"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. kovo 12 d., Nr. 3 (52)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunųjų konstruktorių gretose -
ir merginos

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Dėstytojas Saulius Čepas
su jaunaisiais savo ugdytiniais
prie eksperimentinio automobilio
„U-Bosas“

Ukmergės aukštesniosios verslo mokyklos dėstytojai Saulių Čepą apibūdina kaip kruopštų, atsakingą, reiklų bendradarbį, mokiniai - kaip naujų idėjų generatorių, perduodantį savo žinias „Jaunųjų konstruktorių“ būreliui.

„Jaunųjų konstruktorių“ kūrybinė grupė gyvuoja trejus metus. Čia susirenka mokiniai, mėgstantys konstruoti, modernizuoti, susipažinti su naujovėmis bei jas praktiškai pritaikyti. Jaunieji konstruktoriai noriai konstruoja eksperimentines transporto priemones bei restauruoja senovinę techniką. Šio būrelio didžiąją daugumą sudaro automechanikų, taip pat prekių vežimo organizatorių grupių vaikinai bei siuvėjų specialybės merginos.

Dėstytojas S.Čepas džiaugiasi erdviomis patalpomis, kuriose užtenka vietos ir konstruoti, ir išklausyti paskaitų. Mokiniai darbuojasi automobilių laboratorijoje, variklių skyriuje, mokymo auditorijoje.

 

Konstruktorių pasiekimai

Pasak Aukštesniosios verslo mokyklos automobilių laboratorijos vedėjo S.Čepo, „Jaunųjų konstruktorių“ būrelį lanko šešiolika narių. „Mokiniai ateina savo noru. Lanko tie, kurie domisi automobiliais, technika, konstravimu, mėgsta modernizuoti, konstruoti, atrasti naujoves, tobulinti serijinius automobilius. Be to, kai kurie domisi motociklais. Šiuo metu turime sukonstravę eksperimentinį automobilį „U-Bosas“, kurio technines galimybes mokiniai išbando automobilių aikštelėje“, - pasakojo dėstytojas. Mokiniai skaito papildomą literatūrą, tariasi, nusprendžia, ką ir kaip padaryti, kad tai būtų patikima, paprasta ir suprantama konstrukcija.

Būrelio nariai, pradėję naują darbą, visuomet jį kruopščiai padaro. Šiais metais „Jaunųjų konstruktorių“ veikloje aktyviai dalyvauja Raimondas Kaulakys, Marius Valiulis, Gertrūda Takaravičiūtė, Raimondas Piešina ir kt.

Kaip teigia vadovas S.Čepas, būrelyje moksleiviai įgyja kūrybiškumo, sugeba savarankiškai priimti sprendimus, sužino automobilių ir motociklų sandaros ypatumus, sugeba siekti užsibrėžto tikslo. Dėstytojas pasidžiaugė, jog vaikinai, kurie praėjusiais metais atsakingai ir kruopščiai lankė būrelį, šiuo metu jau sėkmingai dirba autoservisuose, techninio aptarnavimo stotyse, individualiose įmonėse.

Visus domina eksperimentinis gaminys

Šiais metais „Jaunieji konstruktoriai“ tobulina mokykloje pagamintą eksperimentinį automobilį „U-Bosas”. Šis nedidelis automobilis, sveriantis 350 kg, turi galingą 80 arklio galių variklį. „Atlikus bandymus autodrome, paaiškėjo, jog konstrukcija pakankamai stabili. Bolidas turi ne tiktai galingą variklį, bet ir efektingą hidraulinių stabdžių sistemą, hidraulinę sankabą bei keturių laipsnių pavarų dėžę. Viso pasaulio mokslininkai ir konstruktoriai stengiasi išrasti įvairių transporto priemonių naujovių. Džiaugiamės, jog prie mokslo kūrimo, jaunųjų talentų ugdymo gali prisidėti ir mūsų mokykla”, - pasakoja S.Čepas.

Šiais metais eksperimentinis automobilis pasipuošė apsauginiais lankais, buvo įmontuotas magnetofonas, išplatinti ratai. Automobilių laboratorija taip pat praturtinta naujais mokymo stendais.

Ateityje planuojama modernizuoti ir tobulinti eksperimentinį automobilį, su juo dalyvauti tiek rajoninės reikšmės, tiek šalies parodose. Detalių darbams dažniausiai pasirūpina moksleiviai, taip pat padeda mokyklos administracija, ypač mokyklos direktorius Jonas Cesevičius.

„Jaunieji konstruktoriai“ savo eksperimentinį gaminį laiko garaže, tačiau tikisi, jog ateityje bus įrengta tokia laboratorija, į kurią galės įvažiuoti ir automobilis. Dabartinėje laboratorijoje sudarytos visos sąlygos dirbti, ji šildoma.

Dėstytojas mena, jog pačią „Jaunųjų konstruktorių“ būrelio mintį pateikė jis pats, o mokiniai, išgirdę apie naują būrelį mokykloje, iš karto prisijungė. Kiekvienais metais konstravimo paslapčių mokosi apie 20 moksleivių. Pažangiai besimokantys ir aktyvūs popamokinių užsiėmimų veikloje moksleiviai gauna stipendijas ir yra visokeriopai remiami.

Pomėgiui atiduoda visą širdį

„Jaunųjų konstruktorių“ būrelio vadovas S.Čepas technika susidomėjo būdamas keturiolikos metų. Pats nuolat lankydavosi Jaunųjų technikų stotyje, kartingistų būrelyje, kur su malonumu remontavo ir konstravo kartingus. Vėliau likimas atvedė į tą pačią mokymo įstaigą, kurioje dabar pats moko jaunimą. Prieš 22 metus baigęs Ukmergės technikumą, mokslų sėmėsi Kauno žemės ūkio universitete. S.Čepas, įgijęs inžinieriaus hidrotechniko magistro diplomą, trejus metus dirbo universitete mokymo meistru. Tačiau, kaip teigė pašnekovas, jo nesuviliojo didmiestis bei karjera ir jis grįžo į gimtinę.

Šiuo metu S.Čepas Ukmergės aukštesniojoje verslo mokykloje dėsto automobilių sandaros discipliną. Dėstytojas pasakojo, jog į jo namus nuolat keliauja įvairi senovinė technika, kuria suranda per skelbimus, spaudoje, internete; draugai, žinodami jo pomėgį, taip pat kai ką dovanoja.

Senos technikos restauravimas Lietuvoje pamažu tampa verslu, tačiau S.Čepas iš savo pomėgio nesipelno, tai jam tiesiog – hobis, malonus užsiėmimas, kuriam skiriamas visas laisvalaikis.

„Jaunųjų konstruktorių“ būrelio vadovas savo restauruotą techniką pristatė ir respublikinėse žemės ūkio parodose, vykusiose Kauno žemės ūkio universitete.

Ukmergė

Reginos MACKELIENĖS
nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija