"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. lapkričio 12 d., Nr. 11 (60)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ne tikrovės drumzlėse,
o idealo šviesoj atgimsta tauta

Ramunė KARDAUSKAITĖ

Būrelis konferencijos
dalyvių prie Aušros Vartų

…konferencijai prasidėjus…

Krintantys spalvoti lapai ir skaisčiai šviečianti rudens saulė sušaukė visus Vilniaus krašto ateitininkus į spalio 10 dieną vykusią konferenciją „Ne tikrovės drumzlėse, o idealo šviesoj atgimsta tauta“. Susitikimas prasidėjo ateitininkų himnu, sveikinimo žodį tarė Ateitininkų federacijos pirmininkas Liutauras Serapinas. Jo akyse slypėjo susirūpinimas gal dėl vykusių tą dieną rinkimų į Seimą, o gal dėl šiek tiek mažesnių, bet ne mažiau rimtų rinkimų į Vilniaus krašto ateitininkų valdybą. Ne veltui tądien L.Serapino kalboje skambėjo žodžiai: „pasaulėžiūra“, „tautiškumas“.

Susirinkusiuosius sveikino dr. Vincas Rastenis, linkėdamas augti, stiprėti, kad jokie skersvėjai mums neturėtų įtakos. JAV lietuvių ateitininkų vicepirmininkė Laima Šalčiuvienė stebėjosi konferencijos dalyvių gausumu ir tuo, kad federacijoje bendraujama nepaisant amžiaus skirtumų. Ji ragino visada drąsiai, atmerktomis akimis žygiuoti pirmyn, žinoti, kas mes esame ir kur einame. Tik būdami stiprūs ir nepalaužiami galėsime atsispirti kimbančioms prie mūsų blogio drumzlėms. Prisimindama sekmadienio Evangeliją, ji kalbėjo apie dėkingumo reikšmę.

Dr. Egidijus Vareikis drąsino ateitininkų vertybes nešti į gatvę, dalytis jomis su kitais.

Konferencijos įvadinę dalį užbaigė Inga ir Elena, kurios padainavo nuotaikingą lietuvių liaudies dainą „Teka teka skaisti saulė...”

…provokacijos…

Į konferenciją buvo pakviestas ir Švietimo kaitos fondo direktorius Vytautas Toleikis. Jis apžvelgė ateitininkų organizacijos gyvavimą ir veiklą. Direktorius taip pat svarstė, komentavo, kėlė klausimus, priekaištavo, ne kartą ir šiurkščiu žodžiu „sudavė“ ateitininkams. Tikra to žodžio prasme, vyko provokacija. V. Toleikis savo pranešime aptarė ideologinius ir stiliaus skirtumus tarp Vilniaus ir Kauno ateitininkų 1989-1993 metais. V.Toleikiui darbas su ateitininkais nesvetimas, jis ilgametis šios organizacijos veikėjas; jis ir šiandien – ateitininkas.

Kaitos fondo direktorius savo kalboje daug dėmesio skyrė laimės problemai. Visiems yra aišku, kad laimės siekia kiekvienas, kad giliai širdyje yra paslėptas didžiulis jos troškulys. Todėl pranešėjas ir klausė: kiek organizacija padeda būti laimingesniems? Ar, priklausydami šiai organizacijai, galime jaustis laimingi? Kas yra ne taip, jeigu atėję nauji žmonės greit ją palieka? Ar jie čia neranda laimės, neatranda joje savęs? V.Toleikis perspėjo, kad pasaulis pilnas pavojų, duobių, drumzlių, kad pats pasaulis yra iššūkis žmogui. Mums būtina tą pasaulį skaityti, interpretuoti, vertinti. Mūsų veiklos sėkmingumas priklauso nuo to, kaip mes įvertiname šiuolaikinį pasaulį, kaip tuos pastebėjimus panaudojame savo veikloje. Ateitininkams taip pat buvo papriekaištauta, kad jie per mažai minimi žiniasklaidoje. V. Toleikio nuomone, šiai federacijai taip pat stinga idealų. Jis drąsiai klausė, ką mes galėtume vadinti idealiu ateitininku? Į ką ateitininkas galėtų lygiuotis? Ar idealūs ateitininkai lygūs uoliems katalikams? V. Toleikis taip pat klausė, ką ateitininkai gali pasiūlyti Lietuvos jaunimui, visuomenei, kaip gali būti naudingi savo valstybei ir už ką verta juos mylėti ar įsitraukti į jų gretas.

V. Toleikis uždavė daug klausimų, bandė kelti ateitininkų orumą, pažadinti jų atsakomybę. Ar jis buvo teisus? Žinoma tik viena: niekas iš ateitininkų neatsistojo ir nepasakė, kad tai, ką jis kalba, ateitininkų visiškai neliečia…

Dr. Eglė Laumenskaitė skaitė paskaitą „Jėzus Kristus – idealas ar tikrovė”. Tylus pranešėjos balsas skambėjo kaip sekmadieninė malda, liečianti tikrovės ir idėjos problemas. Kristus yra tikrovė, Juo reikia gyventi, o ne skelbti apie Jį.

…ilgai laukti rinkimai…

Vilniaus krašto ateitininkų valdyba pristatė praėjusių metų ataskaitą. Sąrašas renginių, kuriuos pavyko jiems surengti, buvo stebinantis. Bet meteliai prabėgo, ir reikia leisti kitiems ateitininkams parodyti savo sumanumą. Išrinkta naujoji valdyba, kurią sudaro: seserys Elena ir Asta Bučelytės, Jonas Augustinavičius, Julija Jurkonytė, Alina Grigaitė, Renata Žukaitė ir Rytis Renkauskas.

Nuoširdžiai sveikiname naująją valdybą ir linkime daug ištvermės darbe!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija