"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. birželio 20 d., Nr. 6 (43)

PRIEDAI









„Poezijos pavasarėlyje“ debiutavo jaunimas

Vainius Bakas pristatė savo pirmąją poezijos knygelę

Reginos MACKELIENĖS nuotrauka

Kasmet Ukmergėje vyksta tradicinė “Poezijos pavasarėlio” šventė. Šiais metais renginys buvo pavadintas “Debiutai”, jame savo kūrybą skaitė jaunieji autoriai, buvo pristatyta ukmergiškio, “Šilo” vidurinės mokyklos septintoko Vainiaus Bako knygelė “Lietaus spalvos”. Šventę ypač pagyvino literatai iš Baltarusijos. Gražus, nuotaikingas renginys vyko piliakalnio papėdėje, kur sklandė ne tik poezijos posmai, bet grojo muzika, sukosi poros.

Nuo penkerių metų rašo eiles

Pasak Ukmergės viešosios bibliotekos direktorės Rasos Griškevičienės, šis “Poezijos pavasarėlis” skirtas jauniesiems autoriams ir keturiolikmečio V.Bako poezijos knygelei pristatyti. Į šventę atvyko jaunieji literatai iš Želvos, Žemaitkiemio, Vidiškių, Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos bei “Šilo” vidurinės mokyklos, studentai, besimokantys Vilniaus ir Kauno aukštosiose mokyklose, svečiai iš Baltarusijos - Gardino srities Astravo miesto. Talentingam ukmergiškiui V.Bakui pirmąją jo poezijos knygelę išleisti padėjo Ukmergės viešoji biblioteka, UAB “Valdo leidykla”, parėmė Seimo narė Kazimiera Prunskienė. Spalvotomis iliustracijomis knygelę išdabino Ukmergės dailės mokyklos absolventė Arūnė Karitonaitė. Tai jos diplominis darbas, kuriam vadovavo mokytoja metodininkė Irena Misevičienė.
Vainius pirmąsias eiles pradėjo rašyti būdamas penkerių. Visuomet taktiškas, mandagus, ne pagal metus išprusęs berniukas mylimas draugų ir mokytojų. Jo auklėtoja, lietuvių kalbos mokytoja Laimutė Nugarienė tikino, jog Vainius talentingas, Dievo apdovanotas nepaprasta kūrybos dovana. Savo vaikaitį pasveikino senelis - Feliksas Pukys, kuris taip pat rašo eiles, mėgsta poeziją. Spalvotos, nuotaikingos knygelės autorius rašo: “Aš tikiu, kad šitose eilėse sudėtas džiaugsmo, laimės, atgimimo jausmas sušildys jums bent mažiausią širdies dalelę...”

Baltarusiška poezija ir dainos

Ukmergės viešosios bibliotekos kvietimu poezijos šventėje dalyvavo svečiai iš Baltarusijos, Gardino srities Astravo miesto. Baltarusių delegacijai vadovavo rajono vykdomojo komiteto informacinio skyriaus vedėja Tatjana Bukel, drauge atvyko rajoninio laikraščio “Ostraveckaja pravda” žurnalistė Ana Čiakur, meno vadovai Marina Tararuk ir Aleksandras Alchovikas bei vaikų studija “Zaranka” (baltarusių k. - ,,kibirkštėlė“) .
Tautiniais rūbais pasipuošę svečiai ne tik skaitė eiles, bet ir grojo, dainavo šiuolaikinių kompozitorių, liaudies dainas. Beje, į Ukmergę atvykęs jaunimas atšventė ir savo paskutinio skambučio šventę. Ukmergės vaikų globos namų “Bijūnas” direktorius Stanislovas Laurinavičius, gimęs ir augęs Baltarusijoje, padėkojo svečiams jų gimtąja kalba.
Bibliotekos direktorė už pagalbą rengiant poezijos šventę dėkinga Švietimo ir sporto skyriui, vaikų globos namų direktoriui S.Laurinavičiui, Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktorei A.Uselienei, UAB “Geras skonis” savininkei Z.Belickienei ir kt.

Jolita ŽURAUSKIENĖ
Ukmergė

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija