"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. birželio 20 d., Nr. 6 (43)

PRIEDAI









Viena diena be tabako

Eltos nuotrauka

Gegužės 31-oji - Pasaulinė diena be tabako. 2003 metais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skelbiamas šios dienos šūkis - “Filmai ir mados: pasaulis be tabako”.
Kasmet pasaulis laidoja penkis milijonus tabako aukų. Pripažįstant, kad rūkymo epidemija plinta per rūkymo reklamą, rėmimą ir propagavimą, šiais metais dėmesys kreipiamas į tai, jog vienas piktybiškiausių rūkymo plitimo būdų yra kinas ir mados. Daugelyje garsiausių filmų rūkymo scenos įtraukiamos į siužetą, o rūkymas vaizduojamas kaip šaunaus elgesio norma, patraukli jaunimui. Filmų pramonė pataiko į taikinį. Mirtis taip pat.
Lietuvoje kasdien reguliariai rūko apie 44-52 proc. vyrų ir 10-16 proc. moterų. Daugėja rūkančių moksleivių ir jaunų moterų. Kasmet dėl tabako vartojimo miršta apie septynis tūkstančius Lietuvos gyventojų. Lietuvos valstybė kartu su 190 PSO šalių narių dalyvavo rengiant Tarptautinę tabako kontrolės konvenciją, kurią po daugiau nei ketverius metus trukusių tarpvyriausybinių derybų 2003 m. gegužės 21-ąją patvirtino Pasaulio sveikatos organizacijos Generalinė asamblėja Ženevoje. Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu Konvenciją pasirašė sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas.
Gegužės viduryje Vabalninke (Biržų r.) vykęs trečiasis tarptautinis vaikų ir jaunimo teatrų festivalis “Laimingas vaikų juokas” išradingai skatino jaunimą nerūkyti. Festivalyje dalyvavo Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos jaunieji aktoriai. Atokvėpio tarp spektaklių metu vaikai dalyvavo Visuomenės sveikatos ugdymo centro Pasaulio dienai be tabako surengtoje viktorinoje, atsakė į klausimus apie rūkymo žalą ir sveiką gyvenseną.
Vilniaus Rotušės aikštėje vyko renginys “ Mano mėgstamiausias filmo herojus nerūko”,
Visuomenės sveikatos ugdymo centras Pasaulio dienai be tabako skirtus renginius organizavo kartu su Švenčionių visuomenės sveikatos specialistais, pedagogais, savivaldybės darbuotojais. Švenčionyse buvo demonstruojami filmai rūkymo prevencijos tema, vyko moksleivių viktorinos, sporto varžybos, koncertas. Moksleiviai rinko konkurso “ Filmai be tabako” nugalėtojus.
Birželio 1-ąją didžiųjų Lietuvos miestų gimdymo namuose marškinėliais su užrašu “Gimiau nerūkantis” buvo apdovanoti gimusieji gegužės 31-ąją - Pasaulio dieną be tabako.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija