„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2005 m. lapkričio 11 d., Nr. 11 (72)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mokykloje – krikščioniškojo dvasingumo ir pilietiškumo pamoka

Dr. Aldona Kačerauskienė

Lietuvos Respublikos Seimas šiuos metus paskelbė Didžiojo Vilniaus Seimo ir parlamentinės tradicijos metais, tačiau juos drąsiai galėtume vadinti ir prelato, valstybininko, politiko, visuomenininko Mykolo Krupavičiaus (1885 – 1970) metais. Juk spalį suėjo 120 metų nuo jo gimimo (Balbieriškyje, Prienų r.), gruodį sueis 35 metai nuo jo mirties Čikagoje, JAV. Kaune įkurta Prelato M.Krupavičiaus įamžinimo visuomeninė iniciatyvinė 12 asmenų grupė (vadovas - Šilainių Šventosios Dvasios parapijos klebonas mons. Lionginas Vaičiulionis, globėjas – arkiv. Sigitas Tamkevičius). Jau įvyko konferencijos Balbieriškyje, Marijampolėje, Vilniuje, Kaune.

Liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje Lietuvos krikščionių demokratų Jaunimo sekcija (pirmininkas Mindaugas Lingė) organizavo dviejų savaičių dviračių žygį, skirtą parlamentinės tradicijos kūrėjui pagerbti. „Semiuosi iš praeities stiprybės, kad kurčiau ateities Lietuvą“ – toks pasirinktas žygio šūkis. Dviračiais važiavo Lietuvos krikščionių demokratų jaunimas. Ne tik važiavo, bet ir buvo aplankytos Lietuvos valstybingumui svarbios vietovės, pareikšta pagarba garbiems mūsų tėvynės valstybininkams, išklausytas ciklas paskaitų, kurias skaitė žinomi mokslininkai Aldona Vasiliauskienė, Juozas Banionis, Algis Kasperavičius, Edvardas Kriščiūnas ir kt. Kartu su studentais ir jau dirbančiu jaunimu dviračius mynė ir moksleiviai, iš jų šeši ištvermingiausieji sukorė visus 800 kilometrų. Šiuos moksleivius švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas apdovanojo Padėkos raštais. Raštus įteikti įsipareigojo Prelato Mykolo Krupavičiaus įamžinimo visuomeninės iniciatyvinės grupės Lietuvoje narė dr. Aldona Vasiliauskienė, dviračių žygio kuratorė. Iš jos rankų padėkos raštus jau gavo Vilniaus jėzuitų gimnazijos moksleivis Arūnas Barzdenis, Kauno jėzuitų gimnazijos moksleivis Julius Mišeika.

Spalio 24- ąją Padėkos raštas įteiktas Ignalinos rajono gimnazijos 11c klasės moksleivei Almai Ramanauskaitei. Mokyklai įteiktas Padėkos raštas, pasirašytas LKD Jaunimo sekcijos pirmininko M.Lingės. Raštą įteikė LKD Valdybos narys, jaunimo reikalų koordinatorius Kęstutis Salickas. Ta proga gimnazijoje įvyko tikra krikščioniškojo dvasingumo ir pilietiškumo pamoka, kurią vedė dr. A.Vasiliauskienė ir ją atlydėjusieji: LKD Valdybos narys Kęstutis Salickas, doc. Edvardas Kriščiūnas, rašytojas ir visuomenės veikėjas Viktoras Alekna, asmeniškai pažinojęs prel. M.Krupavičių.

Kalbėjusieji priminė prel. M. Krupavičiaus gyvenimo kredo: „Mylėk Viešpatį Dievą už viską labiau, artimą – kaip pats save, o Tėvynę – už save labiau“.Apsisprendęs tapti kunigu, siekė tarnauti savo tėvynės žmonėms.

Prel. M.Krupavičius buvo pramintas nepataisomu lietuviu. Kad ir kur gyveno – Rusijoje, Vokietijoje, JAV ar tėvynėje – jam rūpėjo lietuvių tautos reikalai. Jis – vienas iš „Lietuvių Chartos“, paskelbtos 1949 m. birželio 14 d., kūrėjų. „Lietuvių Tauta, užsigrūdinusi amžių kovose, dėl teisės laisvai ir nepriklausomai gyventi savo tėvų žemėse, vieninga valia siekia savo gyvybę, kalbą, tautines bei valstybines tradicijas išlaikyti, kurti ir ugdyti, kad, savo tautine kultūra visuotinei žmonių giminės pažangai bendradarbiaudama, vykdytų Visagalio valią ir laisvo žmogaus pašaukimą“, – rašoma šio dokumento įžangoje. Tai iki šiol aktualūs teiginiai, verti visų mūsų dėmesio.

Prel. M.Krupavičius, gyvendamas Jungtinėse Amerikos Valstijose, visais įmanomais būdais (memorandumais, atsišaukimais) stengėsi atkreipti pasaulio galingiausių valstybių dėmesį į okupuotą Tėvynę, daug prisidėjo prie Lietuvos išlaisvinimo bylos. „Lietuvi, tebūnie tau pirmaisiais Tėvas ir Motina, bet virš jų tebūnie Tau Tavo Tėvynė Lietuva“, – šie jo žodžiai iškalti antkapiniame paminkle Čikagos kapinėse.

Svečių iš Vilniaus atidžiai klausėsi keliasdešimt Ignalinos rajono gimnazijos ateitininkų, maltiečių, skautų, jaunųjų krikščionių demokratų, taip pat ir keletas mokytojų. Tarp jų buvo ir viena iš renginio organizatorių - tikybos mokytoja ir ateitininkų kuopos globėja Laima Teteriukonienė. Į renginį atvyko LKD Ignalinos skyriaus pirmininkas Benediktas Jasiulionis ir šauniosios dviratininkės Almos tėvai – Antanina ir Jonas Ramanauskai. Pokalbyje prie apvalaus stalo dalyvavo Ignalinos dekanas Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios klebonas kun. Ignas Jakutis.

Tikėkimės, kad krikščioniškojo dvasingumo ir pilietiškumo pamoka Ignalinos rajono gimnazijoje paliko visų dalyvių atmintyje neišdildomą įspūdį. Ir ne tik atmintyje. A.Ramanauskaitei ir mokyklos bibliotekai dr. A.Vasiliauskienė ir V.Alekna padovanojo šūsnį savo parašytų knygų.

Ignalina

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija