"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. gegužės 21 d., Nr. 5 (54)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Praktinės žinios –
tai bendradarbiaujant įgytas turtas

Bronius VERTELKA

Tinkamai mugei buvo
pasirengusi Rietavo kolegija

Vilniaus kolegijos studentė
Lina Baužytė džiaugėsi
susiradusi verslo partnerį

Dvi saulės kupinas pavasario dienas Panevėžio lengvosios atletikos manieže vyko trečioji tarptautinė ir aštuntoji respublikinė verslo praktinio mokymo firmų mugė „Panevėžys 2004“. Ją organizavo Panevėžio kolegija kartu su Švietimo ir mokslo ministerija bei Lietuvos praktinio mokymo firmų centru „SimuLith“. Tokia mugė mieste prie Nevėžio upės krantų vyko pirmą kartą. Į Aukštaitijos sostinę, kuri nuo seno garsi įvairiais amatais, prekybos tradicijomis, darbščiais ir kūrybingais žmonėmis, pristatyti savo prekių ir paslaugų atvyko apie pusšimtis Lietuvos aukštųjų, profesinių ir vidurinių mokyklų, verslo praktinio mokymo firmų, svečiai iš Suomijos Turku miesto ir Slovakijos valstybinio profesinio mokymo instituto. Mugės atidaryme dalyvavo švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius, Specialistų rengimo departamento direktorius Romualdas Pusvaškis, kiti ministerijos darbuotojai, Panevėžio apskrities viršininkas Rimantas Sankauskas, Aukštaitijos sostinės meras Vitas Matuzas, įmonių ir organizacijų verslo atstovai.

Pagrindinis mugės organizatorius – Panevėžio kolegijos direktorius dr. Kęstutis Gudas palinkėjo visiems geros kloties gerinant savo įgūdžius verslo srityje ir užmezgant naujus kontaktus. „Didžiausia šventė yra tai, kad matau tiek daug jaunų veidų, kuriuos galima palyginti su Lietuvos pavasariu. Kuo daugiau žmonių imsis smulkaus ir vidutinio verslo, sugebės padaryti šiuolaikiškai, konkuruoti ne tik mūsų valstybėje, bet ir Europoje, tuo mūsų kraštas sparčiau žengs pažangos keliu. Nuo to priklausys kiekvieno žmogaus gyvenimas, jo pajamos ar senatvės pensija“, - pabrėžė ministras A. Monkevičius. Kalbėjęs meras V. Matuzas iškėlė mintį: kodėl tradicine tapusios ir rudenį vykstančios Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų parodos-mugės nesurengus kartu su jaunųjų verslininkų muge? Apskrities viršininkas R. Sankauskas teigė, jog teorinės žinios yra geras dalykas, tačiau ne vien jų pakanka versle. „Džiaugiuosi, kad formuoti jaunųjų specialistų praktinius įgūdžius padeda praktinio verslo firmos, kurių atstovai atvyko į šį renginį“,- priminė jis.

Simbolinę mugės atidarymo juostą perkirpo ministras A. Monkevičius ir Panevėžio kolegijos direktorius dr. K. Gudas. Puikaus renginio dalyviams ir svečiams nuotaiką kėlė koncertavęs pasaulinę šlovę pelnęs Remigijaus Vilio vadovaujamas pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“ ir merginų šokėjų grupė. Klaipėdos siuvimo ir verslo paslaugų mokyklos auklėtiniai pristatė savo sukurtų drabužių modelių kolekciją.

Tinkamai mugei buvo pasiengusi Rietavo kolegija. Joje mokosi 1600 studentų pagal 11 studijų programų. Žinias čia gilina jaunuoliai iš 13 rajonų. Kolegija turi savo fakultetus Rietave, Telšiuose ir Mažeikiuose. Rietavas – vienintelis šalies provincijos miestas, galintis didžiuotis savo savarankiška aukštąja mokykla. Kolegijos studentai yra įkūrę išgalvotą uždarąją akcinę bendrovę „Auksinė žuvelė“. Joje naudojami netikri pinigai ir sąskaitos faktūros. Ši įmonė padeda išmokti studentams to, ką privalo žinoti verslininkai. „Auksinė žuvelė“ mugėje galėjo pasiūlyti 34 pavadinimų žuvies gaminių. „Pernai mugėje Šiauliuose jų pardavėme už dešimt tūkstančių litų. Dabar galvojame realizuoti už 15-20 tūkstančių“, - savo verslo sėkme tikėjo Rietavo kolegijos verslo organizavimo specialybės studentas Audrius Pilvinis.

Prie 43-io mugės stendo irgi netrūko smalsuolių. Žavios reklamos agentės siūlė išbandyti savo jėgas saldžiosios laimės pynime. „Tai gera proga pasinerti į saldumynų pasaulį“,- gundomai suokė jos. Neatsispyrė tokiems Vilniaus kolegijos studenčių kerams svečias iš Suomijos. „Atleiskite, teks jums luktelėti, nes suradau verslo partnerį, todėl negaliu palikti kliento vieno“, - maloniai aiškino vilnietė Lina Baužytė, mums pabandžius ją užkalbinti.

Mugės darbą vertino autoritetinga komisija, kuriai vadovavo Viešosios įstaigos „Panevėžio konsultacinis centras“ direktorė Akvilė Ramanauskienė.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija