"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. birželio 18 d., Nr. 6 (55)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Jaunųjų kūrėjų eilės

Savo kūrybą skaito viena
jauniausių šventės dalyvių,
darželinukė
Samanta Šimukauskaitė

Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje, įvyko graži, išraiškinga jaunųjų kūrėjų popietė. Išraiškinga todėl, kad joje dalyvavo jaunieji prozaikai, poetai ir poetės iš daugelio šalies miestų bei rajonų mokyklų nuo pirmos iki dvyliktos klasės. Netgi buvo darželinukų, kurie į šventę atvyko su savo kūrinėliais, juos patys ir perskaitė.

Į renginį Kaune jaunieji kūrėjai atvyko jau tapę pagal projektą „Palikimas ir gyvoji literatūra“ anksčiau surengto respublikinio jaunųjų literatų konkurso laureatais. Jame dalyvavo 305 autoriai, iš kurių nugalėtojais tapo 33, o į šventę atvyko šiek tiek mažiau, bet tai nė kiek nesumažino šventės grožio. Popietėje dalyvavo ir mokyklų pedagogai, moksleivių tėvai, dauguma - iš Kauno miesto bei rajono. Tad susirinko didelis būrys atlikėjų, svečių iš Biržų, Vilkaviškio, Vilniaus, Kauno, Alytaus, Tauragės, Panevėžio, Palangos, Trakų, Kretingos, kitų miestų, rajonų, miestelių.

Muziejaus sodelyje savo kūrybą skaitė konkurso laureatai, svečiai. Populiariausia buvo eiliuota kūryba. Savo kūrybą skaitė jaunosios poetės Roberta Vecco iš Kauno, Kristina Botyriūtė iš Kauno rajono, Eglė Butkevičiūtė, Kristina Kalpokaitė, Vaida Šernauskaitė, Živilė Litvinaitė. Kauno pagrindinės mokyklos „Anima“ moksleivis Petras Nutautas paskaitė savo poemos ištrauką, šventės dalyvė Austėja Masiokaitė - ištrauką savo romano, parašyto praeitą vasarą. Savo kūrybos fragmentų paskaitė jaunieji prozininkai Mindaugas Vilkas, Ignas Kalpokas. Daug aplodismentų susilaukė savo kūrybos paskaičiusios pirmą klasę baigusi Ieva Lapinskaitė ir darželinukė Samanta Šimukauskaitė. Kai kuriuos kūrinėlius šventės dalyviai sukūrė kone pačiose renginio išvakarėse. Maža to, nedidelis konkursas buvo surengtas ir pačioje popietėje. Jauniesiems autoriams bei atlikėjams ir čia įkvėpimo nepristigo. Geriausiai šiame konkursėlyje buvo įvertintas septynmetės Šarūnės Meškaitytės literatūrinis darbelis, taip pat būsimosios aštuntokės Kristinos Botyriūtės bei šiemet vidurinę mokyklą baigusios Vaidos Šernauskaitės kūrinėliai. Renginio organizatoriai atkreipė dėmesį, kad jaunųjų kūrėjų šventėje vyravo įvairiausi žanrai - eilėraščiai, poemos, novelės, apysakos, sakmės, pasakos, mini romanas, filosofinis romanas, humoreskos, dienoraštis, laiškai, detektyvas ir kt. Ne vienas šventės dalyvių kalbėjo, kad galbūt iš šio jaunųjų autorių būrelio iškils ne vienas žymus poetas, prozaikas, dramaturgas. Nes pirmieji daigai jau byloja apie galimai būsimą gražų derlių.

Šventę paįvairino ir muzika. Skambėjo gitaros, fleitos garsai, dainos. Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė šventėje sakė, kad toks renginys šiame jaukiame sodelyje - pirmas, bet ne paskutinis. Tokia šventė šalies jauniesiems literatams taps tradicine ir vyks kiekvienais metais.

Benjaminas ŽULYS

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija