„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (101)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Už gimtinę nėra brangesnės vietos

Bronius VERTELKA

Ramygalos gimnazijos dvyliktokės
Agnė Gutauskaitė (kairėje)
ir Irma Baltrūnaitė
Autoriaus nuotrauka

Nesmagu klausytis teigiančių, kad kaime iš jaunų liko tik niekam tikę ar prasigėrę. Irma Baltrūnaitė ir Agnė Gutauskaitė – Ramygalos gimnazijos dvyliktokės, ir joms visai negėda sakyti, kad gyvena Daniūnų kaime, nuo kurio iki artimiausio miesto yra maždaug septyni kilometrai. Ne už kalnų merginoms baigiamieji egzaminai. Ką veiks toliau, tvirtai dar nėra nusprendusios, tačiau žino tikrai, kad ateitį sies su kaimo verslu, kadangi į jį turi ateiti didžiulės Europos Sąjungos investicijos.

Vasarą Agnė nesigėdija eiti ravėti daržų ir šiaip nėra baltarankė, nors jos tėvas – stambus ūkininkas, užsiima grūdinių kultūrų verslu. Sulaukusi pilnametystės, Agnė gavo vairuotojo teises, tačiau nenorėdama išsiskirti iš bendraamžių ryte kartu su visais sėda į mokyklinį autobusiuką.

Irmai ir Agnei mokytis yra įdomu, nors ir ne visi dalykai prie širdies. Moksleivės teigė, jog vidurinei mokyklai įgijus gimnazijos statusą, padidėjo namų darbų krūvis, nors, antra vertus, tai netgi geriau – gaus brandesnes mokslo žinias. Šiuo metu daugiausia laiko skiria pamokų ruošai. Irma nuo penktos iki dešimtos klasės buvo renkama klasės seniūne – šias pareigas jai patikėjo kaip gerai organizatorei. Agnė dvejus metus buvo gimnazijos parlamento narė. Per tą laiką ji įsitikino, jog tarp moksleivių ir mokytojų gali būti darnūs santykiai. Gimnazijoje demokratija ne vaidinama, o yra natūrali.

Agnė – kalbi, tikra čiauškutė, bet niekada nemeluoja. Jos abi su Irma – gimnazijos virvės traukimo komandos narės. Bendroje įskaitoje jų komanda Lietuvoje užėmė trečią vietą, o tarp jaunimo – pirmąją.

Gimnazistės savo jėgas išbandė ir Belgijoje, kur ši sporto šaka turi daug gilesnes tradicijas nei Lietuvoje. Šioje šalyje Irmai ir Agnei labai pravertė anglų kalba. Jos įsitikino, kad Belgija – rami šalis, žmonės draugiški. Keliaujant autobusu, atsirado puiki proga susipažinti ir su kitų šalių gyvenimu. Į virvės traukimo komandą moksleives pakvietė gimnazijoje fizinio lavinimo mokytoja pradėjusi dirbti Giedrė Maželienė. Dabar jos pamoka gimnazistėms – tarp svarbiausių ir įdomiausių.

I. Baltrūnaitei ir A. Gutauskaitei smagu dalyvauti ir Daniūnų kaimo kapelos veikloje. Agnė groja akordeonu, Irma – skudučiais. Groti jais išmoko iš kolektyvo vadovo Kęstučio Veršelio. Sausio pabaigoje Biržuose vykusioje šventėje „Grok, Jurgeli“ Daniūnų kaimo kapela laimėjo pirmąją vietą.

Nors abi moksleivės yra pilnametės, tačiau jei užtrunka po pamokų, visada praneša tėvams. Irma ir Agnė yra įsitikinusios, jog jauni žmonės turi jausti pagarbą tėvams, mylėti tėvynę ir tikėti į Dievą.

Daniūnai,

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija