"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. kovo 21 d., Nr. 3 (40)

PRIEDAI









Panevėžio ateitininkai

Ateitininkų federacijos vadas Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir Panevėžio Šv.Kazimiero kuopos vadovė I.Bikulčienė
su jaunąja ateitininke

Panevėžio ateitininkai susibūrė 1992 metais. Jų kuopa pasivadino šv. Kazimiero vardu. Pirmoji globėja buvo tikybos vyr. mokytoja s. Jolita-Vanda Žemeliauskaitė, dirbusi Panevėžio ‘’Žemynos’’ vidurinėje mokykloje. Jai perėjus į kitą darbą, dabar kuopai vadovauja vyr. tikybos mokytojos Irena Bikulčienė ir s. Kristina-Zita Mikalauskaitė.
Lapas po lapo verčiu ateitininkų kuopos dienoraštį ‘’Liudyti Kristų naujajame amžiuje’’, gausiai iliustruotą nuotraukomis, ir tuoj pat įsitikinu, kad ši kuopa yra nepaprastai veikli.
Ateitininkai dalyvavo ‘’Jaunimo dienoje’’, veikusioje Panevėžyje, ‘’Ąžuolo’’ vidurinėje mokykloje vykdytame projekte ‘’Draugystė mus vienija’’. Rudenį kartu su vadovėmis ateitininkai keliavo po Žemaitiją. Jie aplankė Tytuvėnų bažnyčią ir vienuolyną, Šiluvos bažnyčią ir Švč. M.Marijos koplyčią. Įdomus susitikimas įvyko su Palendrių vienuoliais.
Bene ryškiausi įspūdžiai liko iš Kaltinėnų. Klebonas Petras Linkevičius nuoširdžiai sutiko svečius. Jiems grojo vargonais ir aukojo šv. Mišias. Ateitininkai pamatė Kaltinėnų ‘’stebuklus’’, prasidėjusius Atgimimo metais: po gaisro naujai pastatytą jaukią bažnyčią, Nepriklausomybės kryžių, kuris nuo aukštos kalvos viršūnės tarsi kviečia ir laimina žmones, didžiulėje teritorijoje kuriamas Kristaus kančios stotis, ‘’Lurdą’’, senelių namus, baseiną, kuriame buvo galima išsimaudyti. Kaltinėnais kelionė nesibaigė. Panevėžio šv. Kazimiero kuopos ateitininkai dar aplankė Dionizo Poškos Baublius, įkopė į Medvėgalio piliakalnį. Grįždami namo, jie lankėsi Šeduvos bažnyčioje. O kiek prasmingų akimirkų patirta netoliese esančioje Berčiūnų ateitininkų stovykloje, vykdant projektą ‘’Tebūna meilė tarp mūsų’’! Pavasarį Kristaus Karaliaus Katedroje po šv. Mišių pasodintas medelis. Neįmanoma išvardyti visų ateitininkų darbų.
Pokalbiui pakvietėme abi šv. Kazimiero kuopos vadoves I.Bikulčienę ir s. Kristiną - Z.Mikalauskaitę. Į mūsų nusistebėjimą, kodėl Panevėžio ateitininkai įsikūrė Žemynos, o ne Vyskupo K.Paltaroko ar Kun. A.Lipniūno katalikiškose mokyklose, mokytoja I.Bikulčienė atsakė: ,,Ten, matyt, neatsirado vadovų. Vyskupo K.Paltaroko ir M.Karkos vidurinėse mokyklose jau kuriasi kuopos. Darbui reikia daug pasiaukojimo. Matome, kad vaikams gera, jie mielai ateina. Mūsų kuopa išaugo iki keturiasdešimties narių. Mokiniai veiklūs, tik reikia jiems nurodyti kryptį. Jie patys kuria projektus, rašo į ‘’Jaunimo viziją’’, rengia menines programėles, dalyvauja karitatyvinėje veikloje ir labdaros akcijose, Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedros parapijoje vykstančiose šventėse, procesijose. Palaikome ryšius su kitomis Panevėžio vyskupijoje esančiomis ateitininkų kuopomis. Ypač susidraugavome su Smilgių šv. Jurgio kuopa. Mokiniai laukia susitikimų, džiaugiasi, kai jie įvyksta“.
Į klausimą, kaip į ateitininkų veiklą žiūri mokyklos administracija ir visas pedagogų kolektyvas, atsakė s. Kristina: ‘’Šioje mokykloje dirbu neseniai. Atėjau čia rudenį. Jaudinausi, nežinojau, kaip mane priims. Dabar, praėjus pusmečiui, drąsiai galiu pasakyti, kad patekau į labai gerą, darnų kolektyvą. Daug kur teko dirbti - visur buvo gerai, bet čia - geriausia. Mudvi su mokytoja Irena labai džiaugiamės, kad visa mokyklos vadovybė remia ateitininkų veiklą. Direktorius Griliauskas - puikus žmogus ir pedagogas, pavaduotoja Milda Krasnickienė - Katalikių moterų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkė, kita pavaduotoja Alma Puodžiūnienė ne tik palaiko mūsų veiklą, bet ir pati dalyvauja katalikiškuose renginiuose. Tai matydami ir mokiniai buriasi į katalikišką organizaciją. Yra daug gero jaunimo, juo džiaugiamės. Jie puikiai derina laisvalaikį su dvasiniais ieškojimais ir atradimais. Su dideliu susidomėjimu buvo išklausyta kun. Roberto Skrinsko paskaita apie alkoholio, narkotikų, rūkymo žalą, ankstyvų lytinių santykių neigiamas pasekmes“.
Jau metai, kai Panevėžio vyskupijai vadovauja Ateitininkų federacijos dvasios vadovas vyskupas Jonas Kauneckas. ‘’Ką tai reiškia Panevėžio ateitininkams?’’ - klausiau pašnekovių.
Abi kuopos vadovės pasidžiaugė tuo maloniu sutapimu. Praėjusių metų pabaigoje buvo išrinkta Panevėžio krašto ateitininkų valdyba, kurios pirmininke tapo mokytoja I.Bikulčienė, vicepirmininke - mokytoja s. Kristina.
Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Vilniaus ir Panevėžio krašto ateitininkai panoro būti drauge. Šventės išvakarėse į Panevėžio ‘’Žemynos’’ vidurinę mokyklą prigužėjo per pusantro šimto jaunuolių kartu su vadovais iš Obelių, Anykščių, Velžio, Joniškėlio, Smilgių. Neprailgo Lietuvos valstybės atkūrimo 85-ųjų metinių progai skirta viktorina, nuotaikinga vakaronė, liaudiški šokiai ir dainos, laikant seno ar naujai sutikto bičiulio ranką...
Vasario 16-ąją Panevėžio Katedra prisipildė jaunimo. Šv. Mišias aukojo vyskupas J.Kauneckas. Vargonai negrojo - pritariant gitarų garsams giedojo ateitininkai. Jaunų balsų choras džiugino šv. Mišių dalyvių širdis. Daug kas gavo ateitininkų pagamintų prisiminimo dovanėlių: širdučių, atvirukų.
Po šv. Mišių programa tęsėsi Katedros parapijos namuose. AF pirmininkas Vidas Abraitis ateitininkams palinkėjo visada būti linksmiems, nes ‘’juk nuolatos su mumis yra Kristus, todėl visada turime viltį’’. Petras Plumpa perskaitė pranešimą apie Vasario 16-ąją. Daug išmonės savo prisistatymuose parodė kuopos. Panevėžio vyskupas J. Kauneckas kartu su visais buvo iki pat renginio pabaigos. Iš tiesų gera, kai AF dvasios vadas yra čia pat, šalia.

Aldona KAČERAUSKIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija