"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. gegužės 21 d., Nr. 5 (54)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Moksleiviai - verslininkai

Benjaminas ŽULYS

Kauno jėzuitų gimnazijos
jaunieji verslininkai savo
mokyklos kieme
pardavinėja ledus

Kauno jėzuitų gimnazijos moksleiviai labiausiai užsiėmę mokymusi - tai suprantama. O greta to daug jų savo laisvalaikį leidžia sporto aikštyne, šoka, dainuoja, vaidina, tapo paveikslus, karpo karpinius, mezga ir kt. O štai neseniai grupė gimnazijos moksleivių įkūrė akcinę bendrovę, kurios nariai dabar pardavinėja ledus. Tai tikri verslininkai su visais būdingais bei reikalingais verslo bruožais, dirbą, galvoją apie šią firmos dieną ir ateitį.

Vienas tokių entuziastų - jau įkurtos bendrovės prezidentas devintos klasės gimnazistas Justinas Jarusevičius. Pirmoji pažintis įvyko tarsi atsitiktinai, o gal iš tikrųjų kažkur pasąmonėje, mintyse kirbėjo noras labiau pažinti verslo ypatumus.

Viskas prasidėjo nuo to, kai prieš kurį laiką ekonomikos mokytoja Laima Danilevičienė moksleiviams užsiminė, kad jie galėtų steigti akcinę bendrovę, išmėgintų savo jėgas versle, pelnytųsi vieną kitą litą. Didesnių raginimų, agitacijų neprireikė. Per trumpą laiką susibūrė devynių moksleivių grupė. Jie nutarė įkurti akcinę bendrovę ir prekiauti ledais. Viena Kaune gyvuojanti, ledus gaminanti firma geranoriškai patikėjo gimnazistams prekiauti savo produkcija, dargi veltui paskolino ledų vežimėlį. Justinas gerai pamena, kiek reikėjo numinti įvairių valdininkų slenksčių, kol buvo gautos pažymos iš higienos, sveikatos žinybų, sutvarkyti dokumentai, gauti leidimai. Ir šen, ir ten į jaunuosius verslininkus buvo žvelgiama su nepasitikėjimu, netgi pašaipa. Bet užsispyrimas nugalėjo. Buvo išleista 100 akcijų, parduota 95-ios, kiekviena po penkis litus. Jaunieji verslininkai po pamokų ne vieną popietę ir vakarą prasėdėjo prie dokumentų, instrukcijų, nuorodų šūsnies, kol perkando šio verslo ypatumus. Tokia buvo nelengva pradžia.

Ledai pardavinėjami gimnazijos kieme. Porcija kainuoja nuo 70 centų iki 1,80 lito. Šios kainos nėra didesnės už kainas prekybos centruose. Ledus perka gimnazijos mokytojai, moksleiviai, čia apsilanką jų tėvai, kiti svečiai. Nuo kovo vidurio, kai buvo įsteigta bendrovė, moksleiviai jau gavo per 600 litų grynojo pelno.

Tiesa, jaunasis bendrovės prezidentas, kaip ir kai kurie jo bendraminčiai, neketina savo gyvenimą susieti vien tik su verslu, prekyba. Pavyzdžiui, Justinas, baigęs gimnaziją, ketina studijuoti mediciną, tapti gydytoju. O dabartinė verslo veikla ne tik nepakenks, bet duos praktinės naudos apskritai verslo srityje. Tai gyvenime gali praversti.

Ateityje bendrovės veiklą ketinama plėtoti, netgi samdyti naujų darbuotojų.

Tokių vadinamųjų mokyklinių akcinių bendrovių Lietuvoje yra 88-ios. neseniai Vilniuje, Teisės universitete, įvykusioje moksleivių mugėje Kauno jėzuitų gimnazijos moksleivių akcinei bendrovei buvo pripažinta pirmoji vieta. Tai svarus pripažinimas. O svarbiausioji pareiga, kaip ir ligi šiol, yra gerai mokytis. To jaunieji verslininkai neužmiršta.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija