su Palestinos, ir su ultradešiniaisiais Izraelio teroristais, vadovas Juvalis Diskinas privalo palikti šį postą 2011 metų gegužę. 55 metų Diskinas vadovavo ŠABAK nuo 2005 metų, o iš viso kontržvalgyboje ištarnavo daugiau nei 30 metų. Jis vadovavo kovos su terorizmu departamentui ir buvo atsakingas už padėtį Jeruzalės rajone bei Jordano upės Vakarų pakrantėje. 2000–2003 metais užėmė tarnybos vadovo pavaduotojo, vadovavusio Palestinos grupuočių lyderių „taškinių likvidacijų“ operacijoms, postą. Kai J. Diskinas buvo paskirtas į pareigas, laikraštis The Jerusalem Post rašė, kad svarbiausias jo prioritetas bus „ruoštis atremti stiprėjantį pavojų iš žydų ekstremistinių grupuočių pusės“. Kas ateis į jo vietą, nežinia.

Pagal Agentura.Ru parengė Gintaras Aukštuolis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija