„XXI amžiaus“ neperiodinis priedas apie lietuvių kovą už Nepriklausomybę

2010 m. rugpjūčio 25 d., Nr. 5 (18)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Laikas ir žmonės

Meras pasveikino partizaną

Rūta Averkienė

Juozas Jakavonis su žmona,
dukromis ir vaikaite

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas garbingo jubiliejaus proga aplankė ir pasveikino Kasčiūnų kaime šalia Merkinės gyvenantį Vyčio Kryžiaus ordininką, partizaną Juozą Jakavonį. Rajono vadovas jubiliatui dovanų įteikė padėką ir knygą „Šilų dzūkai“, palinkėjo tvirtybės ir sveikatos.

J. Jakavonis, bene vienintelis gyvas likęs tokio rango Merkinės apylinkių partizanas, su žmona Zose gyvena Kasčiūnų kaime. Pokario metais dvidešimtmečiui jaunuoliui buvo lemta būti legendinių Pietų Lietuvos partizanų vadų – Juozo Vitkaus- Kazimieraičio ir Adolfo Ramanausko-Vanago ryšininku, o jo tėvų sodyboje buvo įrengtas bunkeris – partizanų vadavietė. Čia buvo spaustuvėlė, kurioje buvo spausdinami štabo dokumentai, leidžiamas partizanų pogrindinis laikraštis „Laisvės varpas“. Enkavėdistų suimtas J. Jakavonis buvo žiauriai kankinamas Merkinėje ir Varėnoje, nuteistas 15 metų lagerio ir tremties, išvežtas į Kolymos rūdynus. Netekęs sveikatos po trylikos metų sugrįžo į Lietuvą.

Prasidėjus Atgimimui, J. Jakavonis aktyviai įsitraukė į Sąjūdžio veiklą. 1997 metais sodyboje buvo atstatytas bunkeris. Jį nuolat lanko svečiai iš Lietuvos ir užsienio. 1995 metais Tautos fondas (JAV) J. Jakavoniui įteikė padėką už gyvosios istorijos liudijimus, jis buvo apdovanotas Pasipriešinimo dalyvio kryžiumi, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu, o 1998-aisiais – Vyčio kryžiaus 3-iojo laipsnio ordinu.

J. Jakavoniui švenčiant aštuoniasdešimtmetį, išėjo jo knyga „Šalia mirties“. Ši partizano atsiminimų knyga – tarsi tiltas, jungiantis dabartį su praeities istorijos bedugne,  istorijos vadovėlis moksleiviams.

Garbaus amžiaus partizanas turi puikią atmintį, prisimena ir besidomintiems pasakoja apie vaikystę ir jaunystę prie Merkio, Kasčiūnų kaime, prisimena savo senelius, tėvelius, kitus artimuosius lenkų okupacijos bei pokario laikotarpiais, apie mažai kur aprašytą partizaninį judėjimą ir kovas Merkinės apylinkėse, žiaurius kankinimus Merkinės, Varėnos ir Vilniaus KGB rūsiuose, Gulago lageriuose. J. Jakavonis skaudžią praeitį ir patirtį iš atminties prikelia be pykčio. Taip tiesiog buvo. Ir to nevalia pamiršti.

Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija