"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. gegužės 20 d., Nr. 5 (66)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Tolima ir artima Ispanija

Benjaminas ŽULYS

Maironio gimnazijos direktorė
Daiva Garnienė, Ispanijos
ambasados konkurso nugalėtoja
Greta Ivaškevičiūtė, Ispanijos
ambasadorius Fidelis Lopesas
Alvarezas, ispanų kalbos
mokytoja Inga Papšytė
su kitais jaunaisiais
ispanų kalbos mylėtojais

Ne paslaptis, kad buvusioje Sovietų Sąjungoje visose mokyklose, be gimtosios kalbos, vyravo rusų kalba. Dabar Lietuvoje, be lietuvių kalbos, iškilo anglų. Jos mokomasi ne vien pradinėse, vidurinėse mokyklose, gimnazijose, bet ir kai kuriuose vaikų darželiuose. Tiesa, kai kur dar dėstomos ir kitos užsienio kalbos, bet ne taip gausiai kaip anglų. Šioji užsienio kalba vyrauja ir Kauno Maironio gimnazijoje. Tačiau greta jos dėstomos ir kitos. Be anglų kalbos, čia dar galima mokytis rusų, vokiečių, ispanų, kitais mokslo metais ketinama mokyti ir prancūzų kalbos. Be to, kurį laiką veikė ir latvių kalbos būrelis, kitais mokslo metais jį vėl rengiamasi atkurti.

O tą dieną Maironio gimnazijoje buvo labiau pagerbti moksleiviai – ispanų kalbos mylėtojai. Į salę jų susirinko nemažas jaunatviškas būrys, nes ispanų kalbos mokosi apie septyniasdešimt gimnazistų. (Iš viso gimnazijoje – 540 moksleivių.) Susirinko neatsitiktinai. Pas juos į svečius atvyko Ispanijos karalystės ambasadorius Lietuvoje Fidelis Lopesas Alvarezas (Fidel Lopes Alvarez), ambasados darbuotojas Pablas Verdeosas Perezas (Pablo Verdeo Perez) ir ispanų kalbos dėstytoja Vilniaus universitete Marija Alvarez (Maria Alvarez). Svečiams buvo įdomu pabendrauti su ispaniškai kalbančiais moksleiviais, jie maloniai atsakinėjo į jaunimo klausimus. Pats ambasadorius pasisveikinęs ir kelis sakinius taręs lietuviškai, vėliau papasakojo, kad Lietuvoje dirba keturiolika mėnesių, mokosi lietuvių kalbos, kuri esanti gana sudėtinga, bet įveikiama.

Gimnazijos direktorė Daiva Garnienė svečiams aprodė mokyklą, trumpai nušvietė jos istoriją. Gimnazija pastatyta 1863 metais ir vadinosi Kauno gubernijos gimnazija. Kaip tik čia 1920-1922 metais dirbo Lietuvos Steigiamasis Seimas, čia 1922-aisiais buvo priimta Lietuvos Konstitucija, 1922–1927 metais posėdžiavo pirmas, antras ir trečias Lietuvos Seimai. Šioje gimnazijoje mokėsi poetas Maironis, kurio vardu ir pavadinta mokykla.

Ispanijos ambasadorius papasakojo, kad visame pasaulyje ispaniškai kalba apie pusė milijardo žmonių. Ambasados tikslas esąs plėtoti kultūrinius, ekonominius ryšius su Lietuva, propaguoti ispanų kalbą. Garbingasis svečias tikisi, kad kauniečiai ims artimiau bendradarbiauti su kuriuo nors Ispanijos miestu, gal – su Barselona. Moksleiviai klausinėjo (žinoma, ispaniškai), kokia mokymo sistema yra svečių tėvynėje. Pasirodo, esama bendrų bruožų su mūsų sistema, yra ir šiokių tokių skirtumų. O kokia mėgstamiausia ambasadoriaus knyga? „Don Kichotas “, – šypsodamasis atsakė svečias ir patikslino, kad išskirti kurią nors vieną knygą iš didelės jų gausos vargu ar įmanoma. Ir pranešė gerą žinią, kad jis į svečius atvyko ne tuščiomis, o atvežė įvairios metodinės literatūros, padėsiančios mokytis ispanų kalbos, tuo nudžiugindamas moksleivius.

Itin džiugi žinia buvo, kad Maironio gimnazijos moksleivė Greta Ivaškevičiūtė laimėjo Ispanijos ambasados prieš kurį laiką skelbtą konkursą, tuo pačiu – pagrindinį prizą, pusantro mėnesio studijų ir nuotykių kelionę po Ispaniją ir Peru. Šiame konkurse dalyvavo per šimtą mūsų šalies moksleivių, ir laimė nusišypsojo Gretai. Ji puikiai kalba ispaniškai, dabar džiaugiasi galėsianti savo žinias dar labiau pagilinti. Be to, ir pamatyti tolimas šalis, pabendrauti su jų jaunimu, praplėsti savo akiratį – irgi malonumas. Ambasadorius merginai įteikė puokštę gėlių. Gretos sėkme ypač džiaugėsi gimnazijos ispanų kalbos mokytoja Inga Papšytė, ketinanti sutelkti dar gausesnį ispanų kalbos mylėtojų būrį. Gitara pagrojo ir ispaniškai padainavo gimnazistas Linas, jam į dainos taktą plojo moksleiviai ir svečiai.

Susitikime užkalbintos antros gimnazijos klasės moksleivės Agnė ir Ingrida sakė, kad ispanų kalba esanti labai skambi, melodinga. Be to, jos dabar nesunkiai supranta per televiziją rodomus ispaniškus filmus. Merginos sako, kad gal kada nors teks pabuvoti Ispanijoje, gal ir – ten studijuoti aukštuosius mokslus.

Tą pačią dieną Ispanijos ambasadorius F.L.Alvarezas, kiti svečiai lankėsi Kauno Technologijos universitete, Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmuose, miesto savivaldybėje.

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija