"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. kovo 12 d., Nr. 3 (52)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Būsimasis chorvedys
groja vargonais

Arūnas Pikšrys – vienas gabiausių
Panevėžio konservatorijos studentų
Autoriaus nuotrauka

Švenčiant Vilniaus muzikos akademijos Vargonų katedros 40- metį, teisė groti jubiliejaus iškilmėse buvo suteikta Panevėžio konservatorijos studentui Arūnui Pikšriui. Jis atliko J.S.Bacho kūrinį. Studento grojimu buvo sužavėtas profesorius Gediminas Kviklys. Garsus muzikas nuoširdžiai spaudė jaunojo atlikėjo ranką.

Dvidešimtmetis A. Pikšrys – vienas gabiausių konservatorijos studentų. Jis yra chorinio dirigavimo ketvirtakursis. Baigęs aukštesniąją muzikos mokyklą, jaunuolis įgys papildomą vargonininko specialybę.

Pirmasis muzikos instrumentas, kuriuo vaikystėje grojo Arūnas, buvo armonika. Groti ja pamokė jo dėdė. Artimiau su fortepijonu susipažino mokydamasis groti juo privačiai Baisogaloje. Arūno senelė, matydama, kad vaikaitis yra gabus muzikai, jam nupirko nenaują pianiną. Nuo jo vaikas neatsitraukdavo valandomis. Dabar A. Pikšrys papildomai sugeba groti vargonais ir akordeonu. Studijuojant konservatorijoje, jam pakluso trombonas.

Nuo pirmo kurso A. Pikšrys lanko konservatorijos mišraus choro repeticijas. Vasarą jam teko dalyvauti Pasaulio lietuvių dainų šventėje Vilniuje. Turėdamas laisvo laiko, panevėžietis susipažino su sostinės Senamiesčiu, grožėjosi Vilniaus bažnyčių architektūra. Užsuko į Arkikatedrą Baziliką, kur klausėsi vargonų muzikos.

Savaitgaliais A. Pikšrio nesutiksi Panevėžyje. Tuo metu jis svečiuojasi gimtajame Grinkiškyje. Vietos bažnyčioje per šv. Mišias jaunuolis groja vargonais. Imtis tokio darbo Arūną prikalbino muzikai neabejingas ilgametis Grinkiškio bažnyčios administratorius kun. Juozapas Vaicekauskas. Maldos namuose veikia suaugusiųjų choras ir vaikų chorelis. Paprašytas Grinkiškio seniūno, Pašušvyje konservatorijos studentas yra atsakingas už diskoteką.

Būsimasis chorvedys mėgsta klausytis klasikinės muzikos. Jis turi nemažai kompaktinių diskų. Mylimiausi studento kompozitoriai – M.K.Čiurlionis, S.Rachmaninovas, F.Šopenas. Neišdildomą įspūdį jam paliko Rygos operos ir baleto teatre matytas pastatymas „ Raudonoji Žizel“. Į Latviją vyko konservatorijos autobusu.

Nerūkantis ir nevartojantis svaigalų A. Pikšrys mielai žaidžia krepšinį. Kitas jo pomėgis – žvejyba. Parvykęs namo ir pasiėmęs meškerę, Arūnas dažnokai patraukia prie Šušvės upelio. Neblogai jame kimba karpiai. Kartą, traukiant didoką karosą, nutrūko meškerės valas. Arūnas buvo priverstas šokti į vandenį, kad sugautų žuvį.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija