"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2005 m. rugpjūčio 12 d., Nr. 8 (57)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Merkinėje to dar nebuvo...“

Merkinės dekanas
kun. dr. Robertas Rumšas
su šventės organizatoriais

Kaišiadorių vyskupijos Jaunimo centras pasiūlė organizuoti dekanatuose Eucharistijai skirtus renginius jaunimui. Į šį kvietimą atsiliepė ir Merkinės dekanatas. Liepos 19 dieną, be merkiniškių, į šventę atvyko jaunimas ir klebonai iš Senosios Varėnos, Perlojos parapijų, ateitininkai iš Švenčionėlių „Ryto“ kuopos, Kaišiadorių vyskupijos Jaunimo centro darbuotojai. Iš viso 79 dalyviai, beveik dvigubai daugiau negu tikėjomės. Pagrindinis šventės organizatorius – Merkinės dekanas kun. dr.R.Rumšas, Merkinės V.Krėvės gimnazijos Kardinolo Vincento Sladkevičiaus kuopa (globėja J.Lapelienė).

Kaip žinome, žodis Eucharistija turi ne vieną prasmę, todėl galima pažvelgti įvairiapusiškai. Merkinės dekanatas renginio temą pasirinko Evangelijos žodžius: „Aš esu gyvybės duona“ (Jn 6, 48). Šventės esmę atvykusiesiems priminė mokytojos R.Lesniauskienės ir mokinių padarytas meniškas plakatas.

Nuskambėjus giesmei šventę pradėjo dekanas kun. dr.R.Rumšas. Apie renginio siekius kalbėjo mokytoja J.Lapelienė:„Duona ir vynas – tai pavidalai, kuriuose pasiliko Išganytojas. Kaip anais laikais moteris su dideliu tikėjimu palietusi Kristų pasveiko, taip ir mes bandysime prisiliesti prie Jėzaus per Žodį, Eucharistiją, artimą“. Kiekvienas dalyvis save pavaizdavo popieriaus apskritimuose ir juos pritvirtino šalia paveikslo, taip simboliškai „artėjo“ prie Gyvybės šaltinio. Katechezę vedė Kaišiadorių vyskupijos Jaunimo centro darbuotojai s.Vincenta, kun.Kęstutis Dvareckas, Inesa Sinkevičiūtė.

Kaip įprasta, religiniuose jaunimo renginiuose būna kultūrinė-pažintinė programa. Merkiniškiai ateitininkai daug išmonės įdėjo, kad supažindintų svečius su miestelio religijos, istorijos, gamtos, meno vertybėmis per orientacinį žaidimą; mokytoja S.Avižinienė vedė teminę ekskursiją „Žydai Merkinėje“.

Šventės kulminacija – adoracija, susitaikinimo pamaldos ir šv. Mišios bažnyčioje. Šv.Mišias aukojo dekanato kunigai:Valdas Beleckas iš Perlojos, Juozas Bakšys iš Nemunaičio, vyskupijos jaunimo dvasios vadovas kun.K.Dvareckas, dekanas kun. dr.R.Rumšas pasakė homiliją. Jis papasakojo istoriją apie paveikslą, kuriame Kristus beldžiasi į duris be rankenos. Jis nori atgaivinti mūsų sielas, bet laukia, kol mes patys atversime duris. Išgirdusi Evangelijos žodžius: „Ateikite pas mane visi, kurie vargstate ir esate prislėgti: aš jus atgaivinsiu! (Mt 11,8), pagalvojau, kad Šventas Tėvas paskelbė 2005 metus Eucharistijos metais todėl, kad pakylėtų Švč. Sakramentą ir primintų savo vaikams, kuo galime atgaivinti pavargusias, suteptas, sužeistas širdis.

„Merkinėje to dar nebuvo (...) neturiu žodžių, kad taip ne paskutinį kartą...“ – džiaugsmingai nustebus dalijosi devintą dešimtį einanti mokytoja R.Vitkuvienė. Ko dar taip nebuvo? Ogi aktyvaus jaunimo bažnyčioje. Beveik dvi valandas jaunimas iš Perlojos (vad. R.Jurevičiūtė), Senosios Varėnos (vad. I.Naujūnienė), Merkinės (vad. K.Breidokas) giedojo įvairaus žanro giesmes, skaitė mąstymus, skaitinius. Džiugu, kad Senosios Varėnos etnografinio ansamblio„Serbenta“ vadovė Irena Naujūnienė perduoda vaikams senovines giesmes, kurios vaikų balsais suskamba taip naujai, kad Perlojoje per trumpą laiką vargonininkė R.Jurevičiūtė subūrė nemažą vaikų bažnytinį chorelį, kad į Merkinę pas mokytoją K.Breidoką į gausų būrį sugrįžo pagiedoti net buvę mokiniai, kad gieda profesionaliai įvairias giesmes. Gaila, jog į šią šventės dalį kviesti parapijiečiai susirinko negausiai. Kas galėjo žinoti, kad taip bus, be to, darbai, grybai, uogos...

Po rimtosios dalies buvo linksmavakaris. Jaunimas neskubėjo skirstytis namo, smagiai šoko, mezgėsi draugystės ryšiai tarp įvairių parapijų jaunimo. Sunku pasverti, kas kiek priartėjome, prisilietėme, gavome galių iš Kristaus. Tik nedvejodami galime pasakyti, kad tai buvo nepaprasta atostogų diena, davusi peno ne tik kūnui, bet ir sielai. Už tai esame dėkingi parapijų klebonams, mokytojams, Lietuvių katalikų religinei šalpai, Kaišiadorių vyskupijos Jaunimo centrui, Merkinės internatinei mokyklai, priglaudusiai po savo stogu.Tikimės, kad panašių švenčių dar bus.

Jadvyga LAPELIENĖ,
Merkinės V.Krėvės gimnazijos mokytoja

Varėnos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija