"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. kovo 21 d., Nr. 3 (40)

PRIEDAI









Tautinė ar kosmopolitinė mokykla?

Lietuvos televizijoje yra tokia laida ,,Veto“. Jos dalyviai - žmonės, žinių laipteliais kopiantys prie milijoninio laimės lito. J.Biliūno ,,Laimės žiburys“ švietė aukšto kalno viršūnėje. Žmonės savo laimės siekė kopdami į kalną būtent darbu. Dabar - žiniomis, išmintimi. Bet mūsų televizijos laimės ieškotojai dažnai suklumpa jau ties antru ar trečiu laipteliu, kur klausimai dar tokie paprastučiai. Jei ir pataiko, tai dažnas tik spėdamas, o ne žinodamas.
Taip vasario 19 dieną ,,Veto“ laidoje viena dalyvė ,,neatspėjo“, kas yra Lietuvos himno - ,,Tautiškos giesmės“ autorius. Kad moteris nežinojo, nestebina, nes ji, sprendžiant pagal amžių, yra baigusi sovietinę mokyklą. Bet jos sūnus, antro kurso studentas, net nebandė spėti. Jis tiesiog nežinojo. Buvo gėda. Net laidos vedėjas prarado amą. Atsikvošėjęs pasakė, kad kiekvienas lietuvis turėtų gulti ir keltis su Vinco Kudirkos vardu. O čia jaunas studentas, visą sąmoningą mokymosi laikotarpį krimtęs tautinės mokyklos duoną, liko prasižiojęs. Surengus abiturientų apklausą, įdomu, kiek tokių atsirastų?
Prezidentas V.Adamkus, pradėjęs kadenciją, pirmiausia iš švietimo ministro pareigų pašalino patriotiškai dirbusį Z.Zinkevičių ir savo patarėju švietimo klausimais priėmė D.Kuolį. Tų metų rugsėjo mėnesio kalboje jis propagavo kosmopolitinio auklėjimo idėjas, nė žodeliu neužsimindamas apie tautinį-patriotinį auklėjimą. Tad nenuostabu, kad turime tautinius analfabetus. Gėda visai Lietuvai!
Dabartinis prezidentas R.Paksas savo inauguracijos kalboje bent užsiminė apie dorovinį-patriotinį, tautinį auklėjimą. Duok Dieve, kad žodžiai taptų kūnu.

Julija AJAUSKIENĖ
Panevėžys

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija