"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. liepos 16 d., Nr. 7 (56)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvos jaunimo dienos
„Negaliu tylėti“

Nemažai jaunuolių iš Lietuvos, atsivėrus geležinei uždangai ir susidarius galimybėms bendrauti ir pažinti Bažnyčią platesniame kontekste, dalyvavo Europos jaunimo susitikimuose, kuriuos skirtinguose Europos miestuose rengia Taizė bendruomenė. Paskutinis toks susitikimas vyko metų sandūroje Paryžiuje, kitas vyks Lisabonoje. Juose dalyvauja apie 70-90 tūkstančių jaunuolių iš Europos, tarp jų ir tūkstančiai lietuvių. Su Visuotine Bažnyčia lietuviai taip pat galėjo susipažinti dalyvaudami ir Pasaulio jaunimo dienose, iš kurių parsiveždavo pačių nuostabiausių įspūdžių. 2000 metais jubiliejinėse Pasaulio jaunimo dienose Romoje dalyvavo per pusantro milijono jaunimo.

Lietuvoje, ypač švenčiant krikščionybės 2000-ųjų metų jubiliejų, buvo ne vienas masinis renginys skirtas jaunimui. Šie jiems labai patiko ir padėjo patiems atrasti sau artimą ir patrauklią Bažnyčią, kuri yra šiuolaikiška ir byloja šiandienine kalba bei pasirodo naujomis formomis. Vienas plačiai nuskambėjusių renginių jaunimui, pavadintas „Tarp dangaus ir žemės“, vyko 2000-aisiais Vilniuje. Tęsdami jaunimo susibūrimų gražią tradiciją, pranešame, kad liepos 24-25 dienomis Šiauliuose vyks Lietuvos jaunimo dienos (LJD), kurias rengia Jaunimo pastoracijos taryba prie Lietuvos Vyskupų Konferencijos drauge su Šiaulių vyskupija. Tai trečias toks renginys: pirmasis sėkmingai įvyko 1997 metais. Tai buvo piligriminė kelionė iš Vilniaus į Trakus.

1995 metais teletiltas sujungė septynias Europos vietas, tarp kurių buvo ir Kryžių kalnas. Praėjus mažne dešimtmečiui nuo teletilto tarp Loreto, kur šimtatūkstantinė jaunimo minia šventė „Eurhope“ – Europos vilties – šventę kartu su Popiežiumi, ir Kryžių kalno – jaunimas vėl rinksis prie Kryžių kalno viltingai švęsti Eucharistiją, kurios metu skambės šiuolaikiškos, jaunimo pamėgtos giesmės; bus tiesioginė transliacija per Lietuvos televiziją.

Šiose jaunimo dienose taip pat norima atkreipti dėmesį į provincijoje esantį jaunimą ir sudaryti jam galimybes pasisemti dvasinių turtų, užmegzti naujų draugysčių, pažinčių. Šiemet organizuojamų LJD tema „Negaliu tylėti“. Viena vertus, jos siekia šiandienine kalba ir pritaikyta jaunimui programa prabilti apie amžinąsias krikščionybės bei bendražmogiškąsias vertybes, kita vertus, tai ir pasipriešinimas masinei kultūrai, masiniams įvaizdžiams, kuriuos agresyviai bruka suinteresuotos finansinės grupės. Krikščionybė amžiais skelbė tikrąją meilę, laisvę, džiaugsmą; šios LJD taip pat siekia netylėti apie šias vertybes, kurios neretai yra suprantamos visiškai išvirkštine ir iškreipta prasme. Suvokęs amžinųjų vertybių jėgą ir spindesį, jaunimas negali tylėti, nori jomis dalytis su visais. Taip pat kviečia visus netylėti ir kartu su keliatūkstantine bendraamžių minia ieškoti atsakymų į rūpimus klausimus, matant visuomenės tiek šviesiąją, tiek tamsiąją puses. Šis jaunimo susibūrimas – tai kvietimas neplaukti pasroviui, nes tik negyvos žuvys plaukia pasroviui; tai kvietimas išeiti iš „matricos“, nebūti zombiais, patiems laisvai nuspręsti kurti savo likimą remiantis dvasinėmis vertybėmis, kartu su Šventąja Meilės, Džiaugsmo Tiesos, Laisvės, Išminties, Ištvermės ir Kantrybės Dvasia.

Šiame pagrindiniame metų renginyje tikimės sulaukti iki penkių tūkstančių jaunų žmonių iš visų Lietuvos parapijų, katalikiškų jaunimo organizacijų, judėjimų, vienuolijų. Tikimės, kad ši jaunimo šventė sudomins moksleivius, studentus, taip pat ir dirbantį jaunimą. Patirtis parodė, kad tokio pobūdžio renginiuose prasmingai gali dalyvauti jauni žmonės nuo penkiolikos metų. Registruotis galima iki liepos 17 dienos vyskupijų jaunimo centruose arba ieškoti informacijos savo parapijose. Išsamesnės informacijos rasti bei registruotis galima ir internete: ljd2004.lcn.lt .

Pagrindiniai LJD tikslai: suteikti jauniems žmonėms galimybę išgyventi bendrystę tikėjime ir motyvuoti bei stiprinti jų aktyvumą Bažnyčioje ir visuomenėje. Rengėjai pasiūlo jaunimui įdomią ir prasmingą programą: bendruomeninį Eucharistijos šventimą prie Kryžių kalno, kelias dešimtis teminių užsiėmimų pagal interesus, geros šiuolaikinės muzikos koncertą, piligriminę kelionę ir kt. Į renginį taip pat įsitrauks Vokietijos vyskupijų atstovai. Tikimės, kad jie asmeniškai pakvies Lietuvos jaunimą dalyvauti Pasaulio jaunimo dienose, vyksiančiose 2005 metų vasarą Vokietijoje. Kas jau yra dalyvavę panašiuose renginiuose – žino, ko tikėtis, kitiems – verta pasikliauti kitų patirtais įspūdžiais ir dabar patiems įsitikinti, kad tai, tikrai įdomu, džiaugsminga, turininga ir prasminga. Netylėkime... Iki malonaus pasimatymo...

Juozas DAPŠAUSKAS,
LJD „Negaliu tylėti“ atstovas spaudai (tel. 8 651 30560)

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija