"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. spalio 15 d., Nr. 10 (59)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Protestuodama prieš draudimą mokyklose ryšėti islamiškas skareles, Prancūzijos musulmonė nusiskuto plaukus

Musulmonė mergina, paklusdama Prancūzijos įstatymui, draudžiančiam ryšėti islamiškas skareles valstybės mokyklose, sugrįžo į mokyklą be galvos apdangalo, tačiau protestuodama prieš tokį įstatymą galvą buvo nusiskutusi plikai.

„Aš gerbsiu tiek Prancūzijos, tiek ir musulmonų įstatymus ir neryšėsiu skarelės, tačiau niekas nematys ir mano plaukų, - sakė Strasbūro vidurinės mokyklos moksleivė Kenetė Doganei. - Aš gerbiu įstatymus, tačiau įstatymai negerbia manęs”.

Apie 120 musulmonių mergaičių visoje Prancūzijoje reikalavo joms leisti mokyklose būti su skarelėmis, kai rugsėjo 2 dieną Prancūzijos vyriausybė įteisino draudimą, pagal kurį mokyklose draudžiama ryšėti religines skareles ar turėti kitus religiją pabrėžiančius simbolius. Dauguma mergaičių nusileido reikalavimams, bijodamos būti pašalintos iš mokyklų.

Prancūzija įteisino tokį draudimą, norėdama pažaboti augančią musulmonų mažumos įtaką. Šioje šalyje taip pat neleidžiama žydams nešioti jų galvos apdangalų bei krikščionims ant kaklo kabintis didelių kryžių, tačiau kai kurie mokiniai pamokose būna su šiais atributais.

Strasbūro universiteto islamo ekspertas Frankas Fregosis (Franck Fregosi) teigia, kad šiuo draudimu nieko nepasiekta, tiktai buvo sukelta sumaištis tarp jaunų musulmonių, kurioms reikėjo apsispręsti, ar atsisakyti religinės pareigos, ar būti pašalintoms iš mokyklų.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija