"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. kovo 18 d., Nr. 3 (64)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Galvokite apie ateitį būdami blaivūs

Jokia čia gėda rūkyti, gerti... Tai pas mus tapo natūralu ir net priimtina. Rūko visai dar vaikai ir viešai, ir niekam tai nesvarbu. Na, sakykim, tėvams nesvarbu, bet ar nebūtų gražu, kad su klystančiu jaunimu pakalbėtų, pabendrautų kunigas? Tik jokiu būdu ne piktu žodžiu, ne pamokslaudamas. Reikia jaunimą kažkaip gelbėti.

Man įstrigo kartą perskaityti žodžiai. Motina savo studentei dukrai sako: „Vaikeli, gal tavo vaikinas ir geras žmogus, bet labai blogai, kad jis rūko. Nebus įmanoma sulaukti sveiko vaikaičio...“. Dukra labai susimąstė. Kuri normali motina nori auginti ligotą vaikelį?

Kol nevėlu, kol dar nepradėjote traukti dūmo, ar rūkote retsykiais – meskite šį bjaurų įprotį ir blaiviai galvokite apie savo ir vaikų ateitį. Šlykštu žiūrėti, kokie rūkalių dantys, ar su tokiu žmogumi galima pasibučiuoti?

Tad jei mergina yra nors kiek mąstanti, tikrai nedraugaus su rūkančiu ar išgėrinėjančiu vaikinu. Rūkančiųjų tėvai ir vaikai serga bronchitais, plaučių uždegimais, astmomis ir kitomis ligomis. Aplinka ir taip užteršta, bet mes dar teršiame ją cigarečių dūmais! Kokia laimė tėvams susilaukti sveiko kūdikėlio, bet jei vienas iš tėvų rūko, tai beveik neįmanoma. Tokie tėvai galvoja tik apie save, yra savimylos.

Dažnas sako, kad namie nerūko, o išeina į balkoną, lauką. Čia didelio skirtumo nėra. Vis tiek namuose yra rūkalius.

Pažvelkime į parduotuvių, kioskų lentynas. Cigaretės dailiai sudėtos, popierius blizgantis, raidės didelės. Yra parašyta, kad tabakas labai kenkia sveikatai, bet niekas tų draudimų nepaiso. Stebėjau, kaip nėščia moteris traukė dūmą, o kad beldžiasi jos pačios vaikelis į pasaulį – jai nė motais. Ar mažai Lietuvoje išsigimusių vaikų? O kaip būtų nuostabu ir kiek mamų dėkotų, kad parduotuvėse cigarečių išvis neliktų. Žinau, kad tai nerealu, bet pasvajokime. Jau ir taip mūsų gamta užteršta, o čia dar cigarečių dūmai.

Merginos, nebūkite užrištomis akimis ir žiūrėkite, kokius draugus renkatės. Save gerbianti mergina nepradės draugauti su rūkančiu vaikinu. Tai turėtų ją žeminti. Jei tu šiandien neturi valios nerūkyti, tai iš kur galima žinoti, kad tu negersi alaus, vyno? Tokie žmonės yra silpnavaliai ir jei nesugeba susidoroti su savo problemomis, galima kreiptis į psichologus.

Ieva S.

Akmenė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija