"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. birželio 18 d., Nr. 6 (55)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Utenos vaikai -
geriausi tautinių šokių šokėjai

„Vieversos“ jaunimo grupės
šokėjai didžiuojasi galėdami
populiarinti tautinius šokius

Šalyje kas ketveri metai vyksta konkursas „Šoka Lietuvos vaikai“. Respublikiniame trečiajame „Aguonėlės“ ture dalyvauja tik tautinių šokių, dainų ir šokių ansambliai, šokių studijos ir šokių teatrai.

Garsina savąjį miestą

Pavasarį Vilniuje vykusiame „Aguonėlės“ ture Utenos kultūros centro vaikų ir jaunimo šokių ir dainų ansamblis pripažintas geriausiu ir apdovanotas Kultūros, Švietimo ir mokslo ministerijų ir Lietuvos liaudies kultūros centro pirmo laipsnio diplomu bei padėka.

„Vieversos“ šokėjai ir dainininkai šiame konkurse dalyvauja jau trečiąkart ir visada gimtajam miestui parveža laureatų diplomus. Kaip pasakojo vaikų ir jaunimo šokių ir dainų ansamblio „Vieversa“ vadovė Robertą Macelienė, įvairiose kategorijose šįmet varžėsi net 18 kolektyvų iš Kauno, Vilniaus, Plungės, Klaipėdos ir kitų šalies miestų. Visuose šiuose kolektyvuose šoka per tris tūkstančius vaikų.

Rodė kaimo jaunimo vakarojimus

Trečiajame „Aguonėlės“ ture dalyvavo dvi „Vieversos“ ansamblio grupės - jaunimas ir jaunučiai, kurie parodė bendrą 30 minučių trukmės kaimo jaunimo vakarojimų programą, atspindinčią Rytų Aukštaitijos etnokultūrines tradicijas. Šokėjams padėjo ansamblio vokalinė grupė (vadovė Onutė Aneknavičienė), tarmiškai atlikusi dvi mūsų krašto dainas „Aušta aušrela“ ir „Avižų kisielius“. Ansambliečiams grojo Arūno Paškevičiaus vadovaujama kapela. Tarmiškai programą vedė Kultūros centro vaikų dramos studijos dalyvės Ugnė ir Vaida (vadovė Vida Kairienė). Vertinimo komisijos narys profesorius Algirdas Vyžintas buvo sužavėtas uteniškiais, saugančiais ir populiarinančiais savąją tarmę. Pasak R.Macelienės, vaikai labai atsakingai rengėsi konkursui, o jo metu buvo susikaupę ir labai norėjo ne tik nugalėti, bet ir parodyti, kad jie šoka ir dirba ne veltui. Paskelbus konkurso rezultatus, vieversiečiai ne tik džiūgavo, bet ir verkė iš laimės.

Mokyklose nyksta tautinių šokių tradicija

„Man, ansamblio vadovei, gražiausia, kad vaikai taip myli liaudies šokį ir didžiuojasi galėdami ta meile užkrėsti kitus.Vertinimo komisijos nariai irgi buvo sužavėti tokia gausybe vaikų, šokančių tautinius šokius. Gaila, kad Utenos mokyklose beveik nebeliko tautinių šokių ratelių, - sakė R.Macelienė. - O į „Vieversą“ visų norinčiųjų priimti negaliu. Dabar kolektyve šoka apie 80 šokėjų nuo šešerių iki aštuoniolikos metų. Jei būtų galimybių, tikiu, kad šoktų dvigubai, o gal ir trigubai daugiau vaikų. Žvelgdami į pasaulį, turime nepamiršti, kad esame lietuviai ir pirmiausia turime išmokti šokti savo šokius. Tik savo tautiniais šokiais, muzika, liaudies dainomis esame įdomūs ir saviti“.

Gegužės mėnesį Utenos kultūros centro vaikų ir jaunimo šokių ir dainų ansamblio „Vieversa“ jaunimo grupė, dainininkai ir muzikantai dalyvavo Turkijoje vyksiančiame tarptautiniame tautinių šokių festivalyje.

Rūta JONUŠKIENĖ

Utena

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija