"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. kovo 21 d., Nr. 3 (40)

PRIEDAI









MAMA kviečia „žvelgti toliau“

MAMA - II: dalyvių ekskursija apšarmojusiose Krakėse

MAMA - II Krakėse užbaigiama bendra malda ir daina

Autoriaus nuotraukos

Vasario 21-23 dienomis Krakėse (Kėdainių r.), Mikalojaus Katkaus vidurinėje mokykloje, vyko MAMA (Moksleivių ateitininkų mokyklos aukštesniosios) antroji sesija. Šį kartą per paskaitas, žaidimus, kultūrinę programą siekta ,,žvelgti toliau“ (toks pasirinktas sesijos leitmotyvas) - ugdytis kritinį mąstymą, mokėjimą pagrįsti savo nuomonę, neplaukti įvykių ir reiškinių paviršiumi.
Į Krakes susirinkusiam ateitininkiškam jaunimui iš Alytaus, Kauno, Šiaulių, Marijampolės, Panevėžio, Papilės, Joniškėlio, Varėnos rajono ir kitur vadovavo kun. Robertas Grigas ir studentų komanda, nuostabiai pasipildanti iš ankstesniųjų MAMOS sesijų entuziastų, vakarykščių dvyliktokų: Justina Raudonytė, Asta Vaškelytė, Šarūnas Pranukevičius, Paulius Liobikas. Vadovų komandą ir programą guviu dalyvavimu praturtino tarptautinio projekto ,,Euroklass“ savanoriai - Ieva Blumerė iš Latvijos ir Denis Jimas Frederiksenas iš Danijos, atvykę susipažinti su Lietuvos visuomeninių organizacijų veikla.
Taigi Krakių vidurinė mokykla sutraukė apie 30 jaunuolių ir merginų, pasiryžusių žvelgti giliau negu siūlo kasdienybė. Organizatorius džiugino draugiškas Krakių jaunimo ir Švč. Mergelės Marijos globos namų vaikų įsijungimas, nuoširdi mokytojos Veronikos Žilinskienės pagalba.
Po susipažinimo šurmulio - dalyviai ilgai neužmirš išradingų dano Deniso išmokytų žaidimų - rimtiems apmąstymams nuteikė režisieriaus Larso fon Triero filmas ,,Šokėja tamsoje“, keliantis sudėtingas socialines, moralines ir dvasines problemas. Meniškos sielos, tačiau beapankanti nuo paveldimos ligos emigrantė sunkiu darbu fabrike iš paskutiniųjų taupo lėšas savo vaiko akių operacijai, kad sūnaus neištiktų ta pati lemtis. Kai kaimynas pavagia šias vargšės sukauptas lėšas, akla moteris jį nužudo; tada suimama ir pasmerkiama mirti. Dar gali pakeisti savo nuosprendį, sumokėdama advokatui, tačiau tos sumos reikia sūnui gydyti. Filmo herojė Selma (aktorė - žinoma dainininkė Bjork) iškeičia savo gyvybę į sūnaus regėjimą. Jau vykstant egzekucijai, kurią Jungtinių Valstijų papročiu stebi nužudytojo artimieji, Selmai atsiunčiamas paguodos angelas - žinia, kad sūnaus operacija pavyko, kad išsaugota jos vaiko akių šviesa. Po tokių įtaigių filmų iš tiesų geriau supranti, kodėl Popiežius pasisako prieš mirties bausmę.
,,Šokėjos tamsoje“ mintys gerai išpureno dirvą kitos dienos paskaitoms. Su psichologijos mokslu šiltai ir žaismingai dalyvius supažindino Vytauto Didžiojo universiteto psichologijos magistrantė Eva Savickaitė, SAS (Studentų ateitininkų sąjungos) pirmininkė. Sudėtingus visuomenėje vykstančius procesus sociologijos požiūriu, taip pat šio dalyko studijų reikalavimus su moksleiviais aptarė VDU Socialinių mokslų fakulteto dėstytojas dr. Arnas Zdanevičius.
Nuo rimtų mokslų atsipūsti sesijos dalyviai iškeliavo į Krakes - aplankė savito stiliaus medžio skulptūrų pilną menininko Vytauto Ulevičiaus sodybą, svečiavosi Šv. Kotrynos seserų vienuolyne, nunešė dovanų - knygų, žaislų, drabužių - Švč. Mergelės Marijos vaikų globos namams. Su jų gyventojais, jaunesniais ir vyresniais, jau buvo spėję susidraugauti, tad užsibuvo, užsižaidė iki pat jaunimo šv. Mišių vakare. Maloniai nuteikė švara ir tvarka globos namuose, atviri jų gyventojų veidai, mandagus bendravimas - ką ne visada išvysi valdiškose tokio pobūdžio įstaigose. Galima įsivaizduoti, kiek rūpesčio reikia įdėti Krakių klebonui kun. Romualdui Ramašauskui, kad išlaikytų šiuos namelius, kur globojama apie 50 vaikų.
Po šv. Mišių Krakių bažnyčioje MAMA dalyviai iš vietinio jaunimo išgirdo apie kitą unikalų reiškinį. Pasirodo, į diskoteką miestelio salėje šeštadienį gali patekti tik tie jaunuoliai, kurie turi žymą, kad dalyvavo šv. Mišiose. Tai jau tradicija, kurią jaunimas priima kaip natūralų dalyką. Aišku, galima ginčytis, ar čia katalikiškas jaunimo ,,viliojimas“, ar ,,spaudimas“, ar tai ugdo tikėjimą, bet čia diskotekose, sako Zita Matulionytė, vaikų globos namų vyr. auklėtoja, jau seniai nebuvo nei muštynių, nei girtavimo. Beje, Krakių diskotekose visada budi suaugusieji.
Tačiau MAMA dalyvių dar laukė vakaro programa M.Katkaus vidurinėje mokykloje. Kapitono Deniso ir jūreivių uniformomis pasipuošusių vadovų vairuojamas ,,Mamatikas“ (aliuzija į ,,Titaniką“) išplaukė į atvirą jūrą. Moksleiviai, susiskirstę į ūkininkus, teisininkus, politikus, menininkus, buvo įleidžiami į laivą, tik kūrybingais disputais su publika arba mini spektakliukais pagrindę savo profesijos reikalingumą. Dar buvo ir krūva visokių užduočių, ir tradicinė vakaro pasaka, ir užkimusių vadovų padainuota lopšinė...
Tad ar bereikia stebėtis, kad sekmadienį, atsisveikinant muilo burbulų vaivorykštėse (vaikiškas vadovų siurprizas), norėjosi labai tikėti projekto tąsa, būsimais susitikimais.

Aidas KALNIŠKIS
Kaunas-Krakės-Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija