"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. sausio 16 d., Nr. 1 (50)

PRIEDAI









Liturginių reikmenų paroda

Parodos organizatorius Rimantas Klevečka

Sausio pradžioje Kauno Julijanavos vidurinėje mokykloje, kuriai vadovauja direktorius V.Zuzevičius, mokytojo, kultūros ir tikėjimo puoselėtojo bei švietėjo Rimanto Klevečkos dėka buvo suorganizuota religinių reikmenų paroda.

Jos tikslas - per grožį kelti ir puoselėti tikėjimo sąmoningumą moksleivių širdyse. Parodą aplankė vaikų darželių, mokyklų atstovai, Švietimo skyriaus vedėjas A.Bagdonas ir kiti švietimo darbuotojai. Lankytojai apžiūrėjo albas, arnotus, stulas ir kitus liturginius reikmenis, išpuoštus Šventojo Rašto simboliais, kurie dažniausiai yra laikomi ir saugojami bažnyčių zakristijose. Parodoje, be liturginių drabužių, buvo eksponuojami svarbiausi liturginiai indai: patena - lėkštė Ostijai, altoriaus taurės ampulės - indeliai (ąsotėliai), kuriuose atnešamas vynas ir vanduo bei kt. Stula - puošnaus audeklo juosta, papuošta liturginiais simboliais. Stulos alegorinė prasmė - nemirtingumas. Lankytojai atkreipė dėmesį į žvakidę su daugybe simbolių, kurie vaizdavo gyvybės medį, pražydusį Kristaus žaizdomis, taip pat domėjosi smilkalais, skirtais Dievui, ir smilkytuvais bei tikėjimo simboliu - kryžiumi.

Tokia katalikiško pobūdžio paroda, remiama Kauno miesto švietimo skyriaus, mokyklų direktorių ir daugelio kunigų, surengta pirmą kartą Lietuvoje.

Stefa BANIKONIENĖ
Kaunas
Autorės nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija